Fructe şi legume care te scapă mai repede de vânătăi. Cele mai simple terapii naturiste pentru accelerarea vindecării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Entorsele, luxaţiile şi vânătăile pot fi vindecate mai repede dacă apelăm la câteva remedii simple, din natură. Desigur, după ce trecem pe la medicul ortoped, pentru a ne asigura că nu vom avea parte de complicaţii: deschiderea articulaţiei, sânge în articulaţie, ruperi ale vaselor, cu risc de paralizie sau cangrenă, compresiuni nervoase, calcifierea hematoamelor.

După ce ne-am pus departe de pericolele acestor complicaţii, este bine de ştiut că avem la îndemână, pe lângă cunoscutele remedii cu plante medicinale, şi câteva fructe care accelerează refacerea ţesuturilor. Unul dintre ele este ananasul.  
 

“Vindecarea şi dispariţia vânătăilor se produc mai repede dacă vom consuma ananas, deoarece acest fruct conţine o substanţă numită bromelaină. Există studiile clinice care au demonstrat că bromelaina are proprietăţi antiinflamatoare şi de vindecare a rănilor. Potrivit unor teorii, bromelaina ajută la descompunerea fibrinei, o proteină sanguină de bază în procesul de coagulare. Aceasta permite un mai bun drenaj al ţesuturilor şi reduce durerea şi umflătura locală”, explică, pentru “Adevărul”, specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

În plus, ananasul conţine şi serotonină, un neurotransmiţător care ajută la buna funcţionare a nervilor din zona afectată, favorizând refacerea ţesutului nervos distrus. 
 

Puţină lume ştie că şi fructele de pădure, consumate ca atare, grăbesc refacearea ţesuturilor musculare şi osoase şi accelerează vindecarea.
 

“E bine să consumăm multe afine, zmeură şi mure. Oamenii de ştiinţă au constatat că acele componente care le dau acestor fructe culoarea lor albastru-roşiatică închisă pot mari forţa şi integritatea muşchilor, a vaselor sanguine şi a oaselor. Şi nu doar fructele de pădure ajută. Cireşele au şi ele acest efet”, mai spune specialistul. 

De ajutor sunt şi câteva legume, dar, mai ales, o multitudine de plante medicinale. Remediile se referă însă la perioada imediat următoare traumatismului, pe măsură ce timpul trece eficacitatea lor scăzând.

Ceapa, spre exemplu, calmează durerea şi induce o stare generală de bine. “Se utilizează sub formă de cataplasmă: tăiem ceapa fin, o punem pe un strat de vată şi un bandaj, presarăm sare şi aplicăm pe locul afectat. Punem câteva straturi protectoare de plastic, iar la final, după îndepărtarea cataplasmei spălăm locul cu oţet de mere diluat”, recomandă specialistul.  
 

Varza este şi ea un leac pentru retragerea umflăturii de la nivelul articulaţiei. “O folosim tot sub formă de cataplasmă: se aplică pe locul afectat 3 straturi de frunze de varză şi se ţin câteva ore. Varza trage din lichidul acumulat în articulaţie”, precizează Elena Badea. Ardeiul iute este şi el un aliat în accelerarea vindecării rănilor, dacă îl folosim în aceeaşi formă: cataplasma.

“Dăm în clocot 50 de ml de oţet. Adaugăm praf de ardei Cayenne, până obţinem o pastă. Înainte de a folosi această cataplasmă, aplicăm pe piele ulei de măsline. Pasta se întinde pe un pansament şi se aplică pe zona afectată, unde se lasă să stea cca. două ore”, mai spune specialistul. 

Cât despre plantele medicinale, specialistul aminteşte câteva buruieni de leac folosite cu succes sute de ani: tătăneasa, arnica, cimbrul, sunătoarea, brusturele untul pământului, coada-calului, pelinul, gălbenelele. Lista remediilor naturiste poate fi completată şi cu vin (folosit sub formă de frecţie) şi bitterul suedez (sub formă de comprese, ca şi oţetul de mere). 

Orice problemă medicală aveţi, primul pas este să vă adresaţi unui doctor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite