VIDEO Cubul Rubik, rezolvat în câteva secunde de un robot genial creat de elevi români. Maşinăria, făcută din piese lego

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de elevi de clasa a X-a din cadrul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” din Ploieşti au reuşit să-şi surprindă colegii şi profesorii cu doi roboţi construiţi de ei la cercul de Ştiinţe şi Tehnică.

Boby, primul dintre roboţi, ar putea deszăpezi curtea şcolii, dacă ar fi construit la o scară mai mare, iar cel de-al doilea rezolvă în câteva secunde celebrul cub Rubik.

Adrian Daniel Barbu şi Bogdan Costea, primul elev la o clasă cu profil economic, iar cel de-al doilea la informatică, sunt liderii echipei de pasionaţi de robotică din Madgearu. Finanţaţi prin fondul ”Ştiinţescu”, un program care susţine financiar elevii care vor să dezvolte proiecte în domeniul ştiinţei, elevii au reuşit să cumpere piesele necesare construirii celor doi roboţi. Este vorba despre piese leggo şi un soft special care costă câteva mii de lei.

Primul pas a fost un robot ”mai simplu” spun elevii, pentru care au lucrat câteva luni. Este capabil să se deplaseze singur şi să identifice şi să evite obstacole pe care le întâlneşte în cale. Visul copiilor, dar şi al profesorilor coordonatori este să găsească finanţare pentru a construi un robot la o scară mai mare care să poată deszăpezi curtea şcolii în care învaţă.

Cel de-al doilea robot este ceva mai complex şi este capabil să rezolve în câteva zeci de secunde cubul Rubik.

image

Boby şi Rubik, cei doi roboţi construiţi de elevii ploieşteni, faţă în faţă FOTO Diana Frîncu

”Senzorul de culoare analizează fiecare faţă a cubului, iar un braţ îl roteşte pe diferite părţi. Clubul se rezolvă în funcţie de complexitatea lui, de cât de mult a fost amestecat. Există un calculator ataşat care ne indică numărul de mişcări care trebuie efectuate pentru a rezolva cubul. Am lucrat la el împreuncă cu colegii mei timp de 20 de ore. După cursuri mergeam la cerc şi lucram împreună. Au fost emoţii multe, încercări nereuşite, dar şi bucurie mare atunci când ne-a reuşit”, spune Adrian Daniel Barbu.

Grupul de pasionaţi de robotică se pregăteşte acum să dezvolte proiectul pentru a putea participa la competiţii internaţionale de profil. Colegii lor din clasa a XII-a au făcut acest pas şi au reuşit să obţină un premiu special, în 2017, la o competiţie la care au participat elevi din toată ţara.

Scopul cercului de robotică nu este însă competiţia, susţin profesorii coordonatori, ci doar o dorinţă de a le arăta copiilor că pot dezvolta în viitor afaceri în domeniul ştiinţei pornind de la o pasiune.

image

Aurel Graure, unul dintre profesorii coordonatori ai elevilor pasionaţi de robotică FOTO Diana Frîncu

”Noi suntem un liceu cu profil economic şi am intenţionat ca, prin dezvoltarea activităţilor acestui cerc, care se numeşte <<Robo Antreprenor>> sau <<Antreprenor în domeniul ştiinţei>> să le arătăm copiilor că există posibilitatea de a deveni antreprenori în alte domenii decât cele promovate tradiţional de liceul nostru. În afară de comerţ, alimentaţie publică sau turism există posibilitatea să îşi dezvolte o afacere în domeniul tehnologiilor de vârf. Există în acest moment competiţii la nivel naţional şi internaţional unde se adună copiii din toată lumea şi participă în calitate de sponsori mari companii care sunt interesate de activitatea aceasta. Sperăm ca şi elevii noştri să participe în curând. Noi suntem acum abia la încceput. Sperăm ca într-un an să avem performanţă, iar copiii noştri să fie creatori de soluţii pentru diferite domenii. Roboţeii pe care îi vedeţi exact asta îşi propun, să rezolve anumite nevoi”, a declarat Aurel Graure, profesor de fizică la Colegiul Virgil Madgearu.

Chiar dacă acum părinţii lui Rubik şi ai lui Boby fac primii paşi în domeniul tehnologiei de vârf, ştiu foarte bine ceea ce vor face în viitor. Adrian Daniel Barbu este hotărât ca la terminarea studiilor liceale să plece să studieze mai departe la o facultate cu profil economic din afara ţării. Colegul său, Bogdan Costea, este decis să-şi urmeze pasiunea pentru robotică aşa că este tentat să aprofundeze studiile la Politehnică în Bucureşti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite