Ginecologii, cei mai reclamaţi la Colegiul Medicilor Vâlcea
0Toate sesizările înregistrate în acest an la Colegiul Medicilor au fost depuse de foste paciente ale Maternităţii din Râmnicu Vâlcea şi Spitalului Orăşenesc Drăgăşani şi îi vizează pe medicii ginecologi. În 2013, la Colegiul Medicilor au fost reclamaţi patru medici, iar un alt ginecolog a fost dat în judecată de o fostă pacientă
Una dintre sesizări a fost înregistrată de o tânără de 35 de ani din Râmnicu Vâlcea. În luna martie a acestui an, Denisa Pitoroac, însărcinată în 5 luni, a avortat singură într-un salon al Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea. Femeia se internase pentru că avea o sarcină cu probleme, iar noaptea i s-a făcut rău. Medicul care a internat-o nu a mai trecut însă prin salon în noaptea respectivă, iar femeia a născut prematur în salon, în faţa celorlalte paciente. Familia a depus plângere la Colegiul Medicilor, însă medicul nu a fost sancţionat pentru că tânăra avusese probleme pe toată perioada sarcinii.
Tot în acest an, o familie din Brezoi a depus plângere la Colegiul Medicilor după ce bebeluşul lor s-a născut cu intestinele în afara organismului. De asemenea, o familie din judeţul Olt, al cărui bebeluş s-a născut cu malformaţii în maternitatea din Slatina, a depus o sesizare împotriva unui medic din Drăgaşani. Gravida a fost pacientă a spitalului din Drăgăşani şi a considerat că medicul care a avut-o sub observaţie se face de asemenea vinovat pentru problemele de sănătate ale bebeluşului.
“ De la începutul anului până în prezent am avut patru cazuri, toate analizate de comisia de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Vâlcea. În niciunul din cazuri nu a fost vorba de culpa medicală, iar două dintre familii s-au adresat şi Comisiei Superioare de Disciplină, este vorba despre cazul din Brezoi şi cel din Drăgaşani ”, declară Adrian Buşu, juristul Colegiului Medicilor Vâlcea.
În 2012, la Colegiul Medicilor au fost depuse două reclamaţii împotriva medicilor ginecologi. În urma anchetei, s-a ajuns la concluzia că nu a fost vorba de culpă medicală în nici unul din cele două cazuri.
Familia Zăgărin îşi caută dreptatea în instanţă
În luna iulie a acestui an, Elena şi Nicuşor Zăgărin l-au acuzat pe unul din medicii maternităţii de ucidere din culpă. Bebeluşul celor doi a murit imediat după naştere pentru că fătul avea lichid amniotic (n.r lichid din uterul mamei în care se află fetusul în timpul sarcinii) într-unul din plămâni.
În raportul medicilor legişti se arată că bebeluşul nu prezenta malformaţii şi că ar fi avut şanse de supravieţuire dacă gravida ar fi fost supusă operaţiei de cezariană cu o oră mai devreme. Potrivit raportului, ginecologul nu a putut depista la timp suferinţa fătului pentru că gravida a rămas nesupravegheată timp de o oră şi 40 de minute.
„Eu o consider vinovată pe doamna doctor Daniela Rancea pentru că nu s-a ocupat de mine. Ne-a spus că a mai avut o operaţie, dar de la 18.00 la 1.00 noaptea a trecut pe la mine decât de doua sau trei ori. Putea să treacă să vadă cum mă simt, dar probabil se aştepta să nasc cu asistentele. Eu am fost internată la 16.25, iar dânsa şi-a dat seama la 01.15, noaptea, că nu pot să nasc pe cale naturală”, spune Elena Zăgărin.
Fosta pacientă a maternităţii din Râmnicu Vâlcea nu a depus deocamdată plângere la Colegiul Medicilor, dar s-a adresat poliţiei şi instanţei de judecată.
„O dăm în judecată pe doamna doctor Rancea pentru că eu o consider vinovată de moartea bebeluşului. Deocamdată nu am hotărât ce daune îi cerem. Ne-am sfătuit cu un avocat şi o să mai aşteptăm puţin înainte de a depune plângere şi la Colegiul Medicilor”, mai spune Elena.
În luna iulie, familia a depus o plângere şi la Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea în care îl acuză pe medicul ginecolog de ucidere din culpă.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia. Conducerea spitalului preciza în luna iulie că măsuri împotriva medicului ginecolog se vor lua, dacă va fi cazul, în momentul finalizării anchetei.