Cu ce plante scăpăm de rinita alergică. Preparate terapeutice pe care le putem obţine acasă extrem de rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rinita alergică, una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni, mai ales la copii, se tratează nu doar cu medicamente. Există o serie de remedii fitoterapeutice la îndemână, din buruieni aparent banale, cu puternice efecte benefice în tratarea acestei afecţiuni.

„Rinita alergică poate fi sezonieră, când apare în aceeaşi perioadă, în fiecare an, în special în timpul primăverii şi al verii, când înfloresc plantele ce produc reacţii alergice, iar cel mai adesea este provocată de: polen, graminee (ierburile, fanul, gazonul) şi mucegaiuri. Poate fi însă şi rinită alergică perenă, care durează pe toată perioada anului. Această formă este deseori asociată cu astmul bronşic şi are o simtomatologie mai uşoară faţă de  cea sezonieră”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Cele mai frecvente cauze ale rinitelor alergice perene sunt: praful, acarienii, mucegaiurile, gândacii. Problema poate fi tratată nu doar cu medicamente, ci şi cu o serie de plante. Specialistul în fitoterapie arată care sunt cele mai cunoscute şi la îndemână buruieni cu efecte benefice în cazul rinitei alergice.

Muşeţelul este recomandat în această afecţiune pentru că uşurează respiraţia datorită proprietăţilor antiinflamatoare.

„Îl putem folosi sub formă de infuzie din flori de muşeţel preparată din două linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită. Recomandate sunt câte două-trei căni pe zi. De asemenea, inhalaţiile sau băile de abur cu decoct de muşeţel desfundă nasul şi uşurează respiraţia”, mai spune specialistul.

Urzica este şi ea de mare ajutor pentru că fluidizează secreţiile şi combate spasmele de la nivelul aparatului respirator care apar la contactul cu alergenii.

„O putem folosi sub formă de infuzie de urzică. Se administrează câte trei căni de infuzie pe zi, în cure de câte o luna, primăvara şi toamna. Este cunoscut faptul că frunzele de urzică fluidizează secreţiile bronşice”, precizează Elena Badea.

O altă buruiană utilă este Trei-fraţi-­pătaţi. Planta combate senzaţia de sufocare, de mâncărime a nasului şi a pielii sau strănutul. „Infuzia din Trei-fraţi-­pătaţi se prepară din două linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă. Se beau câte trei căni de infuzie pe zi timp de cel puţin 6 săptămâni”, recomandă specialistul în fitoterapie.

Şi cimbrişorul este util în această afecţiune, deoarece are efect calmant şi o puternică acţiune expectorantă. „Infuzia de cimbrişor se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml apă fiartă şi se beau trei căni pe zi”, arată Elena Badea. 

Ţelina ajută şi ea la calmarea crizelor de rinită alergică. „Se administrează sub formă de decoct de ţelină (30 grame de plantă la 12 l de apă), câte trei căni pe zi”, precizează specialistul.

Un antialergic mediu este şi Coada soricelui, care ponderează acţiunea histaminei. „O utilizăm sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură de flori, la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se administrează câte două căni pe zi”, spune Elena Badea.

Socul este recunoscut, în schimb, ca un bun expectorant. „Se prepară sub formă de infuzie din două linguriţe de flori, la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperită 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau până la patru căni pe zi”, explică specialistul.

Menta, în schimb, calmează iritaţiile şi descongestionează căile respiratorii.

„Se administrează sub formă de infuzie: două linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat 10 minute. Se beau câte două-trei căni pe zi. Pentru inhalaţii este foarte util uleiul esenţial de mentă”, mai spune specialistul în fitoterapie, care recomandă consultatea unui medic înainte de a  începe o cură fitoterapeutică.

De reţinut că plantele pot fi folosite şi în combinaţie, pentru un efect mai puternic. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite