Directorul spitalului de psihiatrie de unde a fost lăsat să plece profesorul ucigaş: „Faptul că a fost externat nu este o greşeală, absolut niciuna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Minciunescu (38 de ani), fostul profesorul de istorie care vineri a înjunghiat mortal o femeie de 68 de ani din Mioveni, fusese externat de la Spitalul de Psihiatrie Vedea, pe 11 august. Anterior, mai avusese câteva internări, una dintre ele, de aproape un an, după o tentativă de omor, tot prin înjunghiere, comisă în 2014. Minciunescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sâmbătă seara.

Primele sale tulburări de comportament au apărut în 2013, când, în urma unor scandaluri în familie, a şi fost luat în evidenţa Spitalului de Psihiatrie Vedea. După fapta comisă acum trei ani, când a înjunghiat, tot în Mioveni, o tânără de 19 ani, Alin Minciunescu n-a fost trimis în puşcărie, tocmai pentru că fapta sa a fost pusă pe seama bolii - schizofrenie paranoidă, o afecţiune psihică majoră, care l-a scos de sub incidenţa penală. A petrecut aproape un an în Spitalul de Psihiatrie Vedea.

“Poate atunci când a comis tentativa aceea de omor, poate că atunci era nevoie de o internare într-un spital pentru măsuri de siguranţă, dar nu noi suntem cei care hotărâm asta, dar oricum asta nu înseamnă că se putea evita în mod categoric ceea ce s-a întâmplat  Mai exact, nu a existat în cazul său o hotărâre judecătorească de internare obligatorie. Se aştepta o asemenea hotărâre, pentru că, de obicei, după ce se derulează procesul şi se scoate de sub incidenţă penală şi se merge pe acţiune medical, se aşteaptă o hotărâre de internare la un spital pentru măsuri de siguranţă. După schimbarea Codului Penal, justiţia n-a mai precizat, pentru astfel de cazuri, dacă neapărat internarea se face într-un spital cu măsuri de siguranţă sau într-un spital normal, unde să fie tratat pacientul până la ameliorarea bolii sau până la vindecare (în cazul acesta nu se punea problema de vindecare). Nefiind dată nicio măsură de internare într-un spital de siguranţă, atunci a fost tratat la noi de medicul curant cât a considerat că este cazul, după care a fost externat”, a explicat, pentru Adevărul Marian Iacob, directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.

"E posibil ca el să nu mai fi continuat tratamentul acasă"

A părăsit spitalul în iulie 2015, având de urmat la domiciliu un tratament specific. De atunci a mai avut alte două internări pentru scurte perioade de timp. Ultima, în vara acestui an, pe 7 iulie, când a venit cu mama sa şi a rămas de bună voie în spital, timp de o lună. În urmă cu două săptămâni, pe 11 august, Alin Minciunescu ieşea pe porţile Psihiatriei de la Vedea, într-o stare mulţumitoare, după cum precizează conducerea spitalului.

“A fost bine la externare. Faptul că a fost externat nu este o greşeală, absolut niciuna. În cursul internării s-a comportat foarte bine, tulburările s-au remis. E posibil ca el să nu mai fi continuat tratamentul acasă. Dacă n-a mai luat tratamentul a apărut decompensarea foarte repede. Anumite idei ale lui au început să devină delirante. În aceste condiţii puteau fi incluse în delirurile lui anumite persoane şi să treacă la acţiune”, a mai explicat, pentru Adevărul, directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea

N-a fost medicul curant al lui Alin Minciunescu, dar îi cunoaşte cazul şi explică ce influenţă a avut neîmplinirea sa profesională în apariţia afecţiunii psihice majore de care suferă.

“Am înţeles că a avut un şoc când şi-a pierdut locul de muncă. O singură traumă poate fi un factor declanşator al unor tulburări”, a mai explicat, pentru Adevărul, Marian Iacob, directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.
 

Alin Minciunescu este din 2005 absolvent al facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Univesităţii din Piteşti, iar de atunci n-a profesat decât vreo trei ani pentru că n-a reuşit să mai prindă nici măcat un post de suplinitor. 

Ce prevede Legea în cazul unui autor de omor sau tentativă de omor cu probleme psihice

"Conform Legii 487/2002 republicată, Legea sănătăţii mintale a persoanelor cu tulburări psihice, în termen de 24 de ore de la consultul de către un medic psihiatru, acesta trimite documentaţia necesară unei eventuale propuneri către o comisia a spitalului, pentru o internare nevoluntară într-un spital de psihiatrie, sub pază. Până la pronunţarea hotărârii Instanţei în vederea confirmării deciziei, pacientul este consultat periodic de comisie. Judecarea se face în regim de urgenţă, în camera de consiliu. Instanţa poate confirma sau infirma internarea nevoluntară. În cazul infirmării problemei psihice, suspectul este judecat ca orice cetăţean. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în trei zile de la pronunţare", adeclarat, pentru Adevărul, avocatul Cătălin Gherzan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite