Cum se gândeşte statul să ajute tinerii ieşiţi din centrele de plasament. Propunerea de modificare a Legii pentru drepturile copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuin'e protejate. Sursa  captura Youtube DGASPC
Locuin'e protejate. Sursa  captura Youtube DGASPC

Senatul României are înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă referitoare la modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată. Propunerea vizează extinderea indemnizaţiei pe care administraţiile locale o acordă persoanelor vulnerabile care ies din sistemul de protecţie specială.


De mai bine de un an se vorbeşte despre o propunere legislativă pentru tinerii şi copiii care ies din centrele de plasament, gândită pentru facilitarea integrării acestora în societate, pentru a putea diminua, în cazul lor, riscul de excluziune socială, propunere care, acum, se află în dezbatere la prima Cameră sesizată, Senatul.

Potrivit acesteia, persoanele vulnerabile ar putea beneficia de o indemnizaţie, timp de trei luni, din partea statului, la ieşirea din sistemul de protecţie socială.

"Soluţia propusă este de extindere a perioadei în care acest grup vulnerabil beneficiază de indemnizaţia de ieşire din sistemul de protecţie socială de la o lună, în momentul actual, la trei luni conform propunerii acestui proiect. Competenţa decizională aparţine Camerei Deputaţilor", explică avocatul Raluca Cârstea, Legal Land.

Mai exact, Art. 129 – Alin. (4) din actul normativ va avea următorul cuprins: "Copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, precum şi mamele protejate în centre maternale au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se acordă în primele 3 luni consecutive de la ieşirea din sistem, indemnizaţie egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, stabilit potrivit legii. Indemnizaţia se acordă în valoare egală cu un singur salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, la ieşirea din sistemul de protecţie specială şi copiilor pentru care s-a pronunţat o hotărâre de încuviinţare a adopţiei".

Acelaşi proiect mai prevede că serviciile de asistenţă socială au obligaţia de a informa, cu un an înainte, autorităţile administraţiei publice locale cu privire la numărul de tineri care urmează să iasă din sistemul de protecţie specială afat pe raza lor administrativă, în scopul de a fi pregătite măsuri care să le asigure tranziţia către o viaţă autonomă.

Măsurile vor viza sprijnin financiar pentru plata chiriei, consiliere şi suport pentru găsirea şi menţinerea unui loc de muncă, consiliere în vederea incluziunii sociale dar şi soluţii de locuire.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite