Portretul infractorului la bătrâneţe: tehnica specială a unui criminalist din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Călin, criminalistul care ştie cum vei arăta peste 40 de ani FOTO D. Frîncu
Claudiu Călin, criminalistul care ştie cum vei arăta peste 40 de ani FOTO D. Frîncu

Claudiu Călin (aproape 22 de ani), proaspăt absolvent al Academiei de Poliţie, angajat de opt luni la Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Prahova, îi ajută pe anchetatori să identifice inculpaţii dispăruţi de ani de zile.

Cu ajutorul unei singure fotografiI de buletin şi în baza unor informaţii concrete despre stilul de viaţă al persoanei urmărite, Claudiu Călin este capabil să refacă portretul actual al fugarului printr-o tehnică specială de îmbătrânire pe care nu mulţi criminalişti o stăpânesc.

Claudiu este autodidact. Nu a urmat cursuri de arte plastice în copilărie, însă a furat câteva tehnici de bază de la alţi oameni, mai ales utilizând tutorialele existente pe internet. Astfel a început să deseneze. Primul portret realizat în creion de Claudiu a fost cel al lui Yoda, celebrul personaj din Star Wars, pentru ca mai apoi să reuşească să-şi facă şi autoportretul.

Student fiind la Academia de Poliţie din Bucureşti, a ales, începând cu al doilea an de studiu, specializarea Criminalistică, pentru că a fost atras să ajungă la adevăr prin metode ştiinţifice. Lucrarea sa de diplomă a avut ca temă identificarea persoanelor după semnalmente, iar în paginile tezei se regăsesc multe dintre tehnicile prin care un specialist face o schiţă de portret în baza unor informaţii care unui om obişnuit nu i-ar fi de ajutor. Astfel, un infractor poate fi căutat şi identificat, chiar dacă au trecut ani de la dispariţia lui şi nimeni nu ar şti cum arată în prezent.

Cum funcţionează tehnica lui Claudiu

Realizarea unui portret-robot nu se reduce doar la talentul de desenator. În cazul în care autorul unei fapte este neidentificat, martorii sunt chemaţi să ofere date despre fizionomia persoanei căutate. Pentru un portret cât mai aproape de realitate, Claudiu are nevoie de zeci, poate chiar sute de detalii legate de forma frunţii, forma nasului, forma zonei bucale, forma gurii, tipul de păr, de calviţie, dacă este cazul, pentru că fiecare linie sau umbră adăugată în plus poate schimba totul.

„Încă lucrez la asta, pentru că trebuie să stăpânesc foarte bine tehnica realizării unui portret robot “, mărturiseşte Claudiu. Valoarea tânărului în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale constă în ajutarea rezolvării nenumăratelor dosare cu autor necunoscut. Multe dintre anchete sunt vechi de zeci de ani, iar autorul este imposibil de identificat din cauza trecerii timpului.

Se apelează la tehnica îmbătrânirii artificiale, în astfel de situaţii, iar metoda nu este deloc simplă: este nevoie de o serie de date care ţin de stilul de viaţă al persoanei. Un consumator de alcool, fumător şi sedentar sau care lucrează mult la calculator va avea, spre maturitate, un anumit timp de trăsături fizice, de la forma ochilor până la cea a buzelor sau la culoarea pielii, iar toate aceste detalii, care par irelevate la prima vedere, pot fi aur curat pentru un criminalist care realizează un portret-robot. Ca să-şi formeze mâna, tânărul poliţist a ales să-şi facă propriul portret aşa cum ar trebui să arate peste 40 de ani.

claudiu calin foto diana frincu

Claudiu Călin, peste 40 de ani.

Daniel Albu, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul IJP Prahova, spune despre Claudiu că este una dintre piesele importante ale compartimentului de expertize şi constatări tehnico-ştiinţifice, iar talentul său va fi valorificat cu siguranţă în identificarea persoanelor dispărute de foarte mulţi ani.

„Aptitudinea lui poate fi folosită în cadrul Serviciului Criminalistic prin creionarea şi realizarea procesului de îmbătrânire al persoanelor dispărute. Dacă între timpul în care acestea au fost date dispărute şi momentul în care sunt căutate intervine o perioadă mai lungă de timp, prin talentul său, Claudiu poate să creioneze un portret al persoanei dispărute în aşa fel încât poliţistul care ajută al găsirea aceluia să poată să îl identifice mult mai uşor. Claudiu este o piesă foarte importantă în cadrul SIC, lucrând cot la cot cu ceilalţi ofiţeri, chiar dacă aceştia au mai multă experienţă. Este calm, liniştit şi poate tocmai de aceea şi foarte minuţios”, spune Daniel Albu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IJP Prahova.

Claudiu Cătălin a absolvit Academia de Poliţie în anul 2016, iar din vara anului trecut lucrează în cadrul Poliţiei Prahova, unde a fost repartizat direct de pe băncile facultăţii.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite