Scandalul brânzei cu E. Coli nu schimbă cursul cercetărilor în dosarul morţii celor trei bebeluşi: „Brânza a fost produsă după decesele celor trei copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ancheta privind moartea celor trei copii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, procurorii au în continuare în vedere doar infracţiunea de ucidere din culpă, cercetată in rem. Motivul pentru care cercetările n-au fost extinse către producătorul brânzei este că lotul în care s-a depistat prezenţa bacteriei E. Coli a fost produs ulterior deceselor bebeluşilor.

Lotul de brânză proaspătă în care s-a descoperit bacteria E.coli, serogrupul 026, a fost produs la o săptămână după moartea ultimului dintre cei trei copii decedaţi în urma valului de îmbolnăviri din Argeş. 


“Nu am extins cercetările la producătorul de brânză, pentru că rezultatele verificărilor DSVSA arată că este vorba de un singur lot de 25 de kilograme produs pe 22 februarie, după decesele celor trei copii. Cercetările in rem vizează în continuare, deocamdată, o singură infracţiune, aceea de ucidere din culpă”, a precizat, pentru Adevărul, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalului Argeş, procurorul Iolanda Drăguţ.

Procurorii Parchetului cercetează, într-un singur dosar, decesul celor trei bebeluşi din Argeş, morţi la Spitalul "Marie Curie”, din Bucureşti. Este vorba însă despre o acţiune în rem, noţiune folosită pentru a determina întinderea efectelor unor acte procesuale. Urmărirea penală poate începe în rem, nefiind necesară pentru luarea acestei măsuri cunoaşterea făptuitorului, fiind suficient doar faptul că s-a săvârsit o faptă prevazută de legea penală.

Practic, organul de urmărire penală poate dispune începerea urmăririi penale în caz de denunţ, plângere sau din oficiu, aşa cum s-a întâmplat în acest caz preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti (cea care s-a autosesizat după decesul Dianei Oncescu, fetiţa din Topoloveni în vârstă de un an, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic, care s-a stins pe 4 februarie.


Părinţii acestei copile aşteaptă şi acum, la fel ca şi familiile celorlalte două micuţe decedate la fel – Maria Olărescu, în vârstă de un an şi 4 luni, din Piteşti şi Iana Şerban, fetiţa în vârstă de un an din Poiana Lacului, ca cineva să le spună ce şi cine poartă vina pentru moartea micuţelor.

Chiar şi după depistarea brânzei cu E.coli, sursa îmbolnăvirilor e în continuare un mister.

Potrivit DSP Argeş, unul dintre copiii decedaţi din cauza sindromului hemolitic uremic şi un altul dintre micuţii internaţi la Marie Curie cu acelaşi diagnostic ar fi consumat acelaşi tip de brânză de vaci ca cel în cazul căruia s-a descoperit bacteria E.coli. Şeful DSVSA Argeş spune însă că cel puţin lotul incriminat nu are legătură cu moartea micuţilor cu SHU, care a survenit înainte de fabricarea produsului incriminat.

„Avem în anchetele epidemiologice doi copii ai căror părinţi au declarat că micuţii au mâncat acest tip de brânză (…) Din ancheta epidemiologică făcută reiese că unul dintre copiii care au murit a consumat acest tip de brânză (…). Vom afla şi de la ceilalţi părinţi dacă au consumat copiii sau chiar părinţii, pentru că ar putea fi vorba de transmitere interumană, de la mamă la copil sau de la părinţi la copil”,, declara, luni,  directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru.

Unul din lanţurile  de magazine alimentare a retras deja de la comercializare  produsele fabricate de “Lactate Brădet”.

“Ca  urmare a anunţului privind existenţa bacteriei E-coli într-unul din produsele de la „Lactate Brădet”, până la clarificarea situaţiei şi identificarea oficială a cauzelor, magazinele PROFI au retras de la vânzare toate produselor provenite de la această sursă, pentru a asigura astfel siguranţa alimentară. Menţionăm că în magazinele noastre toate produsele provenite de la acest furnizor erau ambalate şi erau comercializate doar în judeţul Argeş”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PROFI.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite