Incursiune, la Peleş, în viaţa famiilor regale din România. Expoziţie „Artă şi ceremonial la mesele regale“

Incursiune, la Peleş, în viaţa famiilor regale din România. Expoziţie „Artă şi ceremonial la mesele regale“

O parte a expoziţiei de la Castelul Peleş. FOTO peles.ro

Dacă ajungeţi până în luna aprilie la Castelul Peleş din Sinaia nu trebuie să rataţi o inedită expoziţie temporară, care îşi propune o introducere în viaţa cotidiană a familiilor regale din România perioadei 1866-1930

Ştiri pe aceeaşi temă

Expoziţia temporară, deschisă în decembrie la Peleş, vine din ineditul vieţii la castel, o imagine cu totul diferită faţă de ceea ce şi-ar putea imagina românii de atunci şi de acum.

De o corectitudine exemplară, foarte exigent cu sine, regele Carol I al României a dus o viaţă aproape austeră. Era o fire introvertită, rareori destăinuind cuiva gândurile şi planurile sale, neavând prieteni intimi, ci numai consilieri.

Interesant este faptul că în viaţa personală regele se comporta natural, ca un om cu pasiuni de colecţionar, sensibil la artă şi frumuseţile naturii, cu preferinţe culinare nesofisticate şi oferind ospitalitate personalităţilor invitate la castelul Peleş.

Expoziţia temporară „Artă şi ceremonial la mesele regale“ exact asta îşi propune – o introducere în viaţa cotidiană a familiilor regale din România perioadei 1866-1930, Carol I şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria, de la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Palatele regale din Bucureşti.

Veţi descoperi colecţiile de porţelanuri, tacâmurile din argint, paharele din cristal destinate meselor de la Curte, programul şi meniul zilnic cu felurile de mâncare preferate. De asemenea, veţi cunoaşte, prin intermediul muzeografilor, oaspeţii de marcă invitaţi la dejunurile oficiale şi la seratele dansante.

Expoziţia este deschisă până în 30 aprilie 2015, cu următorul program de vizitare: miercuri 11.00 – 16.15, joi – duminică 9.15 – 16.15.

Tariful de vizitare este de 6 lei pentru adulţi, 3 lei pentru pensionari, 1,5 lei pentru studenţi, elevi şi posesorii de Card Euro <26.

Vă mai recomandăm

Povestea manuscrisului oferit în dar regelui Carol I în anul 1913, la penultima aniversare

Regele Carol I - un mare român, o pildă pentru prezidenţiabilii de azi

 

 

citeste totul despre: