Tătăneasa, planta-medicament care te vindecă de hemoroizi, reumatism şi inflamaţii articulare. Medicii explică cum o folosim pentru a ne trata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tataneasa. Foto onlinereport
Tataneasa. Foto onlinereport

Efectele terapeutice ale tătănesei sunt cunoscute de mai bine de două mii de ani, planta fiind utilizată pentru tratarea sau prevenirea mai multor afecţiuni încă de pe vremea dacilor. Tătăneasa este utilizată şi în prezent datorită efectelor antitumorale, antiinflamatoare sau astringente.

Specialiştii în medicină tradiţională recomandă tătăneasa pentru tratarea unor afecţiuni precum bronşita, cancerul de piele, ulcerul varicose sau hemoroizii etc. Tataneasa este considerată un adjuvant în tratarea cancerului de stomac, de exemplu, bolnavii fiind sfătuiţi să consume de trei ori pe zi lichidul rezultat din fierberea plantei. De asemenea, se crede că decoctul din pulbere de tătăneasă poate preveni cancerul de piele, iar alifia de tătăneasa este recomandată pentru tratarea hemoroizilor. Şi pulberea de tătăneasă are în prezent o mare întrebuinţare, mai ales în cazul persoanelor care au dezvoltat o gastrită sau un ulcer duodenal, specialiştii fiind convinşi că aceasta ajută la cicatrizarea  şi protejarea pereţilor stomacului.

Fitoterapeutul de origine austriacă Maria Treben recomanda utilizarea locală a tincturei de tătăneasă pentru tratarea reumatismului şi a afecţiunilor articulare. Potrivit acesteia, persoanele care au suferit o luxaţie sau o întorsă îşi pot aplica în timpul nopţii comprese din frunze de tătăneasă opărită. În total, tătăneasa vindecă în jur de 100 de boli.

Cum se face în casă tinctură sau alifie de tătăneasă

Maria Treben a descris într-una din cărţile sale şi procedeul prin care se obţine tinctura alifia sau vinul de tătăneasă în casă: 

“Se spală rădăcinile de tătăneasă şi se curăţă cu o perie, se taie mărunt şi se introduc într-o sticlă până la gat fără a se îndesa. Se toarnă apoi rachiu de secară sau de fructe şi se lasă 14 zile la soare sau în apropierea maşinii de gătit. Rachiul trebuie să acopere rădăcinile”.

Terciul obţinut din fierberea frunzelor de tătăneasă poate fi înlocuit cu o alifie. Tătăneasă proaspătă se spală şi se taie foarte fin 4-6 rădăcini (în funcţie de mărime), iar apoi se prăjejşte în 250 de grame de untură de porc. După ce este lăsată la răcit pe timpul nopţii, tătăneasa prăjită este filtrată cu ajutorul unei bucăţi de pânză.

“Se introduce imediat în recipiente mici şi curate şi se păstrează la frigider. Pomada poate fi întrebuinţată în locul unei comprese cu terci, este indispensabilă în tratarea rănilor la oameni şi animale! Vin de tătăneasă: 2-5 rădăcini proaspete şi spălate sunt tăiate fin şi lăsate 5-6 săptămâni într-un litru de vin alb natural. Vinul de tătăneasă este un mijloc excelent în tratarea bolilor de plămâni” Maria Treben. 

Tătăneasa, efecte adverse

Consumul excesiv al tătănesei poate avea, însă, efecte adverse şi îi poate trimite pe consumatori direct pe patul de spital. Un astfel de caz a fost semnalat în Iaşi, o femeie de 40 de ani a început să se simtă rău după ce a băut cantităţi mari de ceai de tătăneasă, în speranţa că va evita astfel riscul de cancer. Medicii din Iaşi au avut surpriza să constate că, după consumarea ceaiului, în stomacul femeii se formaseră mai multe formaţiuni fibroase. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite