Cruzime înspăimântatoare în Argeş. Un câine a fost bătut şi ucis prin strangulare cu o sârmă, după care a fost ţintuit de stâlpul unui gard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un câine a fost schingiuit şi apoi ucis cu o cruzime incredibilă într-o comună din Argeş. Animalul a fost găsit de localnici plin de sânge, atârnând de stâlpul unui gard. Poliţia are deja un suspect.

"Am fost sesizaţi că un câine a fost spânzurat de un gard. Ne-am deplasat la faţa locului fără însă să ne aşteptăm să avem în faţă o imagine atât de înspăimântătoare. Un câine era ţintuit la nivelul gâtului cu o sârmă de stâlpul unui gard, iar capul, ochii, nasul, gura erau pline de sânge. Plin de sânge era şi stâlpul de lemn, o ţeavă şi o bâtă pe care le-am găsit alături. Câinele a fost schingiuit şi apoi ucis cu o cruzime incredibilă", spune Carmen Arsene, preşedintele Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA).

Membrii FNPA au sunat 112 şi au solicitat solicitat şi prezenţa medicului veterinar concesionar pentru verificarea identităţii câinelui. Animalul nu avea însă microcip şi deci nici proprietar.

"Animalul este un câine fără stăpân, iar din cele aflate până în prezent, această crimă s-a petrecut în cursul dimineţii de sâmbătă şi se vehiculează şi un nume al făptaşului. Însă doar în urma investigaţiilor Poliţiei sperăm că acesta va fi identificat cu certitudine", mai spune Carmen Arsene.

"Prea puţin pentru o faptă de o asemenea cruzime"

Individul care a chituit şi ucis animalul riscă cel mult un an de închisoare. "Legea 205/2005 privind protecţia animalelor modificată şi republicată în 2014, “uciderea, maltratarea şi schingiuirea animalelor” reprezintă infracţiuni sancţionabile cu închisoare de până la un an. Prea puţin pentru o faptă de o asemenea cruzime, pentru un individ care demonstrează astfel şi că reprezintă un grav pericol social", se arată într-un comunicat al FNPA.

 "Procurorii sunt permisivi, nu aplică sancţiunile prevăzute de lege"

Amintim că un grup format din psihologi, cercetători, jurnalişti a elaborat şi publicat pe website-ul Comisiei Europene, un material intitulat “Influenţa Cruzimii Faţă de Animale Asupra Sănătăţii Mintale”,  în care se precizează că cetăţenii statelor UE cu o incidenţă scazută a cazurilor publice de abuz faţă de animale evită să viziteze ţări în care ar fi nevoiţi să se confrunte cu suferinţa animalelor în public - pisici şi câini fără stăpân - şi că “tratamentul animalelor în public este un indicator semnificativ al nivelului de moralitate al unei societăţi - fie că este vorba de cooperare empatică şi interconectare, fie de ignoranţă totală”.

"Aceste cazuri de o cruzime extremă sunt încă posibile în România pentru că de multe ori procurorii sunt permisivi, nu aplică sancţiunile prevăzute de lege desconsiderând implicaţia actului criminal asupra animalului şi potenţialul agresiv al acestuia asupra societăţii. Desigur, lipsa educaţiei este factorul preponderent. Educaţia în domeniu nu numai că poate corecta o atitudine agresivă ci dezvoltă etica, empatia", mai arată FNPA.

Organizaţia EDUXANIMA are în curs de desfăşurare un program educaţional menit să educe copiii - viitorii adulţi - în sensul unei relaţionări armonioase cu animalele.

"Până când programul EDUXANIMA şi alte programe educaţionale să aibă efect asupra adulţilor, sperăm ca incidenţa unor asemenea cazuri de cruzime să fie redusă semnificativ prin abordarea lor strictă şi corectă, de către procuratură şi pedepsirea în consecinţă a făptaşilor", se mai arată în comunicatul Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite