Contract de 203 milioane de lei pentru managementul deşeurilor din Prahova. Modul de colectare se schimbă radical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul a fost semnat luni de ministrul Rovana Plumb şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma. FOTO Dana Mihai
Contractul a fost semnat luni de ministrul Rovana Plumb şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma. FOTO Dana Mihai

Colectare selectivă în urban, recipiente pentru compost în localităţile rurale, staţii noi de transfer şi sortare a deşeurilor sunt doar câteva dintre obiectivele care trebuie realizate, până în 2015, în Prahova cu finanţarea obţinută pentru proiectul de management integrat al deşeurilor

Demarat în 2010, proiectul a obţinut finanţarea necesară abia în acest an, iar contractul a fost semnat luni, la Ploieşti, de către ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb şi  preşedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Valoarea totală a proiectului este de peste 203 milioane de lei, din care cheltuielile eligibile se ridică la peste 146 de milioane, fără TVA, bani care vin majoritar din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat şi CJ Prahova.

România trebuie să se alinieze standardelor europene în domeniul gestionării deşeurilor, astfel că toate obligaţiile asumate prin contractul semnat luni trebuie finalizate până la 31 decembrie 2015.

Contractul prevede construirea a două staţii de transfer, cu toate dotările necesare, în localităţile Buşteni, Sinaia şi Urlaţi; construirea unei staţii semi-automate de sortare a deşeurilor reciclabile, în localitatea Boldeşti Scăeni; construirea unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor reziduale, la Ploieşti, ecologizarea depozitului neconform de la Ploieşti.

În Prahova sunt în prezent doar două depozite conforme de depozitare a deşeurilor urbane, la Boldeşti şi Vălenii de Munte.

Colectare diferenţiată în urban şi rural

De asemenea, se vor achiziţiona echipamente (pubele – 126.000 în tot judeţul, containere pentru colectare selectivă, echipamente auxiliare pentru staţiile de transfer, echipamente pentru staţia de compostare şi pentru staţia de sortare) dar şi vehicule de transport a deşeurilor de la toate staţiile de transfer către depozitul final sau către facilităţile de tratare mecano – biologic sau sortare.

Colectarea deşeurilor se va realiza în sistem selectiv, defalcat în funcţie de tipul de gospodărie bloc/gospodărie individuală şi funcţie de mediul urban sau rural.

În mediul urban, noul traseu al deşeurilor presupune selectarea acestora la sursă de către cetăţenii oraşului. Aceştia vor depozita hârtia, cartonul, plasticul, metalul şi sticla în containere speciale, reducând astfel considerabil cantitatea de deşeuri menajere.

În mediul rural, locuitorii vor primi recipiente de 280 litri pentru transformarea deşeurilor biodegradabile în compost (în aproximativ 60% din gospodării).

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite