Reţetă de crap cu ciuperci şi praz. Se serveşte cu mămăliguţă şi cu un pahar de vin alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crapul este unul dintre peştii care se găsesc cel mai uşor pe piaţa românească, fie că îl căutaţi în pescării sau îl cumpăraţi de la supermarket.

Pentru pescari este mai simplu, pentru că lacurile şi bălţile pentru pescuit sunt pline de această specie. Indiferent care este sursa din care aţi procurat minunatul peşte, vă trebuie o reţetă bună ca să-l preparaţi. Bucătarul reşiţean Uica Mihai ne-a dezvăluit una din reţele lui preferate, care transformă crapul într-o mâncare nemaipomenită.

Să îl tai pe domnul crap (vezi să fie dolofan şi cu must[ţi mari, bătrâneşti) în felii de două degete, să le sărezi, să le piperezi şi apoi frige-le în ulei, dar nu te zgârci, pune din belşug unsoare şi dă focu iute de tot, ca să iasă crapul crocant pe dinafară şi cu must aromitor dinăuntru.

Iar ciupercile le tai numai în sferturi (cât crap în greutate, tot atâtea ciuperci), aruncă-le într-o tigaie în care ai pus smântână de trei degete, drege cu sare, piper şi mult pătrunjel verde. Să fiarbă ciupercile chinuite în smântână, iar tu amestecă mereu cu lingura şi priveghează până se îngroaşă smântâna ca o pastă şi se face galbenă ca untul. Trage tigaia la o parte, pregăteşte o tavă unsă cu ulei aşază un rând de rondele groase de praz pe fundul ei,  rânduieşte frumos bucăţile de peşte cu spaţiu între ele şi toarnă ciupercile cu sos peste, să se înece crapul şi să nu se mai vadă. Încă un strat de rondele de praz, de data aceasta fine, subţirele, gingaşe ca să le pârlească focul din cuptor şi să semene cu nişte cârlionţi de fată mare şi oacheşă.

Doar un sfert de ceas să ţii tava în cuptor la foc moale nu mai mult de 150 de grade şi apoi să o scoţi afară. Nu pune imediat în farfurie, oricât de poftă ţi-ar fi, ci adastă zece minute să pe pătrundă toate.

Mâncarea asta ar semăna cu o ciulama dacă nu ar fi gustul crapului care aşa că merge să ai lângă ea mămăliguţă pripită, salată de praz stropit cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper şi frunze de ţelină proaspăt tocate. Vinul este unul licoros, alb-străveziu cu luciri de brumă şi cu gust de piersică", spune Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite