Dreptul la despăgubiri pe care-l aveţi dacă sunteţi victima unei infracţiuni în spaţiul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni, este bine să ştiţi că dispuneţi de o serie de drepturi pe care vi le puteţi exercita fie prin iniţierea de proceduri împotriva autorului infracţiunii (proceduri penale), fie prin acţiuni având ca scop, printre altele, acordarea de despăgubiri.

Totuşi, aceste drepturile pe care le aveţi diferă de la un stat membru al Uniunii Europene (UE) la altul.

În general, în Uniunea Europeană (UE), victimele infracţiunilor pot obţine despăgubiri pentru vătămările şi/sau prejudiciile suferite, indiferent de locul în care a fost săvârşită infracţiunea pe teritoriul UE.
 

Fiecare stat membru al UE are propriul său sistem de despăgubire a victimelor pentru prejudiciile pe care le-au suferit ca urmare a faptului că au fost victima unei infracţiuni.
 

„Ca victimă a unei infracţiuni aveţi la dispoziţie două căi pentru a obţine despăgubiri: puteţi solicita despăgubiri din partea autorului infracţiunii în cadrul unei acţiuni penale sau puteţi solicita despăgubiri din partea statului (din partea autorităţii responsabile cu acordarea de despăgubiri sau din partea oricărui alt organism competent al ţării în cauză)”, precizează portalul e-justice.europa.eu

Despăgubiri din partea autorului infracţiunii

AICI găsiţi informaţii cu privire la modul de depunere a unei cereri prin care se solicită despăgubiri din partea autorului infracţiunii în cursul unui proces (în cursul acţiunii penale).

În cazul în care sunteţi victimă a unei infracţiuni, mai aveţi şi alte drepturi în timpul procesului.

Despăgubiri din partea statului (autoritatea responsabilă cu acordarea de despăgubiri sau orice alt organism)
 

Directiva 2004/80/CE a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind despăgubirea victimelor infracţionalităţii prevede obligaţia ca fiecare stat membru al UE să instituie un sistem naţional de despăgubire a victimelor tuturor infracţiunilor intenţionate săvârşite prin violenţă. În conformitate cu acest act legislativ, toate victimele infracţiunilor intenţionate săvârşite prin violenţă au acces la sistemul naţional de despăgubire în statul pe al cărui teritoriu a fost săvârşită infracţiunea.

Portalul oferă informaţii suplimentare cu privire la sistemele de despăgubire care există în fiecare stat membru al UE. 

Puteţi solicita ţării vizate să vă acorde compensaţii din partea statului dacă aveţi reşedinţa pe teritoriul său (caz naţional) sau dacă locuiţi într-un alt stat membru al UE (caz transfrontalier).

Situaţiile transfrontaliere
 

În vederea sprijinirii victimele infracţiunilor intenţionate săvârşite prin violenţă să aibă acces la despăgubiri în cazurile transfrontaliere, legislaţia UE a stabilit un sistem de cooperare între autorităţile naţionale:
 

Dacă sunteţi victima unei infracţiuni în timp ce vă aflaţi în străinătate (într-un stat membru al UE în care nu locuiţi), puteţi depune cererea la autoritatea responsabilă cu asistenţa din statul membru al UE în care locuiţi.
 

Autoritatea responsabilă cu asistenţa traduce cererea şi o transmite autorităţii de decizie din statul membru al UE în care a fost comisă infracţiunea. Autoritatea de decizie este responsabilă cu evaluarea cererii şi plata despăgubirilor.
 

Autorităţile responsabile cu asistenţa şi autorităţile de decizie comunică în limbile pe care le-au acceptat.

„Autorităţile responsabile cu asistenţa şi autorităţile de decizie beneficiază de sprijinul punctelor de contact centrale naţionale al căror rol este să promoveze cooperarea dintre autorităţi, să ofere asistenţă şi să caute soluţii în situaţii transfrontaliere", mai precizează portalul e-justice.europa.eu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite