Olimpici la Religie, motivaţia să-L cunoşti pe Dumnezeu la cele mai controversate ore de la şcoală: „Ar trebui eliminată prezentarea religiei în forme terifiante”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miruna Petruţa Ghilencea este elevâ în clasa a XI-a la Colegiul Naţional
Miruna Petruţa Ghilencea este elevâ în clasa a XI-a la Colegiul Naţional

În perioada 6-10 aprilie, la Mioveni Argeş se va desfăşura etapa naţională a Olimpiadei de Religie (cultul ortodox, pentru clasele VII-XII), la care vor participa 264 de finalişti. Interesant este ceea ce-i motivează pe aceşti tineri să aprofundeze o materie pe marginea căreia au apărut atâtea controverse. ”Adevărul” a stat de vorbă cu trei dintre cei mai pasionaţi elevi de ora de Religie, pentru a le afla răspunsurile.

Mulţi dintre adolescenţii care s-au calificat la etapa naţională a olimpiadei de religie sunt elevi de la ţară. “Copiii aceştia studiază cu pasiune religia pentru că simt asta, pentru că îşi doresc!” explică prof. Gheorghe Dincă – Inspector de specialitate Religie, ISJ Argeş, responsabil cu organizarea olimpiadei.

Miruna Petruţa Ghilencea, din comuna argeşeană Pietroşani, satul cu acelaşi nume, este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "I.C. Brătianu" din Piteşti şi s-a calificat pentru a treia oară în faza naţională a Olimpiadei de Religie. În urmă cu doi ani a obţinut chiar un premiu special. Este pasionată de religie, dar mărturiseşte că nu va urma Teologie, ci Drept.

“Mă pasionează religia şi tot ceea ce este legat de acest subiect. Citesc mult, în general, iar acestui domeniu, recunosc, îi acord multă aplecare. Pasiunea aceasta vine, probabil, de acasă, de la părinţi, de la bunicii care mi-au insuflat dragostea pentru Dumnezeu, deşi nu avem în familie preoţi sau teologi. Suntem însă o familie creştină, mergem la biserică... Cât despre olimpiadă, anul acesta a fost, mai mult decât în alţi ani, o provocare, în contextul în care s-a vehiculat ideea, cu care, evident, eu nu sunt de acord, aceea a scoaterii religiei din programa şcolară”, spune Miruna Petruţa Ghilencea.

Iubeşte religia încă din primii ani de studiu, deşi ea însăşi crede că, cel puţin la clasele primare, ar mai trebui schimbat câte ceva prin manuale.

“Recent, au fost date câteva exemple negative referitoare la neajunsurile manualelor de clasele mici. Cred că acolo trebuie acordată o atenţie mai mare, pentru că elevii din clasele primare nu sunt suficient de dezvoltaţi ca să înţeleagă lucrurile aşa cum o facem noi, cei mari, iar unele exemple prezentate acolo i-ar putea speria. Desigur, aici intervine şi rolul profesorului, care trebuie să le insufle copiilor dragostea pentru această disciplină. În schimb, manualele pentru clasele de liceu sunt ok, iar în ceea ce mă priveşte, chiar am avut şansa unor profesori care au ştiut exact ce să ne predea”, mai spune Miruna.

“Nu ne putem axa doar pe pregătirea tehnică. Importantă este şi apropierea de Dumnezeu”

Şi Ana Maria Bălaşa (elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Zinca Golescu" din Piteşti), calificată pentru a patra oară în faza naţională a Olimpiadei de Religie crede că în privinţa manualelor s-ar mai putea face îmbunătăţiri.

   

“Ar trebui eliminată prezentarea religiei într-o manieră terifiantă, cum s-a întâmplat în unele manuale. Nu ştiu de la ce edituri au fost acele cărţi şi cum au ajuns în şcoli... Eu pot să spun însă că am avut parte de manuale potrivite şi dascăli potriviţi şi poate şi de aici pasiunea pentru această materie, despre care cred că e important să fie menţinută în şcoli. Nu ne putem axa doar pe pregătirea tehnică, să fim doar buni profesionişti, să devenim, de exemplu, ingineri şi atât! Importantă este şi formarea psihologică, apropierea de Dumnezeu!”, spune Ana Maria Bălaşa. 

Este câştigătoarea de acum trei ani a locului I la Olimpiada de Religie - faza naţională, dar nici ea nu intenţionează să urmeze Teologia. “Mai departe voi da la Litere. Cu Teologia e mai greu: nu sunt locuri de muncă, iar toate disputele acestea şi toată înverşunarea pe marginea religiei te fac să te întrebi cât timp se va mai face această materie”, mărturiseşte olimpica.

“Important este să devină nişte oameni normali”

De altfel, nici dascălii care predau religie nu se aşteaptă ca olimpicii pe care-i pregătesc să-i şi urmeze în carieră. “Eu predau religia la elevi de la profilul Matematică-Informatică şi aleg, de obicei, să lucrez cu cei de la profilul real pentru că sunt... logici. Ei au optat deja pentru un domeniu, nu mă aştept să se reorienteze către Teologie. Important este să devină nişte oameni normali. Eu le arăt frumuseţea teologiei, dar ceea ce vor face mai departe e alegerea lor”, spune profesorul Gheorghe Dincă – Inspector de specialitate Religie, ISJ Argeş.

   

Firesc, sunt şi olimpici la Religie care iau în calcul o facultate de Teologie. Este cazul Anei Maria Biolan, elevă în clasa a VII-a Şcoala Gimnazială de Excelenţă "Sf. Mc. Filoteea". “Tatăl şi unchiul meu sunt preoţi şi pot spune că de mică am avut o deschidere pentru religie. Îmi place! Îmi place, în primul rând, pentru că mă pregăteşte pentru viaţă, pentru că-mi oferă atâtea lucruri despre Dumnezeu, iar ideea unora de a scoate această materie din programa şcolară m-a întristat, findcă eu cred că şcoala nu va mai fi la fel fără religie”, spune Ana Maria Biolan, participantă, pentru prima dată, la Olimpiada de Religie - etapa naţională.

“Îmi doresc să studiez în continuare această materie. La liceu voi alege profilul uman, iar mai departe, dacă vorbim despre studiile superioare, mă gândesc la Teologie sau Filologie, ori, cel mai bine, ceva care să le combine!”, mai spune adolescenta.

   

264 de olimpici calificaţi în faza naţională a Olimpiadei de religie

Etapa naţională a Olimpiadei de Religie (pentru clasele VII-XII, cultul ortodox,) este programată să se desfăşoare în perioada 6-10 aprilie, la Mioveni - Argeş. 264 de olimpici din toată ţara, câte 6 din fiecare judeţ, plus 18 din Bucureşti, sunt gata să demonstreze cât de bine şi-au însuşit materia lor preferată. Înteresant, deşi de aşteptat, este că toţi elevii calificaţi la  faza naţională a Olimpiadei de Religie au cerut ca în cele 4 zile cât vor rămâne în Argeş, la masă să li se servească numai preparate de post.


“Ei au venit cu această dorinţă de a ţine post. Eu am fost în comisiile central de organizare a olimpiadelor în ultimii 5 ani. La fiecare olimpiadă, în cuvântarea de deschidere, episcopul le vorbea elevilor despre post şi le spunea să nu-şi îngreuneze sufletul şi trupul cu mâncare. <<Nu! noi postim!>>, au spus ei de fiecare dată. Acum au fost consultaţi asupra meniului şi cerut ei ca mâncarea să fie de post. La una din precedentele ediţii, am văzut vreo cinci elevi mai străvezii. Am mers la ei şi le-am propus ceva peste meniu! Au refuzat!”, mai spune inspectorul Gheorghe Dincă.

Dincolo de concursul propriu-zis, elevii vor lua parte la un tedeum, chiar în ziua deschiderii olimpiadei, la Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Mioveni şi vor avea ocazia să viziteze câteva repere turistice ale judeţului. Cum de la Minister n-au fost alocaţi bani pentru premierea olimpicilor, acordarea unor premii se va face cu efort bugetar local. Ocupanţii locurilor I vor primi câte 300 de lei, cei clasaţi pe locul II, câte 200 de lei, iar pentru cei de pe locurile III, premiile vor fi de câte 100 de lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite