FOTO Primul spital de stat construit de la zero în România în ultimii 30 de ani primeşte deja pacienţi la UPU. Ce secţii se mai deschid la Mioveni
0Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a noului spital de la Mioveni, primul construit de la zero în România în ultimii 30 de ani, funcţionează începând de miercuri. Următoarea etapă va presupune mutarea aici a două secţii ale Spitalului de la Călineşti.
Pe 27 noiembrie, medicii şi asistentele care deservesc UPU a noului spital de la Mioveni şi-au început activitatea şi tot miercuri, primii pacienţi au fost preluaţi şi stabilizaţi în unitatea aflată la parterul spitalului
Unitatea de Primiri Urgenţe a noului spital poate prelua patru ambulanţe simultan. Este al doilea punct al noii unităţi medicale dat în folosinţă, pentru că în cadrul spitalului funcţionează deja secţia de radiologie.
„Următoarea etapă va presupune mutarea secţiilor existente în Spitalul de la Călineşti, respectiv ginecologie şi neonatologie”, spune primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu.
Recent a fost stabilită conducerea spitalului. Dr. Horia Trăilă (foto) este managerul interimar, dr. Mirela Chirciu este director medical, iar economista Georgeta Voicu, directorul financiar-contabil. Echipa managerială şi-a început deja activitatea de câeva zile.
Trebuie precizat că va mai dura câteva luni de zile până când organigrama spitalului se va completa integral. Numărul angajaţilor ar putea ajunge atunci la 370.
Unitatea ca putea funcţiona independent 48 de ore
Recepţa spitalului a avut loc pe 5 septembrie, când, în prezenţa premierului de atunci, Viorica Dăncilă, a şi fost fost tăiată panglica inaugurală, deşi la acea vreme spitalul nu era încă funcţional, pentru că nu avea toate avize le necesare.
Ridicarea unităţii a început în urmă cu trei ani şi jumătate, la iniţiativa primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu. Spitalul a costat peste 60 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin programul PNDL şi din bugetul local al oraşului Mioveni.
Unitatea are şase etaje, are o capacitate de 250 de paturi şi este concepută cu patru săli de operaţie care pot funcţiona simultan, iar proiectarea şi circuitele din blocul operator fac în aşa fel încât riscirile de infecţii nosocomiale să fie minimizate.
Fiecare secţie din spital are sistem de ventilaţie propriu cu aport de aer proaspăt, care filtrează aerul la o puritate de 99,99% graţie sistemului avansat HEPA.
Spitalul este proiectat să reziste la un cutremur de până la 9,4 grade pe scara Richter, are un adăpost antiatomic cu o capacitate de 100 de locuri şi poate funcţiona independent timp de 48 de ore în cazul unei avarii, având două generatoare şi două UPS-uri. De precizat că unitatea e dotată şi cu 8 lifturi de mare capacitate.