Reţetă de weekend: păstrăvi înveliţi în foi de varză, îndesaţi cu condimente aromate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO UICA MIHAI
FOTO UICA MIHAI

Păstrăvul, peşte de munte, se poate găti în nenumărate feluri, fiind unul dintre cei mai gustoşi peşti care se găsesc în râurile ţării.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai povesteşte că păstrăvul copt în foi de varză nu are pereche, mai ales dacă e bine aromat cu condimentele potrivite. Bucătarul ne-a dezvăluit cum pregăteşte de zeci de ani acest fel de mâncare şi de fiecare dată s-a bucurat de succes.

”Când e vremea verzei noi pe tarabe, iese şi păstrăvul tare bine să se hrănească, după ce a depus icrele şi a dansat de nebun în repezişurile de la munte. Aşa că vine hulpav la cârligul pescarului şi poţi să îţi umpli o trăistuţă dimineaţa, când e abur deasupra apei şi cântă mierlele pe sub coroana fagilor amorţiţi.

Îţi trebuie câţiva păstrăvi din aceştia, mari de un lung de palmă, pe care să îi spinteci să îi clăteşti în apa râului (ori la chiuveta bucătăriei), să îi ungi cu ulei pe dinăuntru şi pe dinafară, să îi pruftuluieşti cu sare, piper şi cimbru, iar în burta fiecăruia să îndeşi foaie de dafin şi mărar verde tocat.

Şi acum trebuie să înveleşti fiecare păstrăv în mai multe foi de varză prospătă, să le legi cu şfară de cânepă muiată în apă şi, dacă ai patru cinci păpuşele din acestea cu păstrăv în mijloc, pune-le într-o tavă unsă cu puţin ulei, mai stropeşte-le cu vin alb şi dă-i tava la cuptor la 170 de grade, pentru patruzeci de minute.

Când scoţi afară coptură (vezi foile de varză trebuie să fie moi şi arămii), tai aţele scoţi peştii pe un platou, iar foile de varză le împachetezi una într-alta, le tai fideluţă şi le dai garnitură lângă peşte, mai punând acolo şi miezul de la câţiva cartofi copţi, presăraţi cu seminţe strivite de chimion şi stropiţi cu ulei de măsline”, spune Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite