Fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, sub control judiciar pentru următoarele două luni
0Astăzi, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus, în cazul lui Constantin Nicolescu, extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale într-un alt dosar, în care este acuzat de folosirea influenţei, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu. Împotriva sa a fost luată măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 2 februarie 2015 şi până la data de 2 aprilie 2015, inclusiv.
După un 2014 greu pentru Constantin Nicolescu, început cu sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a găsit în conflict de interese, continuat cu decizia ceva mai liniştitoare a rejudecării dosarului în care este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că ar fi accesat ilegal bani europeni pentru reabilitarea mai multor şcoli, dar şi cu sentinţa condamnării la închisoare cu executare într-un alt dosar instrumentat de DNA - Căteasca - pentru care mai dispune încă de căi de atac, iată-l pe fostul preşedinte al CJ Argeş, din a doua lună a lui 2015, sub control judiciar.
Procurorii DNA îl acuză pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş de mai multe infracţiuni, respectiv folosirea influenţei sale în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.
Practic, începând de astăzi, 2 februarie, timp de două luni, Nicolescu va fi cercetat sub control judiciar pentru „o infracţiune prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 - folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, în formă continuată (35 acte materiale); instigare la opt infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care trei în formă continuată”, potrivit unui comunicat al DNA, transmis astăzi.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Nicolescu Constantin este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală (Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti) ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţia Municipiului Piteşti, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat.
Tot ca urmare a punerii sub control judiciar, fostul preşedinte al CJ Argeş, nu mai poate să depăşească limita localităţii de domiciliu, respectiv, Municipiul Piteşti, judeţul Argeş decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a luat măsura. Totodată are obligaţia să nu se apropie de martorii şi suspecţii în cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
“Se atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Inculpatului Nicolescu Constantin i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală de inculpat, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se precizează în comunicatul DNA, în care se mai arată că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal care are ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Retrospectiva dosarelor lui Nicolescu
În februarie 2014 Constantin Nicolescu primeşte sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care îl găseşte în conflict de interese. Concluzia ANI, confirmată de ÎCCJ, arată că în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantintin Nicolescu a acordat contracte, în valoare totală de peste 1.576.000 de lei, unor societăţi care aparţineau familiei sale sau unor apropiaţi. Pe 27 februarie, Constantin Nicolescu este revocat de la şefia CJ printr-un ordin semnat de prefectul de la acea vreme, Cristian Soare. După revocarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi ca urmare a discuţiilor de la Biroul Permanent National al PSD, Constantin Nicolescu s-a autosuspendat de la conducerea filialei Argeş a Partidului Social Democrat, locul său fiind luat de Tudor Pendiuc, până atunci, preşedinte executiv al PSD Argeş. Cât despre revocarea sa din funcţie, după ce, pe 4 martie, contestase în instanţă ordinul prin care prefectul Cristian Soare l-a suspendat din funcţie, Constantin Nicolescu a decis să-şi dea demisia, în cele din urmă. Nicolescu a invocat probleme de sănătate dar a ţinut să precizeze că demisia sa este şi un semnal necesar reinstaurării pe făgaşul normal a modului de exercitare a atribuţiilor încredinţate instituţiilor cu competenţe administrative la nivel local.
ÎCCJ a decis rejudecarea unuia dintre procesele lui Constantin Nicolescu
În primăvara anului 2014, dosarul în care fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că ar fi accesat ilegal bani europeni pentru reabilitarea a patru unităţi şcolare din judeţ şi că ar fi luat mită de la omul de afaceri Cornel Penescu s-a întors la Curtea de Apel Bucureşti.
Condamnat în dosarul Căteasca
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, în vara anului trecut, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş la închisoare cu executare într-un alt dosar instrumentat de DNA – Căteasca – dosar în care Constantin Nicolescu este acuzat de fraudare de fonduri europene. Decizia nu a fost una definitivă, iar Nicolescu a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sentinţa, nedefinitivă, a fost de nouă ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fraudare de fonduri europene pentru reconstrucţia a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro.
În acelaşi dosar, Grigore Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA Piteşti, a fost condamnat la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare, iar Ecaterina Pletoiu, reprezentantă a SC Proiect Infra 2005 SRL Piteşti, a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu suspendare. Prin sentinţa de vineri, Mihail-Gabriel Nicoară şi Codruţa-Lavinia Mercea, angajaţi ai CJ Argeş la data faptelor, au primit pedepse de cinci ani şi cinci luni de închisoare cu executare, respectiv patru ani şi cinci luni de detenţie. Instanţa a mai dispus pedepse de câte patru ani de închisoare pentru Olga Stancu, Cristina Dobre, Aurelia Mirela Florescu şi Sabina Elena Bocioacă, angajate la CJ Argeş la data faptelor, şi Iuliana Mioara Pintilie, subinginer în cadrul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri Argeş. Şi în cazul acestora urmează judecarea recursurilor.
De asemenea, Ionel Didea, notar public la data faptelor, a fost sancţionat cu mustrare, instanţa stabilind că fapta de fals intelectual de care a fost acuzat nu prezintă gradul de pericol social concret al unei infracţiuni.