Povestea singurei medalii câştigate de România la Jocurile Olimpice de Iarnă. Cine a fost marele campion Ion Panţuru
0Pilot de bob, Ion Panţuru a câştigat în 1968, alături de frânarul Dumitru Focşeneanu, singura medalie olimpică a României de la Jocurile Olimpice de iarnă, performanţă încă neegalată.
La începutul acestui an, pe 17 ianuarie, Ion Panţuru (82 de ani) a plecat din această lume cu o mare mândrie, aceea că a adus României singura medalie olimpică de la Jocurile Olimpice de Iarnă, bronz, în 1968, la Grenoble, dar şi cu un mare regret, că performanţa sa nu a fost depăşită.
Prahovean născut la Comarnic, şi-a legat toată viaţa, atât cea sportivă cât şi cea personală, de acest judeţ.
În mod surprinzător, Ion Panţuru şi-a început cariera de sportiv ca fotbalist, legitimat la echipe locale din Braşov şi Sinaia şi abia în 1958, când avea 24 de ani, a testat bobul, după ce a ajuns ca spectator la campionatele naţionale. A câştigat un concurs de debutanţi şi a fost remarcat imediat de antrenorii lotului naţional de bob.
A fost debutul unei perioade fulminante, desfăşurată la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, când Ion Panţuru a câştigat numeroase medalii naţionale, europene şi mondiale. De asemenea, a fost pilot de bob la ediţiile din 1964, 1968, 1972 şi 1976 ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, competiţii care îi vor aduce performanţa neegalată a medaliei de la Grenoble din 1968. Împreună cu frânarul Dumitru Focşeneanu, Panţuru a obţinut bronzul în echipa de bob de două persoane.
Rezultatul a fost unul remarcabil pentru România, ţară fără performanţe notabile la Jocurile Olimpice de iarnă, iar Panţuru a primit din partea lui Nicolae Ceauşescu o diplomă de „recunoştinţă eternă”.
În 1972, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sapporo, s-a clasat pe locul 10 la bob 4 persoane, unde a făcut echipă cu Dumitru Focşeneanu, Ion Zangor şi Dumitru Pascu.
Lotul olimpic de bob (Cervinia, 1969), înaintea plecării la CM din SUA FOTO Federaţia Română de Bob şi Sanie / bobsanie.ro
Talentul şi „mâna“ de excepţie cu care pilota bobul l-au făcut pe Ion Panţuru şi vicecampion mondial la Lake Placid din 1969 (bob 2 persoane), campion european la Ignis, în 1967 (bob 4 persoane), campion european tot la Ignis, în 1971 (bob 4 persoane), vicecampion la europenele de la Cervina, în 1969 (bob 2 persoane şi bob 4 persoane), medaliat cu bronz la europenele de la Cortina d'Ampezzo în 1970 (bob 4 persoane) şi la mondialul de la Lake Placid în 1973 (bob 2 persoane).
Medaliile pierdute în SUA şi regăsite după 40 de ani
Boberul este şi protagonistul unui episod demn de filmele de la Hollywood, poveste pe care a relatat-o în 2010 pentru „Adevărul“.
La Campionatul Mondial de Bob din 1969, competiţie care s-a ţinut la Lake Placid (SUA), Ion Panţuru şi Dumitru Focşăneanu deveneau vicecampioni la bob de două persoane şi ocupau locul 5, la proba de patru.
Sportivilor li s-a comunicat să lase medaliile, cupele şi diplomele în bagajul de mână, pentru a fi scoase mai uşor la întâlnirea cu ziariştii, pe aeroportul din România. Panţuru a procedat în consecinţă, însă a lăsat sacoşa sa de mână unui coleg pentru că vroia să facă unele cumpărături pentru acasă. Aceasta a uitat însă bagajul lui Panţuru, iar boberul şi-a pierdut toate speranţele că le va vedea vreodată după ce a încercat în zadar să le dea de urmă.
„Printre cadourile cumpărate în acel an, i-am luat soţiei o haină de blană pe care o are şi acum. I-am reproşat de câteva ori că din cauza ei am pierdut medaliile“, glumea Panţuru în 2010.
Ion Panţuru acasă, la Buşteni, unde îşi amenajase un colţ cu distincţiile primite FOTO Facebook / Ion Panţuru
Sacoşa buclucaşă cu o parte din trofeele lui Ion Panţuru a colindat o parte bună din America şi a fost găsită, în 2010, de doi americani, soţ şi soţie, în timp ce făceau curat într-un garaj al prietenilor lor. Proprietarul garajului ar fi luat în 1969, în maşină un autostopist, care la coborâre a uitat sacoşa cu trofee pe bancheta din spate. Cum omul luat de pe drum nu a mai fost de găsit pentru a-i înapoia cutia, aceasta a fost stat în garaj de atunci.
După câteva cercetări s-a descoperit că lucrurile găsite, o medalie, un fanion românesc şi câteva insigne, aparţineau echipajului românesc de bob. Ion Panţuru a primit prin poştă pachetul din SUA, din care lipseau însă medalia şi cupa de argint. Chiar şi aşa, boberul a fost mulţumit că şi-a reîntregit colecţia de trofee.
După ce a ieşit din viaţa competiţională a antrenat la cluburile Carpaţi şi CSO din Sinaia, dar şi la loturile naţionale. A fost arbitru internaţional şi a făcut parte din Biroul Federal al forului naţional de schi şi bob, a primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului“ şi a fost desemnat cetăţean al oraşelor: Comarnic, Sinaia şi Buşteni, oraş în care a locuit în ultimii 30 de ani. A primit şi medalia naţională „Pentru Merit” clasa a-II-a în anul 2000.
Vă mai recomandăm şi alte articole despre personalităţi din Prahova