Cât de eficiente sunt panourile solare în timpul iernii. Paradoxul explicat de specialişti: „Funcţionează mai bine în zile mai reci decât în zile toride“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panourile solare, o alternativă din ce în ce mai folosită la sursele convenţionale de încălzire, funcţionează pe baza luminii, şi nu a căldurii. Cât de eficient sunt panourile solare iarna şi cum trebuie ele întreţinute în fiecare anotimp pentru a da randament, aflaţi din materialul următor.

Având în vedere faptul că iarna ziua dureaza mai puţin, panourile solare produc în mod proporţional mai puţină energie. În cazul în care panourile sunt acoperite cu zăpadă, acestea vor înceta să mai producă energie, însa în general zăpada se topeşte rapid atunci când lumina soarelui atinge panourile. Daca daţi zăpada jos zăpada de pe panouri, acestea îşi vor relua activitatea imediat.

După cum spune auditorul energetic Cristian Simion, ”În multe zone care se confruntă cu ierni severe în fiecare an, persistă ideea că panourile solare sunt ineficiente pe timpul lunilor de iarnă. Percepţia este una eronată. În timp ce cantitatea de lumină solară prezentă determină cantitatea de energie colectată, temperaturile scăzute nu au niciun efect asupra modului de funcţionare al panourilor solare. De fapt, acestea funcţioneaza mai bine în zile mai reci decât în zile toride. Energia solara poate fi captată în mod eficient în condiţii de iarnă atât timp cât se realizează măcar o întreţinere minimă a panourilor solare”.

De ce este recomandată curăţarea panourilor solare în toate anotimpurile

Tot ceea ce diminuează cantitatea de lumină captată de panourile solare – fie că este vorba de noroi, frunze sau orice altceva – reduce cantitatea de energie colectată. Din acest motiv, curăţarea periodică a panourilor este recomandată în toate anotimpurile pentru a menţine funcţionarea acestora la un grad cât mai ridicat. Însa cea mai dramatică acoperire a panourilor se produce după o ninsoare. Dacă zăpada depusă are mai mulţi centimetri, iar temperatura este scăzută, aceasta trebuie curăţată de pe panouri, pentru ca acestea să poată colecta radiaţii solare.

Îngheţul apare destul de frecvent, iar panourile solare, ca şi parbrizul unei masini, se acoperă în acest caz cu un strat subţire de gheaţă. Nu trebuie să încercaţi să îndepărtaţi această gheaţă cu niciun fel de unealtă, deoarece este posibil ca acestea să zgârie sau să deterioreze panourile solare, şi în felul acesta lumina captată se poate risipi. Cel mai bine este să nu faceţi nimic în acest caz, deoarece de cele mai multe ori este doar un strat subţire, care se va topi la apariţia soarelui.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite