Încolţit de DNA, Ghiţă forţează un şantaj la Servicii: „Voi spune procurorului general nume cu nume despre implicarea serviciilor secrete în dosare“
0Deputatul Sebastian Ghiţă, căruia, miercuri, DNA i-a extins urmărirea penală, i-a interzis să-şi exercite funcţia de parlamentar şi să ia legătura cu Victor Ponta, s-a lansat într-un atac furibund la adresa procurorilor şi ai oamenilor din serviciile de informaţii, despre care susţine că încearcă „o lovitură de Palat“. Ghiţă ameninţă că va sesiza procurorul României despre presupusele abuzuri
Trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi alegerile prezidenţiale din 2014, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sunt noile acuzaţii aduse miercuri deputatului de Prahova Sebastian Ghiţă de procurorii DNA Ploieşti care au extins urmărirea penală în cazul acestuia.
Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, de sprijinire a unui grup infracţional organizat, pentru care deputatul este sub control judiciar în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, de fraudare de fonduri europene la canalizarea oraşului Comarnic.
Pe fondul noilor acuzaţii, procurorii DNA Ploieşti au dispus şi câteva obligaţii suplimentare pentru Sebastian Ghiţă, respectiv interdicţia de a-şi desfăşura activitatea în calitatea de deputat în Parlamentul României, să nu părăsească localitatea Ploieşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent şi să nu ia legătura cu mai multe persoane din dosar, printre care şi premierul Victor Ponta.
Procurorii au instituit şi sechestru „fără limită de sumă“ pe conturile lui Sebastian Ghiţă, dar şi asupra conturilor a 51 de firme şi a 24 de persoane care au sau au avut legătui comerciale cu deputatul. Potrivit rechizitoriului DNA, sumele provenite din fonduri publice supuse procesului de „spălare“ ar fi de aproximativ 30 de milioane de euro, prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de plăţi fiind de minimum 8,5 milioane de euro.
350.000 de euro pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova
Una dintre principalele acuzaţii aduse de procurorii este aceea că Sebastian Ghiţă ar fi conceput şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014. Sebastian Ghiţă ar fi dat 350.000 de euro pentru ca aceştia să îl voteze pe Ponta la alegeri. „Nu-mi cer scuze şi nu-mi pare rău că PSD, Victor Ponta, eu şi mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului pentru funcţia de preşedinte al României. Am pierdut aceste alegeri prezidenţiale şi trebuie să oprim această regulă că atunci când se pierd nişte alegeri, ceilalţi sunt distruşi, umiliţi, târâţi prin procuraturi, li se ameninţă familiile, li se sechestrează firmele lor, ale familiilor, ale prietenilor, li se fac percheziţii mamelor. Este o chestiune groaznică“.
„Ştiu ce vor oamenii din Servicii“
În contra-atac la toate acuzaţiile procurorilor, Sebastian Ghiţă a declarat public că nici el şi nici alt parlamentar nu ar trebui să fie „cobaiul unui procuror“, că a început „un război personal“ cu procurorii, pe care îi acuză de abuz, şi că adevărata miză a dosarului nu este el, ci „o tentativă de lovitură de Palat“. „Acuzele sunt trase de păr şi nelalocul lor. Nu am discutat de ce fac procurorii până când nu am văzut că, înainte să îmi prezinte acuzaţii sau să mă întrebe ceva, trimit stenograme în presă. Eu ştiu de pe ce mail-uri sunt trimise acele stenograme şi o să vi le prezint. O să vedeţi cine dă aceste mail-uri şi cum“, a spus Sebastian Ghiţă miercuri, la ieşirea de la DNA.
„Mă mai întreb dacă astăzi, în România, se urmăresc fapte sau se urmăresc persoane şi familii. Ştiam toate lucrurile astea, nu sunt un neiniţiat, un necunoscător al oamenilor din Servicii, al oamenilor din Procuratură. Ştiu ce vor, vorbesc de foarte multe ori şi foarte des cu astfel de persoane (...)Voi spune procurorului general cuvânt cu cuvânt, nume cu nume, situaţie cu situaţie despre implicarea serviciilor secrete din România (în dosarul în care este cercetat – n.r.). Comisia parlamentară din care fac parte (Comisia SRI – n.r) are anumite atribuţii legale pe care nu le poate depăşi. Dacă forţează legea, doar prin expunerea publică a unor lucruri, Comisia poate să determine chestiuni legate de Servicii“, a mai spus acesta.
Sebastian Ghiţă s-a lansat miercuri într-un atac la procurori şi oamenii din Sevicii. FOTO Dana Mihai
Deputatul a prezentat şi un viitor „apocaliptic“ al dosarelor din justiţie. „Nu cred că trebuie să fiu nici eu şi nici alt parlamentar cobaiul unui procuror, ca Înalta Curte să decidă dacă parlamentarii pot merge în Parlamentul României sau nu. Dacă societatea tolerează aşa ceva, daca Înalta Curte permite o astfel de răsturnare, ne întoarcem la societatea condusă de Securitate, pe care am răsturnat-o în 1989“.
„E un dosar politic“
Deputatul a mai spus că a fost supus la presiuni şi ameninţări. „În ultimele două săptămâni, au existat presiuni constante, întrebări, luări la rost, ameninţări, care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe premier să-şi dea demisia atunci când doresc procurorii. Nu am această influenţă asupra primului-ministru al României, chiar dacă dânşii cred asta“. „Mie (...) mi s-a spus că nu voi păţi nimic din toate aceste lucruri dacă Victor Ponta îşi dă demisia“.
În ceea ce priveşte interdicţia de a lua legătura cu premierul, Ghiţă a spus că „am citit cu mare atenţie şi nu scrie absolut deloc justificarea pentru care eu nu pot vorbi cu Victor Ponta. De aceea această chestiune mă face să cred că e un dosar politic nu al meu, ci un dosar politic care vizează dărâmarea acestui Guvern“.
Şi, deşi premierul este de bună-voie în Turcia, pentru operaţia la genunchi şi recuperarea medicală, Sebastian Ghiţă spune că „în acest moment, avem un prim-ministru ameninţat, fugărit şi un fost preşedinte, pe Traian Băsescu, care a fost terorizat şi chinuit“, de aceea se aşteaptă ca cei doi „să-l urmeze“ în plângerea pe care o va face la procurorul general al României.
„Veţi vedea oameni politici, procurori şi oameni din serviciile de informaţii în plângerea pe care o voi depune împotriva oamenilor care cred, astăzi, că pot reuşi o tentativă de lovitură de stat în România sau o lovitură de Palat“, a mai spus Ghiţă la ieşirea de la DNA.
Operaţiuni ilicite prin firme controlate
Unul dintre capetele de acuzare din dosarul extins al lui Sebastian Ghiţă este acela că deputatul controlează încă, direct sau indirect, prin interpuşi (23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Astfel, o parte din sumele de bani obţinute ilicit prin trafic de influenţă şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de către Sebastian Ghiţă, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.
Un astfel de exemplu este campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când Sebastian Ghiţă a câştigat un post în Camera Deputaţilor, o parte din banii „ economisiţi”, în cuantum de 279.000 lei, fiind extraşi şi folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţa neagră de aşa zise materiale electorale (tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina alegătorii să îl voteze.
Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăţilor controlate de acesta.
Pe conturile a 51 de firme din dosar a fost pus sechestru, precum şi pe conturile a 24 de persoane, cunoscuţi, apropiaţi şi membri de familie ai lui Sebastian Ghiţă.
Sesizare CSM în cazul declaraţiilor lui Ghiţă
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă declaraţiile de miercuri ale deputatului Sebastian Ghiţă afectează independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar din România.
Cumnatul lui Ponta îl trage după el pe Sebastian Ghiţă
Dosarul extins în cazul lui Sebastian Ghiţă a demarat în februarie, când Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta a fost acuzat de deturnare de fonduri europene la canalizarea oraşului Comarnic, prin firma sa, SC Grossman Engineering Group cu un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro. Mai mulţi oameni de afaceri, dar şi funcţionari din cadrul HidroPrahova, societatea contractoare din subordinea Consiliului Judeţean Prahova, au fost anchetaţi, însă inculpaţi au fost, de la început şi Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, ultimii trei pentru că ar fi exercitat presiuni pentru atribuirea contractului către SC Grossman Engineering Group.
Săptămâna trecută, dosarul s-a extins (prin omul de afaceri Gheorghe Boeru, „client“ atât la SC HidroPrahova, cât şi la Primăria Sectorului 1) şi la Andrei Chiliman, precum şi la trei dintre apropiaţii săi, Vlad Moisescu, Ion Brad şi Ioana Costescu. Anchetatorii au găsit la soacra lui Vlad Moisescu un contract de donaţie către fiica sa, de 670 de milioane de euro. Sechestrul, în cazul conturilor şi proprietăţilor celor patru inculpaţi de săptămâna trecută, este unul record, de 3 miliarde de lei.
Flavia Ciocodei a fost miercuri la DNA Ploieşti. FOTO Dana Mihai
Miercuri, la DNA Ploieşti, au ajuns, pentru actele de sechestru din dosar, şi Chiliman, Brad, Moisescu şi Costescu, dar şi Flavia Ciocodei, „cea mai bogată soacră din România“. Surse judiciare au precizat pentru „Adevărul“ că soacra lui Vlad Moisescu ar fi precizat în faţa anchetatorilor că în respectivul contract ar fi vorba despre o sumă mult mai mică, de 60.000 de euro şi că respectivul contract nici nu şi-ar fi produs efectele, în sensul că banii n-ar mai fi ajuns ca împrumut la fiica ei, respectiv soţia lui Moisescu.
Pe aceeaşi temă
VIDEO DNA i-a interzis lui Sebastian Ghiţă să-şi exercite funcţia de deputat şi să ia legătura cu Ponta. Sebastian Ghiţă a fost audiat timp de două ore şi jumătate la DNA Ploieşti, miercuri dimineaţă, 24 iunie, în dosarul în care este cercetat alături de Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta. Procurorii au extins urmărirea penală pe numele lui Ghiţă, pentru evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influenţă, interzicându-i acestuia să-şi exercite funcţia de deputat, să ia legătura cu Ponta şi să părăsească, timp de două luni, Ploieştiul.