FOTO VIDEO Momente din concertul lui Bregović şi al Elenei Gheorghe, la Vâlcea, şi povestea ineditelor cadouri primite: „A fost sublim şi unic, un vulcan interior“
0Binecunoscutul artist Goran Bregović a susţinut un concert cu casa închisă la Râmnicu Vâlcea, în prima săptămână a acestei luni, cu ocazia inaugurării „Arenelor Traian”, reabilitate după două decenii în care au fost lăsate în paragină. Imaginile surprinse de spectatori demonstrează regalul oferit la Vâlcea de artiştii invitaţi la eveniment care au primit drept amintire un cadou inedit.
Goran Bregović a evoluat, alături de o parte dintre artiştii orchestrei „Wedding & Funeral Orchestra”, într-un concert - eveniment care a avut loc la Râmnicu Vâlcea. În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentă şi Elena Gheorghe şi formaţia „Steaua di Vreari”. Iar în deschiderea evenimentului a concertat orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, în cadrul spectacolului „Classics meets Jazz”.
Prezenţa lui Goran Bregović şi „Wedding & Funeral Orchestra” a reprezentat o premieră pentru vâlceni. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre Elena Gheorghe care a venit pentru a patra oară în „oraşul eclipsei”, locul care a „găzduit” Eclipsa Mileniului II. Artista a mai fost prezentă şi în 2015 la „Maratonul Olteniei”, dar şi anul trecut şi anul acesta în cadrul unor evenimente estivale. În schimb, pentru formaţia alături de care a concertat, prezenţa la Vâlcea a fost o premieră, evoluând împreună într-o incursiune în muzica machedonească.
O parte dintre cei prezenţi la spectacol au postat pe reţelele de socializare momente din concert, menite să demonstreze evenimentul unic care a avut loc în oraşul de pe malul Oltului.
După fiecare spectacol, atât Goran Bregović cât şi Elena Gheorghe au avut parte de o surpriză în premieră. Ambii au primit câte un portret chiar din partea autorului - un profesor de pictură din Râmnicu Vâlcea - Adrian Luţă, tânărul care acum are în derulare o lucrare unică în ţară - singurul hotel din România pictat în întregime - Hotelul - Han din Horezu. Nu este singura premieră pentru artist - el a mai pictat şi o şcoală de şoferi cu imagini din Codul Rutier, panourile fonice din plexiglas din centrul oraşului Râmnicu Vâlcea şi un triptic - cea mai mare icoană pe sticlă - cu care intenţionează să intre în Cartea Recordurilor.
„Am vrut să le ofer aceste tablouri drept cadou din partea vâlcenilor. Mi-am dorit să aibă o amintire frumoasă legată de râmniceni şi cel mai important să fie ceva diferit de restul României pentru artiştii români sau străini care vin la noi”, ne-a mărturisit autorul. prof. Adrian Luţă.
S-a ales în schimb cu mulţumiri şi promovare, cel puţin din partea Elenei Gheorghe care a postat pe pagina ei de Instagram mai multe imagini cu ea, artistul şi portretul primit, care au devenit rapid virale. În câteva ore de la postare, postarea adunase mii de like-uri.
Despre concertul eveniment de la Râmnicu Vâlcea mai putem să spunem că s-a ţinut cu casa închisă. Cele 2.670 de bilete, cu preţul unic de 50 de lei, s-au epuizat rapid. La evenimentul care a marcat inaugurarea „Arenelor Traian” au participat însă peste 3.000 de persoane. După cum reiese din fotografii, amfiteatrul a fost plin la capacitate maximă - care este de 4.000 de locuri. O parte dintre cei prezenţi au venit la eveniment pe bază de invitaţie.
Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Mircia Gutău a declarat că cea mai mare parte din cei 60.000 de euro, cât a costat aducerea artistului balcanic la Vâlcea, a fost obţinută prin sponsorizări.
Simbol al oraşului pentru mai bine de peste două decenii, baza sportivă „Arenele Traian", a intrat de anul trecut într-un profund proces de renovare, pentru care s-au alocat 12 milioane de lei, fonduri provenite din bugetul local. Reabilitarea a fost posibilă după şapte ani de la preluarea bazei de către Consiliul Local din Râmniuc Vâlcea, de la Ministerul Tineretului şi Sportului.
Înainte de 1990, arenele găzduiau inclusiv concertele Cenaclului „Flacăra”, când se estimează că s-a înregistrat şi recordul de prezenţă - 5.000 de spectatori. La fel s-a înregistrat în cadrul manifestărilor dedicate ultimei Eclipse de Soare a Mileniului II, din 1999, când oraşul a fost „inundat” de oameni din toate colţurile lumii care au vrut să vadă evenimentul din punctul său maxim. O parte din acţiunile de la vremea respectivă au fost găzduite de „Arenele Traian”, fiind ultimul eveniment de anvergură organizat aici, până la concertul lui Bregović.
În ultimul deceniu, baza sportivă devenise o ruină, după ce mai multe administraţii au recunoscut neputincioase că nu pot să facă nimic din cauza faptului că se afla în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului.
Reabilitarea a vizat nu doar renovarea scenei şi a terenurilor de sport, ci şi construirea unei clădiri care va avea funcţii multiple: o serie de servicii din cadrul Primăriei Râmnicului vor funcţiona aici, alături de spaţiile dedicate activităţilor sportive şi evenimentelor culturale ce se vor desfăşura în aer liber: vestiare, duşuri, grupuri sanitare, camere pentru sportivi şi artişti. Baza sportivă a fost redotată cu un sistem nocturn.
Cea mai mare parte dintre cei prezenţi la spectacol s-a arătat extrem de încântată de show-ul lui Bregović, dar şi al Elenei Gheorghe şi al orchestrelor / formaţiilor care i-au însoţit: „A fost sublim şi unic”, „Un spectacol splendid”; „Genial, chiar şi la 69 de ani. Plin de energie. Un vulcan interior”, „Sper să fie doar primul dintr-un lung şir de spectacole de primă mână care se vor desfăşura aici, la fel ca în vremurile de demult. Ar fi păcat, ca arenele să nu fie exploatate la capacitatea lor maximă”, au fost doar câteva dintre impresiile de după eveniment.
Goran Bregović a devenit celebru datorită lucrărilor sale de compozitor de muzică de film, s-a remarcat încă de la prima sa coloană sonoră pentru filmul „Nije nego” de Mica Milosevic, în 1978. Dar notorietatea a căpătat-o în urma colaborării sale cu regizorul Emir Kusturica pentru filmele: „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” şi „Arizona Dream”. Creaţiile sale au fost influenţate de muzica din Balcani, dar şi de muzica tradiţională ţigănească. La fel de celebre sunt şi piesele scrise, de-a lungul anilor, pentru Iggy Pop, Ofra Haza sau Cesária Évora.
Ultima prezenţă în România, până la concertul din Vâlcea, a lui Bregović, a avut loc în aprilie, când şi-a promovat la Sala Palatului din Bucureşti ultimul său album: ”Three Letters from Sarajevo”. Luna viitoare, în octombrie, este aşteptat din nou în Capitală.