Cum folosesc fitoterapeuţii scoarţa de stejar. „Conţine taninuri, pectine, răşini şi săruri minerale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul din coajă de stejar este indicat pentru vindecarea inflamaţiilor şi infecţiilor FOTO:doctor-farm.md
Ceaiul din coajă de stejar este indicat pentru vindecarea inflamaţiilor şi infecţiilor FOTO:doctor-farm.md

Scoarţa de stejar conţine, susţin fitoterapeuţii, numeroase substanţe benefice pentru sănătate şi pentru tratarea a numeroase afecţiuni.

După cum spune fitoterapeutul Florina Diaconescu, „scoarţa de stejar conţine, printre altele, taninuri, cvercitol, pectine, rãşini şi sãruri minerale. În scopuri terapeutice, de la stejar se foloseste scoarţa ramurilor tinere, de trei până la maximum cinci ani, recoltată primăvara, în martie şi aprilie.  Principiile active din scoarţa de stejar au acţiune astringentã, antidiareicã, hemostaticã, dezinfectantã”.

Datoritã substanţelor conţinute, scoarţa de stejar are utilitate în diaree, enteritã, gastritã, ulcer gastric şi duodenal, hemoroizi, precum şi în faringite, stomatite, gingivite, plãgi, degerãturi, arsuri şi pentru combaterea transpiraţiei excesive la nivelul picioarelor.

Pentru uz intern se foloseşte sub formă de decoct de scoarţă (pentru a trata diareea, febra şi hemoragiile intestinale) sau sub formă de cafea de ghinde măcinate, care sunt tonifiante pentru stomac şi pentru intestin. Cafeaua de ghinde poate fi folosită de persoanele care au sensibilitate la stomac, ficat şi intestine.  „Cafeaua de ghinde se prepară dintr-o linguriţă de fruct de stejar prăjit şi este foarte eficientă în caz de diaree, pentru reglarea scaunului. Pentru ameliorarea gastritei hiperacide, ulcerului şi enteritelor recomand un decoct preparat dintr-o linguriţă de scoarţă mărunţită la 200 de ml. de apă rece. Amestecul se fierbe 20-30 minute. Recomand consumarea a două căni de ceai neîndulcit pe zi, între mese. Este bine însă ca cei care doresc să facă astfel de cure să meargă întâi şi la un medic”, precizează Florina Diaconescu.

Preparatele din coajă de stejar au proprietăţi astringente, antiinflamatorii şi antiseptice datorită conţinutului bogat de acizi, răşini şi pectină. Pentru a nu afecta copacul, este indicat să cumpaţi coajă de stejar din magazinele naturiste.

Ceaiul din coajă de stejar este indicat pentru vindecarea inflamaţiilor şi infecţiilor, precum şi în cazul transpiraţiei excesive a picioarelor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite