Ceaiuri rare: arome extravagante şi plante care se culeg în condiţii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai consumată băutură din lume, alături de apă, ceaiul are mai multe soiuri extrem de rare, care se găsesc în principal în Asia. În afară de ceaiurile rare-unicat ca plante, mai sunt şi acele ceaiuri tradiţionale înnobilate cu fructe, flori şi condimente de cea mai înaltă calitate, selectate de cunoscători ai artei ceaiului.

Un ceai extrem de rar este cel din iasomie de Iran. Delicata floare de iasomie se deschide numai noaptea şi este culeasă dimineaţa, când petalele rămân închise. Între şase şi opt seara, când temperatura scade, petalele încep să se deschidă. Când se desfac se aude un pocnet, semn ca încep să-şi răspândescă parfumul. Acest ceai poate fi savurat şi seara, deoarece nu are teină.

Ceaiul galben este o specialitate rară de ceai ce provine din aceeaşi plantă ca şi ceaiul verde, ceaiul alb sau ceaiul negru, este vorba de Camelia Sinensis. Acest tip de ceai se recoltează într-o perioadă scurtă de timp, primăvara devreme, de aceea este unul dintre cele mai rare ceaiuri. Datorită nuanţei aurii a infuziei, ceaiul galben este asociat cu nuanţa de galben imperial purtată de împăraţii Chinei.

Ceaiul galben se obţine printr-un proces asemănător celui prin care se obţine ceaiul verde. Diferenţa constă în faptul că în cazul ceaiului galben, după ce frunzele sunt uscate, acestea sunt procesate la aburi, învelite într-un material textil special, pentru a-şi reîmprospata aroma şi a conferi culoarea aurie infuziei. Scopul acestui proces este de a oferi dulceaţă gustului ceaiului galben şi un parfum deosebit.

Nivelul de teină din ceaiul galben este mai ridicat decât cel din ceaiul verde datorită faptului că ceaiul galben se obţine din frunzele plantei de Camelia Sinensis bogate în teină.

Un alt ceai rar este Japan giacuro asahi, cultivat în semiumbră în mai multe regiuni din Japonia. Infuzia sa, verde-pal, este uşor fructată, cu o fină aroma umami (al cincilea gust de bază descoperit de japonezi). Altitudinea şi ceaţa creează o protecţie faţă de razele soarelui, favorizând temperatura şi umiditatea necesare pentru a permite frunzelor să se dezvolte încet şi să rămână delicate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite