Un judeţ din vestul ţării se confruntă cu o criză acută de sânge. Medicii merg din oraş în oraş să caute donatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de sânge din Caraş-Severin nu este o noutate. Rodica Neagu, şefa Centrului de Transfuzie susţine că fenomenul este tot mai grav de la an, la an

Pentru a asigura sângele necesar în spitalele judeţului, angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină au organizat în ultimele zile acţiuni în toate oraşele cărăşene şi au făcut nenumărate apeluri prin intermediul presei locale şi a reţelelor de socializare.

“În momentul de faţă suntem, aşa, pe linia de plutire. Ieri am fost, la Caransebeş, azi suntem la Herculane, facem aceste colecte mobile pentru a putea asigura spitalele. Numărul de donatori a scăzut îngrijorător şi asta se întâmplă în toată ţara. Trebuie să conştientizăm populaţia să vină să doneze. Sângele nu se poate cumpăra, nu se găseşte în farmacii”, arată Rodica Neagu.

România va trebui, până în 2020, să se alinieze la cerinţele U.E. şi va trebui să anuleze recompensele pentru donatori. Medicii spun că această reglementare va duce la o criză şi mai mare.

“În prima fază va afecta foarte mult. Şi acum e un număr scăzut de donatori. Acele tichete mai compensau situaţia socială, îi mai făceau pe unii să mai vină să doneze. Dar trebuie oameni să înveţe să doneze. Să ne salvăm noi pe noi, pentru că altfel vom ajunge în situaţii critice”, afirmă Neagu.

Pot dona sânge persoane sănătoase cu vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu greutatea peste 50 de kg, care să nu fi suferit de hepatita virală, sifilis, tuberculoză, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat, boli de inima etc. Este interzis consumul de băuturi alcoolice, în ziua donării. Persoanele care donează sânge vor primi şapte tichete de masa, în valoare totală de 67 de lei, şi o zi liberă, plătită de la serviciu.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite