FOTO „Ethical hacking“: Prin Academia de Cyber Security autorităţile vor să transforme renumele negativ al oraşului supranumit „Hackerville“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râmnicu Vâlcea a fost gazda unui eveniment susţinut de reprezentanţi Microsoft şi specialişti în securitate cibernetică de la CERT-RO, care s-a bucurat de participarea a aproximativ 150 de liceeni. Pe lângă informaţii legate de  posibilităţi de apărare împotriva atacurilor cibernetice, tinerii au aflat cu această ocazie şi despre un proiect în derulare: Academia de Cyber Security.

GALERIE FOTO 

„Hackerville” - oraşul românesc cunoscut drept centrul mondial al delincvenţei cibernetice - a găzduit în cursul acestei săptămâni un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Vâlcea în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Inspectoratul Şcolar: Conferinţa „Ethical hacking”.

Evenimentul organizat tocmai la Râmnicu Vâlcea nu este deloc întâmplător, având în vedere „faima” de care se bucură în Europa şi SUA, în mod special, comunitatea de escroci online vâlceni - impropriu denumiţi hackeri. Capitală mondială a criminalităţii cibernetice, din cauza numărului mare de fraude pe net comise de tineri din Vâlcea, a constituit sursă de inspiraţie pentru creatorii serialului Hackerville, difuzat pe HBO.

Liceenii prezenţi la „Ethical hacking” au reprezentat mai multe colegii din Râmnic, toţi urmând specializarea mate-info. Şeful administraţiei judeţene, Constantin Rădulescu a anunţat cu această ocazie că lucrează la un proiect prin care intenţionează să pună bazele la Râmnicu Vâlcea a unei Academii de Cyber Security. 

Nu este singura autoritate din Vâlcea care caută soluţii pentru a „şterge” faima negativă a oraşului. Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a anunţat într-o recentă conferinţă de presă că administraţia locală şi-a propus să sprijine organizarea unor cursuri de informatică pentru tinerii pasionaţi care vor să înveţe să facă bani legal. Cursurile vor fi organizate de consilierul primarului pe probleme de IT şi vor fi gratuite. 

„Sper ca municipiul Râmnicu Vâlcea să nu mai fie cunoscut drept Hackerville, ci un oraş în care lucrurile s-au schimbat. Se lucrează la acest proiect. Avem un spaţiu liber pe care-l amenajăm şi, în timp relativ scurt, se vor putea acorda aceste cursuri gratuit celor care interesaţi”, a declarat edilul.

„De veniturile hackerilor mă voi ocupa eu”, a anunţat şi şeful administraţiei judeţene, explicând apoi la ce se referă de fapt: „Cum am spus este un proiect pe care îl voi susţine şi de care mă voi ocupa personal - înfiinţarea la Vâlcea a unei Academii de Cyber Security. Vâlcea va deveni astfel centrul european în securitate cibernetică. Urmează să mă întâlnesc cu cei care lucrează la acest proiect, pentru care vom lua inclusiv bani europeni. Va fi un adevărat vehicul de promovare a „celui mai frumos judeţ din România” dar şi un mijloc prin care vom arăta lumii că vâlcenii au cei mai buni oameni în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi ”ethical hacking”. De altfel, Hackerville, termenul de „hacker” nu este neapărat unul care să contravină cu legea. Termenul de cracker este acela. Dar nu vă vorbesc eu despre asta. Gândiţi-vă la Academia de Cyber Security din care şi voi veţi putea să faceţi parte pe viitor. Cum? O să discutăm la viitoarea întâlnire pentru că vom mai avea astfel de evenimente în care sper să fiţi mult mai activi”, a mai spus Rădulescu.

Până declaraţiile autorităţilor vâlcene se vor concretiza, conferinţa „Ethical Hacking”, organizată la Vâlcea, a venit în întâmpinarea tinerilor cu informaţii despre cum să se ferească de atacuri cibernetice, cum să procedeze atunci când identifică o vulnerabilitate informatică, dar şi cum să-şi protejeze intimitatea şi datele personale pe reţelele de socializare, detalii care le-au fost oferite de către specialiştii din cadrul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Tinerii au aflat că se pot face bani frumoşi lucrând pe internet fără să comiţi o ilegalitate, dar şi care este diferenţa dintre un hacker şi un ethical hacker, despre rolul celui din urmă de a găsi vulnerabilităţile de securitate pe care cel dintâi ar putea să le exploateze. 

Alte subiecte dezbătute au fost legate de provocările tehnologiei informaţiei, dar şi chestiuni punctuale precum impactul utilizării reţelelor wi-fi şi preţul real pe care-l plătim pentru o reţea gratis, despre riscurile la care ne supunem ori de câte ori folosim wi-fi, despre tipurile de atacuri ale serverelor web, criptarea comunicării wireless, tehnici de inginerie socială, furt de identitate, înţelegerea importanţei securităţii informatice, cele mai comune atacuri informatice, precum şi alte vulnerabilităţi şi măsuri de protecţie. 

Iar ca informaţia să nu fie golită de conţinut, s-au oferit şi exemple concrete de înşelătorii prin diverse campanii promoţionale sub umbrela unor branduri cunoscute, pe site-uri clonate, de campanii de infecţii cu ransomwere, phishing şi campanii de tip scam. 

Întrebarea directă a şefului CERT - RO i-a luat pe tinerii liceeni pe nepregătite, şocându-i: „Câţi dintre dumneavoastră sunteţi hackeri? S-ar putea ca la finalul prezentării mele să vă pară rău că nu aţi fost sinceri, aşa că o să repet întrebarea: „Câţi vă credeţi hackeri?”, a mai insistat Cătălin Arama când a văzut că nu primeşte nici o reacţie.

Cu toate acestea, la final, tinerii s-au arătat mulţumiţi că au avut ocazia să vadă pe viu vulnerabilităţile sistemului informatic şi cât de uşor putem deveni victime ale atacurilor cibernetice, dar şi cum ne putem proteja împotriva acestora. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite