Românul care-şi donează vila pentru un centru dedicat copiilor cu autism: „Victor Ponta mi-a spus să-i fac un memoriu, dar nu s-a mai întâmplat nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa reşiţeanului are o suprafaţă locuibilă de 2.500 de mp FOTO DANIEL GROZA
Casa reşiţeanului are o suprafaţă locuibilă de 2.500 de mp FOTO DANIEL GROZA

Trandafir Tămăşilă, un fost inginer constructor din Reşiţa, este proprietarul unei case imense, de 2.500 de metri pătraţi, cu cinci nivele, pe care este dispus să o pună la dispoziţia unei fundaţii sau instituţii care să deschidă un centru pentru copiii cu autism.

“Eu am 65 de ani şi nu mai pot să suport cheltuielile cu o asemenea casă. Pe vremuri, am fost inginer constructor şi m-am descurcat. Am câştigat mai mulţi bani, am avut o fermă şi era altceva. Sunt costuri mari de întreţinere şi nu-mi mai permit”, spune profesorul Tămăşilă.

Fostul inginer ne-a dezvăluit şi de ce a construit o casă aşa de mare, pe care acum nu o mai poate întreţine. “Erau anii ’90. Toate economiile mele le-am investit în această casă. Mă gândeam să deschid un cazinou. Am crezut că totul va merge bine şi vor exploda afacerile. Din păcate m-am înşelat şi nu s-a întâmplat aşa cum speram. În 2006, a fost un proiect de lege ca toţi copii să consume miere de albine în şcoli. M-am gândit să fac o linie pentru îmbuteliere a mierii. Însă legea nu a mai fost promulgată şi afacerea a căzut. Am vorbit inclusiv cu Victor Ponta despre asta, la o nuntă, că e naşul nepoatei mele, şi mi-a spus să-i fac un memoriu, dar nu s-a întâmplat nimic”, povesteşte reşiţeanul.

Astăzi pensionar, stabilit într-un sat lângă Reşiţa, profesorul Tămăşilă susţine că nu mai are ce face cu casa. “De vândut nu am cui să o vând, pentru că în Reşiţa nu cumpără nimeni nicio garsonieră darmite o casă atât de mare, iar de întreţinut eu nu mai pot. Am o fată, care este notar şi are o situaţie bună, nu este interesată să deschidă ceva aici şi atunci m-am gândit să fac totuşi ceva cu ea”, spune Trandafir Tămăşilă.

Centru pentru copiii cu autism sau orice spaţiu umanitar

Ideea cu centrul pentru copiii cu autism i-a venit de la nişte norvegieni, care aveau o asociaţie şi l-au vizitat, dorind să deschidă un astfel de spaţiu, însă profesorul reşiţean nu ţine neapărat la acest obiectiv. “Au venit nişte norvegieni, au vrut să facă un proiect cu fonduri europene… nu ştiu prea multe. Dar şi ei sunt cam trecuţi, aşa ca mine, probabil că nu o să iasă nimic. Eu sunt dispus să fac gestul asta umanitar, să zicem, dar nu mă pot ocupa de aşa ceva. Dacă există o fundaţie, un ONG, care să facă aici un centru şi să plătească toate cheltuielile, sunt de acord”, spune fostul inginer constructor.

La Reşiţa există un centru care are în grijă circa 100 de copii cu autism, din tot judeţul Caraş Severin. Directoarea este deschisă la o asemenea colaborare şi spune că va lua legătura cu proprietarul clădirii, pentru a vedea în ce măsură se poate derula acolo un astfel de proiect.

“Noi suntem o unitate de învăţământ, unde avem clase, de la ciclul preşcolar până la gimnazial. Nu toţi copiii sunt cu autism, dar în mare parte da, sunt. Am vrea să facem pentru aceşti copii nişte ateliere protejate. Dacă se pretează casa să facem aşa ceva, ar fi extraordinar. Deocamdată nu a ajuns la mine, dar o să încercăm să ne întâlnim. Să vină să vadă copiii, să vedem spaţiul şi dacă se poate face un centru acolo ar fi foarte bine”, a declarat pentru Adevărul, Mihaela Mazera, directoarea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă “Primăvara” din Reşiţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite