FOTO VIDEO Şeful vânătorilor din Caraş-Severin şi cântăreţul Nicu Novac prinşi la braconaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Ciobanu este şi consilier judeţean FOTO CRISTIAN FRANŢ
Mircea Ciobanu este şi consilier judeţean FOTO CRISTIAN FRANŢ

Mircea Ciobanu şi ceilalţi opt vânători exercitau o partidă  de vânătoare  în interiorul  Parcului  Naţional Cheile Nerei Beusnita, în  zona protecţie  integrală. La verificarea poliţiştilor s-a  constatat că acestia detineau autorizaţie  de  vânătoare, dar în  cadrul rubricii zonei  unde  să se  desfaşoare  vînătoarea scria ,, La  cireş,,, aceasta fiind  o zona  din  aria protejată , unde  vânatoarea este  interzisă

Şeful vânătorilor din Caraş-Severin a fost prins la braconaj. 

Noaptea trecută a fost una agitată pentru rangerii Parcului Naţional Cheile Nerei Beuşniţa. În urma unei acţiuni de verificare a ceea ce se întâmplă în Parcul Naţonal Cheile Nerei-Beuşniţa, aceştia au găsit mai multe maşini parcate pe marginea drumului. Interesaţi să vadă ce se întâmplă cu zgomotul, rangerii s-au apropiat de un grup de persoane, toate deţinând câte o armă. Grupul era condus de Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş Severin şi consilier judeţean. Printre braconieri s-a numărat şi interpretul de muzică populară Nicu Novac.

Şeful vânătorilor în fruntea grupului de braconieri

Liderul partidei de vânătoare a fost chiar şeful Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit, for care emite autorizaţiile de vânătoare. Mai mult decât atât, dincolo de faptul că partida s-ar fi organizat într-un loc neautorizat, pe lista persoanelor care au participat la acţiune era trecută şi un aşa zis vânător, care nu deţine permis. O altă persoană care ar fi însoţit grupul este vedeta de muzică populară Nicu Novac. Practic Mircea Ciobanu şi-a dat singur autorizaţie de vânătoare, fapt recunoscut şi de colegii din AJVPS

Şi conducerea Direcţiei Silvice recunoaşte că şeful AJVPS şi-a dat autorizaţie pentru propriul fond. „Fondul de vânătoare respectiv nu aparţine Direcţiei Silvice Caraş-Severin ci este un fond de vânătoare al AJVPS Caraş-Severin“ spune ing. Flavius Popescu, purtător de cuv Direcţia Silvică Reşiţa.

Poliţiştii au confiscat 9 arme de vânătoare

Cei care au participat la acţiunea de vânătoare deţineau autorizaţie, dar potrivit Legii, pe raza unui parc naţional vânătoarea este interzisă. Legislaţia în vigoare nu permite nici măcar vânătoarea în apropierea Parcurilor Naţionale, întrucât vieţuitoarele protejate de Lege trebuie să dispună de „zone de linişte”, aşa cum sunt numite acestea în Lege.

„Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în cursul zilei de ieri, 12 februarie a.c., pe raza localităţii Sasca Montană au identificat un număr de 9 persoane, cu vârstă cuprinse între 30 şi 65 ani, ce se aflau la o vânătoare organizată, existând şi o autorizaţie în acest sens. Întrucât există indicii cu privire la faptul că aceştia se aflau la vânătoare în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţei, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj.

În urma activităţilor au fost ridicate în vederea cercetărilor şi nouă arme de vânătoare“ declară ag princ Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ CS.

Asociaţia ecologică GEC Nera, cea care monitorizează ariile protejate din Caraş-Severin cu voluntari, spune că acest incident nu este singular şi că în repetate rânduri partidele de vânătoare se încheie în parcuri naţionale sau zone protejate

Mircea Ciobanu este şi consilier judeţean PNL şi, după un top al declaraţiilor de avere, ocupă locul al doilea în topul celor mai bogaţi aleşi, în funcţie de veniturile pe care le-au câştigat în anul precedent. Acesta ocupă funcţia de director al AJVPS Caraş-Severin, job care în 2011 i-a adus încasări de 60.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu de 5.000 de lei pe lună. În plus faţă de venitul din salariu, potrivit declaraţiei de avere pe care a completat-o, acesta a mai câştigat alţi 50.000 de lei din valorificarea produselor agricole.

„Vânătoarea este categoric interzisă în asemenea zone! Şi în apropierea unei asemenea zone, la 2-3 km, vânătoarea are impact asupra biodiversităţii, pentru că animalele nu stau pe loc, în zona de protecţie integrală. Trebuie să recunoaştem că partide de vânătoare mai sunt organizate în preajma Parcurilor Naturale, în apropierea zonelor de protecţie integrală şi vânătorii intră şi în aceste zone de protecţie aducând prejudicii biodiversităţii“  Cornel Sturza Popovici  preşedinte GEC Nera
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite