Poveşti triste cu final fericit. Prăjiturile şi pâinea coapte de adolescenţii de la Concordia schimbă vieţi
0Cozonacii, fursecurile, turta dulce şi specialităţile din pâine coapte zilnic de adolescenţi în brutăria Organizaţiei Concordia schimbă, la propriu, destine. De aici mănâncă zilnic o pâine caldă peste 400 de beneficiari din casele Concordia, iar vânzările produselor ajută la calificarea într-o meserie a tinerilor în dificultate.
Foarte de dimineaţă, o mână de tineri cu vârste între 16 şi 22 de ani vine entuziastă la brutăria Concordia, aflată pe Centura de Vest a Ploieştiului. Adolescenţii se schimbă conştiincioşi în halatele albe şi, fără să pregete, se apucă de treabă. Încălzesc laptele, cuptoarele şi pregătesc făina şi celelalte ingrediente. La ora 10.00, primele pâini ies aburinde din cuptor.
Agitaţia din jurul Crăciunului este una specială. Zilnic, în cuptoare se coc fursecuri austriece, cozonaci şi diverse specialităţi din turtă dulce, inclusiv pentru agăţat în pomul de iarnă. Din pachetele frumos ambalate răzbat mirosuri de scorţişoară, miere şi vanilie. De la brutăria Concordia, acestea iau drumul unui magazin al organizaţiei dintr-un mall din Bucureşti, fie pornesc către casele românilor şi ale partenerilor Concordia, care le comandă telefonic. În plus, în fiecare zi, aici se pregăteşte pâinea pentru cei peste 400 de copii din centrele, casele şi apartamentele Concordia din Prahova şi din Capitală.
„Am deschis brutăria în 2011 şi a devenit, în timpul scurs de atunci, o întreprindere socială. În timpul zilei, aici se specializează tineri din centrele noastre în meseriile de brutar şi patiser, podusele realizate de ei mergând către centre sau magazinul din Bucureşti. Seara, brutăria îşi intensifică şi mai mult activitatea, devine un «SRL» care susţine activitatea cursurilor, unde angajaţi sunt tot absolvenţi de ai noştri şi specialişti“, spune Elena Mititelul, coordonarul relaţiilor cu publicul din cadrul Concordia.
Cursuri şi practică pentru viaţă
Cursurile sunt urmate majoritar de copiii din centrele de plasament din Concordia, însă printre ei sunt şi adolescenţi din familii obişnuite care nu au posibilităţi materiale pentru a-i susţine în şcoală. Cursurile nu sunt, însă, numai despre brutărie.
„Practica reprezintă 75% din timpul alocat acestor cursuri, însă nu este vorba doar de atât. Îi învăţăm matematică – trebuie să ştie să cântărească gramajele ingredientelor, igienă – importanţa de a te prezenta într-un fel anume în bucătărie, reguli de comportament la muncă, economie – cum să facă un inventar, un bon de consum, o factură, să adauge TVA. Practic, fiecare cursant are un plan individual, pe care îl urmărim şi îl punctăm cu atenţie. La aproximativ două luni ne întâlnim să discutăm ce merge şi ce nu, ce pot face pentru a-şi îmbunăţi performanţele. Majoritatea sunt conştienţi că au venit să înveţe o meserie, iar la final, 70% dintre cei care urmează cursurile noastre reuşesc să-şi menţină acelaşi loc de muncă peste 6 luni de zile în restaurante, brutării şi patiserii de cea mai bună calitate. Este o performanţă“, spune Costin Fronoiu, coordonatorul programelor pentru tineri din Concordia.
Recent, un tânăr care a absolvit cursurile de brutar-patiser la Concordia a fost angajat la un restaurant din Viena după a făcut o practică de câteva luni în Austria, în cadrul unui parteneriat cu Concordia, impresionând personalul de acolo.
Mihai, un tânăr de 22 de ani care acum se specializează, ar vrea să-i calce pe urme. Din 2005 a trăit într-un centru de plasament din cauza problemelor din familie. Este ambiţios şi serios şi îi place foarte mult ceea ce face. În paralel urmează şi cursurile de liceu la seral. La final, când va stăpâni peste 30 de reţete de pâine şi alte 28 de patiserie şi cofetărie, îşi doreşte foarte mult să lucreze într-o brutărie mare.
Diplome recunoscute în UE
Succesul brutăriei i-a determinat pe cei de la Concordia să organizeze, în cadrul şcolii de meserii a organizaţiei, şi alte cursuri, de bucătari, ospătari, tâmplari şi agricultori. La terminarea acestor cursuri, absolvenţii primesc o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană.
În prezent, Concordia ocroteşte peste 400 de copii şi tineri în casele şi locuinţele sale din Bucureşti, Ploieşti şi Ariceştii-Rahtivani (Prahova). De toţi aceştia se ocupă este 200 de angajaţi, voluntari şi colaboratori.
Misiunea finală este susţinerea şi reintegrarea socială, familială, şcolară şi profesională a copiilor, tinerilor şi familiilor aflate în dificultate, spre o viaţă independentă şi autonomă.