Un oraş din Banat face proiecte să-şi transforme sistemul de transport în comun în cel mai ecologic şi modern din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţa, municipiul bănăţean considerat unul dintre cele mai sărace din ţară, ar putea să aibă cel mai modern transport în comun.

Administraţia locală îşi doreşte ca reşiţenii să circule cu mijloace de transport în comun mult mai puţin poluante şi a făcut o prioritate din acest lucru. Primăria condusă de Ioan Popa a depus deja la ADR Vest un proiect pentru reintroducerea tramvaiului, care a circulat în oraş până în 2011.

Zilele trecute, primarul Popa a anunţat însă, că vrea să schimbe toată flota de autobuze cu una electrică. Asta pentru că a fost informat de cei de la ADR Vest că pe lângă cele 25 de milioane pentru proiectul de reintroducere a tramvaiului sunt fonduri şi pentru un proiect de înlocuire a autobuzelor.

"Noi mai avem, în afară de coloana vertebrală a oraşului, de la Kaufland la Muncitoresc, cei 9 km, mai avem câteva trasee pe care le analizăm de mult. În primul rând, malul drept al Bârzavei, prin Mociur, unde vrem să facem un aqualand şi mall-ul, şi parcul industrial, care trebuie deservite şi astea de transport public şi la care iniţial neavând suma alocată nu ne-am gândit să depunem proiect pe <<Mobilitatea Urbană>>, pe Axa 4, dar avem informaţii că foarte multe oraşe nu vor să acceseze fonduri şi se vor redistribui sumele. În contextul acesta, lucrăm acum la un studiu să luăm 10 autobuze electrice şi să facem o staţie intermodală, adică transbordare tramvai – autobuz în cartierul Muncitoresc, să putem să facem şi zona alpină spre Văliug, Gărâna şi Semenic. Sunt trasee care nu pot fi atinse de tramvai”, spune Ioan Popa.

Primarul Reşiţei susţine că administraţia pe care o conduce este pregătită să facă următorii paşi. “Aşa cum v-am spus, am demarat deja întocmirea studiului şi ne pregătim să depunem proiectul de 10 milioane de euro, în luna septembrie, la ADR Vest”, afirmă primarul.

La începutul acestui an, Primăria Reşiţa a făcut un alt pas în ecologizarea şi electrificarea transportului în oraş. A scos la licitaţie primele trei licenţe pentru taxiuri electrice şi şi-a stabilit obiectiv ca 25% din taximetrele care circulă prin oraş să fie ecologice până în anul 2020, respectiv 50% până în anul 2025.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite