Unde schiem în România iarna aceasta. Cât costă închirierea echipamentului complet şi a unui instructor competent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorii domeniilor schiabile de pe Valea Prahvei păstrează tarifele la schipass de anul trecut FOTO Adevărul
Administratorii domeniilor schiabile de pe Valea Prahvei păstrează tarifele la schipass de anul trecut FOTO Adevărul

În mai puţin de o lună se dă startul unui nou sezon de schi în staţiunile de pe Valea Prahovei, asta cu condiţia ca zăpada să nu se lase aşteptată. Administratorii domeniilor schiabile au început deja pregătirile. Preţurile la skipass şi la transportul pe cablu vor rămâne aceleaşi de anul trecut, cel puţin până la finalul anului 2017.

Unde schiezi dacă eşti expert

Domeniul Schiabil din Sinaia este cel mai mare din România care oferă posibilitatea turiştilor să schieze pe pârtii de mare altidudine, începând de la 2000 de metri. În această staţiune sunt omologate nu mai puţin de 16 pârtii pentru experţi şi avansaţi şi alte opt pentru începători, cu precizarea că acestea din urmă sunt amenajate la altitudini mici, de sub 1400 de metri.

Pârtia Carp din Sinaia, care porneşte de la o altitudine de 2000 de metri are cel mai lung şi dificil traseu destinat sporturilor de iarnă, 2500 de metri. Este urmată de Firul Văii, cu 1200 de metri lungime, iar restul pârtiilor de mare altitudine nu sunt mai lungi de 800 de metri, dar sunt foarte abrupte şi abordate în special de schiori cu experienţă. Important de precizat că la Sinaia există o reţea de pârtii scurte, de câteva sute de metri, destinată mai degrabă sporturilor extreme, şi unde nu se ajunge cu transport pe cablu. Este genul de traseu pe care un schior îl abordează pe proprie răspundere. Sunt preferate în special de cunoscători, iar pericolul de accidente este unul real, spun salvatorii montani.

Lista pârtiilor de mare altitudine de la Sinaia

Carp -2500 de metri, Zade, Firul Văii, Carp - faţa ascunsă şi Carp faţa mare, Târle, Papagal, Mioriţei, Spitz, Furnica, Vânturiş. Ultimele două fiind cele mai periculoase pârtii unde există pericol de accidente.

Drumul de vară, Scândurar, Valea Dorului cu cele două variante, stânga şi dreapta, sunt destinate schiorilor avansaţi şi sunt, alături de pârtia Carp, printre cele mai solicitate.

Pentru începători sunt recomandate Valea Soarelui, Firul Văii, Turistică, Lătpici, Drumul Vechi, Popicărie şi Poiana Stânii.

Toate pârtiile din Sinaia sunt deservite de telecabine, o telegondolă care porneşte de la altitudinea de 1000 de metri şi merge până la 2000 de metri,  instalaţii de telescaun şi teleschi, precum şi de tunuri pentru zăpadă artificială şi instalaţii de nocturnă, aceste din urmă dotări le găsiţi doar pe pârtiile pentru începători şi doar pentru o porţiune scurtă de câteva sute de metri.

Tarife pentru pârtiile din Sinaia

Pentru a ajunge la altitudinea de 2000 de metri, cel mai rapid şi confortabil mijloc de transport este telegondola, care are punctul de plecare în cartierul Furnica, însă tarifele nu sunt mici deloc. Astfel pentru o persoană, preţul pe primul tronson 1000m -1400 m- este de 20 de lei (15 lei copil), iar un bilet urcare-coborâre este de 35 de lei pentru adult şi 25 de lei pentru copil. Dacă alegeţi varianta unui tichet cu urcare de la cota 1000 până la pârtia Carp, la cota 2000, atunci biletul este de 35 de lei pentru un adult şi 25 de lei pentru un copil. În timpul sezonului de iarnă autorităţile locale oferă posibilitatea cumpărării unui skipass, dar deocamdată pentru sezonul decembrie 2017- martie 2018 nu au fost stabilite tarifele. În sezonul trecut, valoarea unui skipass de o zi era de 145 de lei pentru adult, 125 de lei pentru studenţi şi 100 de lei pentru copii. Pentru mai multe variante de preţ puteţi urmări site-ul www.sinaiago.ro.

Până la cota 1400 se poate ajunge şi cu maşina, pe drumul spre Cotă, cu pricizarea că accesul este permis iarna doar autoturismelor cu tracţiune 4x4 sau celor dotate cu lanţuri pentru zăpadă.

Pârtiile din Buşteni şi Azuga

Cele două staţiuni de pe Valea Prahovei nu stau atât de bine la capitolul pârtii amenajate şi omologate, însă şi aici există posibilitatea practicării sporturilor de iarnă mai ales pentru începători şi pentur cei care nu caută neapărat senzaţii tarii.

Buşteni

Sunt recomandate cele două pârtii, Kalinderu 1 cu o lungime de 1500 de metri, catalogată cu dificultate ridicată,  cu o altitudine la plecare de 1295 m, iar cea de la sosire de 1000 de m şi Kalinderu 2 cu o lungime de 1300 de m, care porneşte tot de la o altitudine de 1295 de m. Pentru copiii începători sunt  amenajate două pârtii scurtă cu o lungime de 150 de metri, respective 120 de m chichiar lângă Fun Park, la baza pârtiilor Kalinderu. Pârtiile de pe domeniul schiabil din Buşteni sunt deservite de telescaun, iar tarifele încep de la 140 de lei skipass pentru o zi pentru un adult şi 70 de lei pentru copil. Pentru o traseu urcare coborâre, valoarea tichetului este de 20 de lei de persoană, iar pentru copii, 10 lei.

La Buşteni există noctură, însă administratorii pârtiilor nu o folosesc în permanenţă.

Azuga

În staţiunea Azuga sunt amenajate şapte pârtii de schi cu o lungime totală de 7 kilometri, deservite de instalaţie de transport pe cablu de 4 kiloemtri. Este o staţiune căutată doar de către schiorii care vor să încveţe să schieze pentru că pârtiile de aici sunt de dificultate medie şi uşoară.

 Pârtia Cazacu Teleski cu o lungime de 400m şi dificultate medie, diferenţa de nivel fiind de 115m,  Pârtia Cazacu – Variantă – Lungime 1920m, cu dificultate medie, diferenta de nivel 530m,  Babyski Cazacu,  Lungime 150m catalogată drept foarte uşoară,  Pârtia Sorica, lungime 2100m, de dificultate medie, cu o diferenta de nivel 561m şi Pârtia Sorica Teleski (finalul Pârtiei Sorica) cu o lungime 700m, dificultate medie, singura dotată cu instalaţie de iluminat nocturn, Pârtia Sorica Sud cu o lungime de 770m, ificultate uşoară şi cea de-a şaptea,  Pârtia Sorica La Stână, cu o lungime de 910m, de dificultate uşoară.

Pârtiile din Azuga sunt deservite de transport pe cablu, teleski şi telegondolă, instalaţii pentru zăpadă artificial, dar şi de bandă rulantă pentru pârtia Sorica.

Tarife gondolă Azuga

Călătorie dus-întors costă 35 de lei pentru un adult şi 20 de lei pentru un copil, doar pentru urcare trebuie să plătiţi 20 de lei un adult şi 15 lei un copil. Şi la Azuga administratorii pârtiilor oferă variante de skipass cu valabilitate de o zi, care costă 110 lei pentru adult şi 80 de lei pentru copil sau de patru ore, în valoare de 80 de lei pentru un adult şi 60 de lei pentru un copil. 

De unde pueţi închiria echipament

Centre de închirat echipament pentru sporturi de iarnă peste tot în staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Dacă nu aveţi un buget prea mare pentru vacanţa de iarnă, puteţi închiria echipamentul de la centrele din staţiune şi nu de la cele de la baza pârtiilor unde preţurile sunt mai mari.

Un echipament complet: schiuri, clăpari, cască şi beţe costă 50 de lei de persoană. Pentru pentru închirierea unui snowboard este ceva mai mare, dar nu mai mult de 100 de lei. Aceste preţuri sunt valabile în toate staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Sunt probleme însă la închirierea echipamentului de schi pentru copii mici, de sub 5 ani şi asta pentru că sunt foarte solicitate de turişi, iar centrele epuizează repede stocul cu astfel de ţinute.

Dacă sunteţi începător sau abia acum doriţi să vă iniţiaţi în practicarea sporturilor de iarnă puteţi apela la un instructor de schi. Îi găsiţi pe pârtie sau tot la centrele de închiriat echipament de la baza pârtiilor. Preţurile nu sunt deloc mici pentru lecţiile de schi, variază între 80 de lei şi 150 de lei pe oră, cu posibilitatea cumpărării unui pachet de servicii pentru mai multe zile sau pentru mai multe persoane, iar atunci preţul pentru o oră scade până la jumătate.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite