Brânzoaicele, varianta muntenească a plăcintei „Poale-n brâu“, după o reţetă delicioasă de Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plăcinta din aluat pufos de cozonac se prepară extrem de simplu şi te duce inevitabil cu gândul la copilărie şi cuptorul bunicii.

Tradiţionalul desert se prepară în zilele noastre în aproape toate regiunile, dar sub denumiri diferite. Dacă în Moldova plăcinta este cunoscută sub denumirea de Poale-n brâu, gospodinele din Muntenia şi Oltenia au numit brânzoaice delicoasele plăcinţele cu brânză.   „Adevărul” vă propune astăzi o reţetă a cunoscutului Radu Anton Roman, reţetă publicată în volumul „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ingrediente aluat:

-250 de grame de făină

-70 de grame de unt

-75 de grame de zahăr

-125 ml lapte

-10 grame drojdie

-2 ouă

-o linguriţă de rom

-un vârf de cuţit de sare

-100 de grame de zahăr pudră.

Umplutură: 

-150 de grame brânză de vaci

-2 ouă

-coaja rasă de la o lămâie sau o portocală

-150 de grame de telemea

-50 de grame de zahăr

-vanilie

Paşi de urmat:

-se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ;

-se opăresc două linguri de făină cu lapte fierbinte; se amestecă pentru omogenizare;

-când s-a răcit laptele, se adaugă  drojdia şi se bate până face băşici;

-se lasă la crescut (aproximativ 50 de minute);

-se freacă gălbenuşurile întâi cu sare, apoi cu zahărul până se face o cremă spumoasă;

-se toarna plămădeala bine crescută peste faina rămasă şi se amestecă şi gălbenuşurile, ceva lapte cald şi albusul făcut spumă;

-se frământă aluatul, se adaugă untul topit şi restul de lapte.

Cum se prepară umplutura:

-se framântă brânza cu ouăle, zahărul, vanilia, coaja rasă de la o lamâie;

-se întinde aluatul la 2 cm grosime;

-se taie în pătrate;

-se umplu şi se împaturesc;

-se ung cu ou;

-se dau la cuptor, la foc potrivit până se rumenesc;

-se oferă presarate cu zahar pudră.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite