Liviu Spătaru, fost primar al Reşiţei, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Craiova a pronunţat vineri, 28 martie 2014, sentinţa definitivă în dosarul instrumentat de DNA pe numele lui Liviu Spătaru, fost primar al Reşiţei în mandatul 2004 -2008. Magistraţii au decis să-l condamne pe Spătaru la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

UPDATE

În jurul orei 18,30 acesta a fost preluat de acasă cu duba Arestului de la IPJ Caraş-Severin, deşi iniţial acesta telefonase şi anunţase că va veni şi se va preda singur la sediul IPJ Caraş-Severin.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anricorupţie, fostul primar al Reşiţei, Liviu Spătaru, ar fi ar fi primit mită, plata unei excursii în Muntenegru, pentru a favoriza un contract de achiziţie de carburant nebugetat. Astăzi, 28 martie 2014, judecătorii Curţii de Apel Craiova au decis să-l condamne definitiv pe Spătaru la trei ani închisoare cu executare. 

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie - august 2005, în calitate de primar, „inculpatul Spătaru Liviu a dispus încheierea uni contract de achiziţii publice de produse petroliere cu societatea SC IDN Grup Inc SRL Iaşi aparţinând inculpatului Izvernari Dănuţ Nelu - cunoscut om de afaceri în zonă - cu încălcarea dispoziţiilor OUG nr. 60/2001 privind achiziţiile publice. Ulterior, la cererea lui Izvernari Dănuţ Nelu, primarul a dispus şi a aprobat, contrar clauzelor din contract, plata în avans a produselor petroliere facturate, dar nelivrate în totalitate. În schimb, Spătaru Liviu a primit foloase materiale necuvenite constând într-un sejur în Muntenegru pentru perioada 4 - 14 august 2005 pentru el şi familie (soţie şi fiică) în valoare de 73.595.500 ROL (2.085 euro). Sejurul a fost achitat din fondurile SC Petrodan Company SRL Reşiţa, administrată de inculpatul Izvernari Dănuţ Nelu. Prejudiciul produs patrimoniului Consiliului Local al municipiului Reşiţa, prin această activitate infracţională, este în valoare de 4.549.990.313  ROL (130.000 euro)“ informează DNA.

Din probatoriu a mai rezultat că, la crearea pagubei produse, au contribuit atât ex-primarul Liviu Spătaru, prin conduita sa abuzivă, cât şi unii funcţionari publici din cadrul Primăriei Reşiţa: Lotoroşanu Gheorghe, Matei Ilie şi Buta Livia. Toţi au funcţionat în cadrul Serviciul Public - Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local Reşiţa. Deşi au realizat că dispoziţiile primite de la Liviu Spătaru, în calitatea sa de primar, sunt nelegale, cei trei funcţionari au acceptat totuşi să le ducă la îndeplinire, în consecinţă au încheiat contractul cu încălcarea dispoziţiilor legale cu firma IDN Grup Inc SRL Iaşi în situaţia în care nu exista finanţare, nefiind aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2005 şi nici planul de achiziţii pe acelaşi an. Mai mult, „inculpaţii Lotoroşanu Gheorghe şi Matei Ilie au dispus plata produselor doar facturate de furnizor în mod preferenţial şi la preţuri superioare celor stabilite în ofertă, determinând-o pe inculpata Buta Livia să înregistreze mărfurile în contabilitate ca fiind recepţionate şi să emită ordine de plată în mod nelegal şi cu încălcarea clauzelor contractuale“ mai informează DNA.

Pentru a înlesni efectuarea ilegală şi preferenţială, Dănuţ Izvernari a  întocmit documente contabile în fals - atât în mod direct, cât şi prin determinarea angajaţilor societăţilor pe care le administra - prin care atesta în mod nereal existenţa şi livrarea unor produse petroliere către Serviciul Public - Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local Reşiţa. În cauză s-a cerut şi ca instanţa să dispună obligarea inculpatului Spătaru Liviu la plata sumei de 73.595.500 lei (ROL), reprezentând contravaloarea sejurului efectuat în Muntenegru obţinut cu titlu de mită. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat avutului public precum şi pentru a garanta măsura confiscării sumei de 73.595.500 ROL, în cursul urmăririi penale s-au luat măsuri asigurătorii, respectiv instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale celor cinci inculpaţi, cu excepţia lui Dănuţ Izvernari, care nu deţine bunuri imobile.

Citeşte şi:

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite