UPDATE Judecătorul de la Tribunalul Prahova, reţinut pentru trafic de influenţă, eliberat de Curtea de Apel Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul arestat activează la Tribunalul Prahova. FOTO Adevărul Ploieşti
Judecătorul arestat activează la Tribunalul Prahova. FOTO Adevărul Ploieşti

CSM a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Petre Adrian Podea, judecător la Tribunalul Prahova, acuzat că ar fi primit 3.000 de lei pentru a-l scăpa de închisoare pe un bărbat prins băut la volan. Consiliul Superior al Magistraturii a decis vineri suspendarea sa din funcţie, până la finalizarea anchetei penale. Curtea de Apel Ploieşti a respins cererea de judecare în arest preventiv

UPDATE 14.50 Judecătorul Petre Adrian Podea a fost eliberat de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti. Aceştia nu au admis cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA.

Cererea de arestare a judecătorului Petre Adrian Podea s-a judecat vineri la Curtea de Apel Ploieşti, în şedinţă secretă.

De arestul preventiv a scăpat şi George Sorin Florea, patronul acuzat de cumpărare de influenţă.

Măsura arestului preventiv a fost înlocuită, în ambele cazuri, cu interdicţia de părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile, dar şi cu măsuri suplimentare, cum ar fi să nu ia contact unul cu celălalt în toată această perioadă, să nu comunice cu martorii sau membrii familiilor acestora, să nu-şi schimbe locuinţele şi nici să nu folosească nici o categorie de arme.

Încheierea a fost pronunţată cu termen de recurs în 24 de ore de la comunicarea încheierii pronunţată de Secţia Penală a Curţii de Apel Ploieşti.

UPDATE 13.00 Magistratul Petre Adrian Podea, de la Tribunalul Prahova, reţinut vineri de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, a fost suspendat din funcţie, de Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"În şedinţa din data de 1 februarie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus - în temeiul art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi 62 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - suspendarea din funcţia de judecător, începând cu data de 1 februarie a.c., a magistratului, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat joi reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Petre Adrian Podea. 

"Solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a fost prezentată Secţiei pentru judecători a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia", a precizat CSM.

UPDATE 11.45 Potrivit informaţiilor „Adevărul“, judecătorul Petre Adrian Podea ar fi solicitat să intervină în speţă pentru Niculae Bordeanu, un bărbat aflat în arestul Penitenciarului Ploieşti.

Acesta era director de achiziţii la firma lui George Sorin Florea, SC Rusara Prodcom SRL, o firmă care are punct de lucru în comuna prahoveană Valea Călugărească şi care se ocupă de fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor.

Niculae Bordeanu este în arest pentru conducerea pe drumurile publice a unui autoturism având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.

În 27 decembrie, Judecătoria Ploieşti a respins cererea lui Bordeanu, de liberare condiţionată şi a fixat un termen de reiterare (termenul la care poate face o nouă cerere de liberare) de 4 luni de la data hotărârii.

Anterior termenului de judecată, magistratul Petre Adrian Podea ar fi intervenit pe lângă colegul care conducea şedinţa pentru a-i admite lui Niculae Bordeanu cererea de liberare condiţionată şi i-a promis că George Sorin Florea, patronul firmei din Valea Călugărească, îi va da 2.000 de lei pentru o soluţie favorabilă.

Colegul a refuzat mita, asfel că judecătorul Podea s-a ocupat personal de caz. Pentru cei 3.000 de lei promişi de patronul din Valea Călugărească, la recursul la cererea de liberare condiţionată, judecat pe 30 ianuarie, la Tribunal Prahova, acesta a condus completul de judecată şi a dat o soluţie favorabilă lui Niculae Bordeanu, în sensul că a casat în parte hotărârea şi a redus termenul de reiterare a cererii de liberare pentru 27 februarie.

Presa a scris şi despre faptul că Adrian Petre Podea şi Zinica Trandafirescu, ambii judecători de la Tribunalul Prahova, au fost colaboratori ai Securităţii şi au făcut poliţie politică, înainte de 1990.

De asemenea, judecătorul Podea este asociat cu scandalul eliberării interlopului Austrianu, în care magistratul Dumitru Rebegea a fost condamnat la îmchisoare. În schimbul a 45.000 de euro. Rebegea l-a pus în libertate pe Sandu Zamfir, zis „Austrianu".

Din completul de eliberare a făcut parte şi Adrian Petre Podea, iar acesta l-a susţinut pe Dumitru Rebegea pentru eliberarea lui „Austrianu". Într-o declaraţie de martor dată la DNA, Podea a susţinut că a avut în vedere că, faţă de probele din dosar, în acel moment nu se mai impunea cercetarea inculpatului în stare de arest preventiv.

Cererea de arestare a judecătorului Petre Adrian Podea se judecă vineri la Curtea de Apel Ploieşti, în şedinţă secretă.

ORA 11.00

Judecătorul este acuzat că, în schimbul sumei de 3.000 de lei, i-a promis unui afacerist din Prahova, George Sorin Florea, că va interveni pe lângă un coleg pentru a-l determina să admită o cerere de eliberare condiţionată formulată de un fost angajat la firma afaceristului, SC Rusara Prodcom SRL. Persoana pentru care s-a solicitat intervenţia executa o pedeapsă cu închisoarea.

După cum se arată în rechizitoriul procurorilor, ulterior, în mod repetat, judecătorul Podea Petre Adrian i-a solicitat magistratului de la Judecătoria Ploieşti să pronunţe o soluţie favorabilă în dosarul menţionat, spunându-i că, în acest scop, Florea George Sorin este dispus să îi remită suma de 2.000 lei, însă judecătorul a refuzat propunerea de primire a banilor.

Cum s-a implicat Adrian Podea

La data de 27 decembrie 2012, Judecătoria Ploieşti a respins cererea de eliberare condiţionată fixând termen de reiterare patru luni de la data rămânerii definitive (perioada minimă după care putea fi reformulată cererea de eliberare condiţionată).

În urma declarării recursului de către persoana aflată în detenţie, la data de 31 ianuarie 2013,
Tribunalul Prahova a admis parţial recursul, în sensul că termenul de reiterare a cererii de eliberare condiţionată a fost redus. Completul respectiv a fost condus de judecătorul Podea Petre Adrian.

La data de 31 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă faţă de Podea Petre Adrian, judecător la Tribunalul Prahova, iar procurorii au dispus reţinerea judecătorului pentru trafic de influenţă, şi a lui Florea George Sorin – pentru cumpărarea de influenţă, pe un termen de 24 de ore.

Cei doi inculpaţi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Ploieşti  cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

„În şedinţa din data de 31 ianuarie, Secţia pentru judecători a CSM a încuviinţat - în temeiul art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - reţinerea şi arestarea preventivă a numitului Podea Petre Adrian, judecător la Tribunalul Prahova", se arată şi în comunicatul Secţiei pentru Judecători.

Solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a fost prezentată Secţiei pentru judecători a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite