Frunzele de nuc, remediul miraculos pentru zeci de probleme de sănătate. Cum se prepară în mod corect infuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frunzele de nuc aduc o serie de proprietăţi benefice organismului uman. Sursă foto pixabay.com
Frunzele de nuc aduc o serie de proprietăţi benefice organismului uman. Sursă foto pixabay.com

Deşi cea mai uşoară şi mai plăcută modalitate de a ne bucura de virtuţile terapeutice ale nucului este consumul fructelor sale, remediile naturiste folosesc şi alte părţi ale acestui arbore. Frunzele, spre exemplu, pe nedrept lăsate în urmă fructelor, aduc o serie de proprietăţi benefice organismului uman.

Anemiile şi epuizarea sunt două dintre cele mai frecvente afecţiuni în cazul cărora se apelează la terapii cu frunze de nuc, însă lista bolilor amelioarate cu ajutorul aceluiaşi remediu e mult mai lungă, de la faringite, înţepături de insecte, limfatism, edem, afecţiuni ale prostatei, ale sângelui, ale stomacului, psoriazis, gastralgie, stomatită, ulcer varicos, afecţiuni ale urechii şi ale uterului, angină, albuminurie, ulcer cutanat şi ateroscleroză şi blefarită, până la anxietate, afecţiuni ale muşchilor, diaree, dispepsii şi afecţiuni ale ficatului.

Leac pentru afecţiuni ale gingiei, gâtului şi laringelui 

Remediile pentru aceste afecţiuni pot lua diverse forme.

“Pentru infuzie se opăreşte 1 linguriţă (cu vârf) de frunze de nuc tăiate mărunt, cu un sfert de litru de apă proaspăt fiartă şi se lasă puţin la infuzat. Se foloseşte extern pentru: stomatită ulceroasă, se clăteşte gura cu această infuzie. În caz de eczemă la cap (mai ales la sugari), rofii (coji) şi scabie (râie) se spala locurile respective cu infuzie din frunze verzi de nuc”, explică, pentru "Adevărul", Elena Badea, fitoterapeut.

Adaos la băi şi spălături 

Plăgile, pruritul, degerăturile, leucoreea şi nu numai se ameliorează cu ajutorul băilor cu infuzii concentrate de frunze de nuc. 

“Se folosesc 100 grame de frunze pentru băile complete, iar pentru spălături, o linguriţă (cu vârf) de frunze mărunţite la 1/4 litru de apă. Pentru o infuzie concentrată se ia o cantitate dublă. Ca adaos la baie este indicat în caz de scrofuloză şi rahitism, contra os-teoporozei şi a umflăturilor la os, contra unghiilor purulente de la mâini şi picioare, în acnee, erupţii purulente, transpiraţia picioarelor şi leucoree. De asemenea, o infuzie concentrată din frunze de nuc, adăugată la apa de baie, vindecă: degerăturile şi te scapă de păduchi”, mai spune specialistul.

  

Remediu împotriva calviţiei

Spălăturile cu infuzii concentrate din frunze de nuc sunt indicate şi în cazul căderile masive de păr. “Se poate ajunge la rezultate bune, masându-se mult pielea capului cu acest lichid”, mai spune fitoterapeutul. 

Tinctura, excelentă pentru bolnavii de diabet

Frunzele de nuc s-au dovedit şi ele un excelent remediu în ameliorarea diabetului zaharat. Leacul ia însă altă formă în cazul acestei boli. 

“Tinctura de frunze de nuci – este foarte eficientă în tratamentul diabetului. În astfel de cazuri se recomandă consumul a 30-50 de picături de tinctură de frunze de nuc, de două sau de trei ori pe zi, diluate în apă”, mai spune fitoterapeutul. 

Precauţii şi contraindicaţii 

Infuziile şi tincturile se administrează cu prudenţă în cazurile de hipertiroidie, colon iritabil, gastrită acidă. Prudenţă se recomandă însă şi în cazul altor afecţiuni. 

“În diabetul insulino-dependent, în timpul tratamentului cu nuc se va supraveghea foarte strict glicemia şi se vor regla dozele de insulină în permanenţă, pentru a împiedica apariţia hipoglicemiei“, mai spune Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite