Soluţie provizorie pentru stoparea poluării de la Moldova Nouă, de teama sancţiunilor din partea Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecologiştii de la ONG-ul Gec Nera contestă soluţia aleasă de Guvernul României pentru rezolvarea poluării de la Moldomin Moldova Nouă, în cazul iazurilor de decantare Boşneag. În opinia ecologiştilor de la GEC Nera, măsura este una ineficientă şi cu costuri enorme

Soluţia tehnică constă în realizarea unei instalaţii de stropire care să umecteze suprafaţa iazului, astfel ca praful să nu mai fie ridicat de vânt.

“Este soluţia lu’ peşte! Ea trebuie obligatoriu urmată de altceva. Praful nisipos nu se combate prin stropire. Ori, ei asta fac. O instalaţie de irigare, cu care să stropească praful! Asta are o grămadă de inconveniente. Investiţia e foarte mare, după execuţia instalaţiei nu este prevăzută o consolidare vegetativă a iazului şi care ulterior să fie stropită. În al doilea rând, când stropeşti? Că s-ar putea să ai mâine prognoză că plouă, dar ploaia nu ajunge în zona iazului. S-a mai încercat metoda asta, dar costurile de întreţinere sunt foarte mari pentru cele 120 de hectare. Cine le suportă? Soluţia nu este nici viabilă, nici durabilă. Constructorul va face instalaţia îşi va lua banii, iar poluarea va începe din nou, pentru că suprafaţa se frămână în continuare. Soluţia ideala era ca toată suprafaţa iazului să fie acoperită cu pământ sau cu un strat vegetal şi pe urmă se putea face umectare până creştea vegetaţia. Acum, soluţia de moment ar fi ca măcar să se introducă un feritilizant în apa de udare, care să ajute măcar vegetaţia spontană”, spune Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera

Reprezentantul ecologiştilor cărăşeni ne-a declarat că a făcut mai multe adrese către Agenţia de Protecţia Mediului Caraş – Severin şi către Primăria Moldova Nouă să analizeze în mod serios la acordarea acordului de mediu respectiv a autorizaţiei de construcţie dacă cei 18.000 de locuitori nu vor scăpa de problema poluării.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului confirmă că a primit sesizarea celor de la Gec Nera şi susţine că se face o confuzie, deoarece soluţia de umectare a iazului de la Boşneag este doar o măsură provizorie. “Am avut discuţia asta şi cu doamna ministru, chiar vinerea trecută, când a fost la Reşiţa. Urmare a măsurilor impuse şi a unei scrisori de la Uniunea Europeană s-a iniţiat acest proiect, care înseamnă umectarea suprafeţei iazului prin pomparea de apă din Dunăre. Soluţia nu este finală, este doar cât să îndeplinim cerinţele de a lua măsuri încât să nu se producă exfolierea iazului în situaţii de vânt puternic. Este o soluţie intermediară, pe termen scurt, deci nu e vorba despre lucrări de ecologizare, că de aici e confuzia. Ea e eficientă pentru moment.

Iazul este într-o perioadă de conservare şi nu s-a decis nimic în privinţa lui. În momentul în care Guvernul României va lua o hotărâre, de închidere totală a activităţii în zonă, sunt lucări care au dat rezultate şi la celelalte suprafeţe de iaz, pentru că acolo au fost circa 800 de hectare. Suportă înierbare, suportă pământ fertil, adus din afară şi acoperită suprafaţa rămasă. Deocamdată nu s-a stabilit soarta perimetrului minier Moldova Nouă, când se va lua decizia, se va căuta şi soluţia finală pentru iaz”, ne-a declarat Marius Vodiţă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Problema poluării de la Moldova Nouă este mai veche de zece ani, de când Moldomin, societate cu capital integral de stat, şi-a sistat activitatea şi a intrat faliment. Praful de pe halda de steril întinsă pe 120 de hectare de teren, lăsată în urmă de combinatul de prelucrare a cuprului, a ajuns până în Serbia, iar 2016 sârbii ne-au reclamat la autorităţile europene.

Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României şi a reclamat Statul Român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Curtea a impus adaptarea legislaţiei la directivele UE şi luare de măsuri urgente pentru a rezolva situaţia. Aşa s-a ajuns că, în martie 2016, Ministerul Economiei a elaborat un proiect care prevedea alocarea de la bugetul de stat a 1,7 milioane de euro pentru ecologizarea iazurilor de decantare din zona Moldova Nouă. Lucrările pentru realizare instalaţiei de umectare au început abia anul acesta, în luna mai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite