FOTO Leii şi urşii lui Nuţu Cămătaru au fost aduşi la Grădina Zoologică de la Bucov. Animalele sunt subnutrite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru lei şi doi urşi, deţinuţi ilegal de Nuţu Cămătaru la ferma sa din cartierul Ferentari, au fost relocaţi miercuri la grădina zoologică de la Bucov, din marginea Ploieştiului. Animalele sunt subnutrite, iar unul dintre urşi are un chist în zona gâtului

Autorităţile au descins miercuri dimineaţă la casa familiei lui Nuţu Cămătaru, de unde au au preluat patru lei şi doi urşi, deţinuţi ilegal, o mică parte din menajeria găsită la ferma acestuia, din care mai fac parte cai şi numeroase păsări exotice pentru care există, însă, documente legale de deţinere.

Despre lei, doi adulţi şi doi pui, mama lui Ion Balint, alis Nuţu, a povestit că fiul său dormea cu ei în pat când erau mai mici.

La operaţiunile de confiscare au participat reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, de la Autoritatea Sanitar Veterinară (ANSVSA), dar şi poliţişti.

Cei care şi-au asumat toate operaţiunile de logistică, recoltare de probe pentru analize, tranchilizare şi transport au fost, însă, specialiştii de la organizaţia de la protecţie a animalelor Vier Pfoten.

Animalele au ajuns la grădina zoologică de la Bucov în cursul după-amiezii, la aproximativ o oră după momentul plecării transportului de la casa lui Nuţu. În timpul drumului, urşii s-au trezit, însă transferul tuturor celor patru animale în cuştile din grădină s-a realizat fără probleme.

Vor sta în fostele cuşti ale urşilor

Leii au primit un antidot la tranchilizant pentru a se putea trezi şi a fi mutaţi cu uşurinţă în cuşti, dar, chiar şi aşa, abia către seară se vor trezi complet.

Animalele vor sta în foştile cuşti ale urşilor de la Zoo Bucov, cu un spaţiu asemănător celui de la ferma lui Nuţu Cămătaru. Urşii vor sta împreună într-o boxă, iar leii în două cuşti care comunică între ele. Pentru început, masculul a fost mutat singur, iar leoaica cu cei doi pui de aproximativ doi ani în cuşca învecinată.

„Spaţiul este suficient, în nici un caz nu este mai mic decât cel de la ferma lui Ion Balint. În plus, aici vor avea parte de hrană regulată şi îngrijiri medicale adecvate“, a spus Kuki Bărbuceanu, reprezentantul organizaţiei Vier Pfoten.

Leii de la Bucov au o greutate aproape dublă

Chiar dacă animalele au fost bine îngrijite la ferma lui Nuţu Cămătaru, atât urşii cât şi lei par subnutriţi, iar unul dintre urşi are şi un chist în zona gâtului care va fi operat în perioada următoare. Prin comparaţie, leii de la Zoo Bucov au o greutate aproape dublă, pe când urşii lui Nuţu, despre care familia a spus că au trei ani arată ca nişte pui în vârstă de un an.

La Zoo Bucov sunt patru lei şi trei urşi, iar aceştia beneficiază de câţiva ani de adăposturi prevăzute cu spaţiu de câteva mii de metri pătraţi, cu padocuri şi canale de apă, după standardele europene.

Animalele vor rămâne la Ploieşti pentru aproximativ 45 de zile, soluţiile de viitor fiind mutarea leilor în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud, iar urşii într-o rezervaţie Vier Pfoten din Europa.

Doar două dintre animalele lui Nuţu au şi un nume. Pe unul dintre urşi îl cheamă Baloo, iar pe leoaică Simba.

Un leu adult mănâncă zilnic 7-8 kilograme de carne, iar un pui 4-5 kilograme, hrana acestora urmând a fi asigurată atât de Zoo Ploieşti cât şi prin ajutorul Vier Pfoten.

Potrivit legii, deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice doar cu acordul ANSVSA şi doar pe o perioadă determinată.

Încălcarea acestor prevederi este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea sau amendă penală până la 10.000 de lei şi confiscarea animalelor.

În tot timpul cât sta la Ploieşti, paza grădinii va fi suplimentată cu poliţişti locali.

Un loc al evenimentelor nefericite

Grădina Zoologică Bucov, aflată la marginea Ploieştiului, a fost, recent, de mai multe ori în atenţia presei.

În august 2012, un cangur pitic a murit, după ce a fost sfâşiat de câinii maidanezi, iar un exemplar, donat de un particular pentru a-l înlocui, a murit la câteva ore după ce a ajuns la grădină din cauza stresului adaptării.

În ianuarie, un struţ a avut aceeaşi soartă după ce s-a speriat de împuşcăturile unor vânători şi s-a izbit de pereţii adăpostului, iar în scurt timp a murit.

În urmă cu aproximativ 6 ani ani, un struţ a fost devorat de câinii maidanezi. În 2010, una dintre îngrijitoare a fost atacată de un iac care a scăpat din ţarc, iar în 2011, jaguarul a evadat şi a atacat un cal.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite