Beneficiile uimitoare ale pătrunjelului, un ingredient aparent banal: efecte antioxidante, detoxifiante, antitumorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucul de pătrunjel, forma cea mai bună de asimilare a vitaminelor din această plantă Foto: shutterstock
Sucul de pătrunjel, forma cea mai bună de asimilare a vitaminelor din această plantă Foto: shutterstock

Cultivat în majoritatea zonelor de relief în ţara noastră, pătrunjelul, banala plantă ce creşte în tufe mici, are virtuţi mari nu doar când vine vorba de gust, ci mai ales când este folosit în scop terapeutic. Puternicele sale efecte antioxidante, detoxifiante, antialergice şi antitumorale sunt doar câteva din lunga listă de argumente în favoarea consumului de pătrunjel.

Pătrunjelul este o sursă excelentă de minerale precum potasiu, calciu, mangan, fier şi magneziu, de uleiuri volatile, de flavonoizi anti-oxidanţi, de vitamina K şi vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, luteină şi nu numai.

“Plata este recunoscută, pentru numărul mare de vitamine esenţiale în metabolismul proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor, acţionând în calitate de co-enzime, pe care le conţine. Este vorba despre vitamina B-5 sau acidul pantotenic, vitamina B-2 sau riboflavină, vitamina B-3 sau niacin, vitamina B-1 sau tiamină şi vitamina B-6 sau piridoxină)”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut. 

Cu doar 36 calorii /100 g, patrunjelul se află în topul plantelor cu cel mai mare conţinut de fitonutrienti. 100 de grame de pătrunjel asigură de 1366% din doză zilnică recomandată de vitamina K (de 13,6 ori mai mult decât necesarul), 220% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 281% din DZR de vitamina A, 77,5% din fier şi 14% din necesarul de calciu. 

Pătrunjelul are a proprietăţi tonice, diuretice, antioxidante, hipotensive, antispastice şi nu numai fiind utilizat cu succes în cazul astmului bronşic, litiazei renale şi biliare, bolilor cardiovasculare, infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensii, bolilor reumatice, edemelor, intoxicaţiilor cu alcool, anorexiei, meteorismului şi colicilor abdominale, dismenoreei şi amenoreei. De asemenea, stimulează secreţia lactată şi este un bun vermifug atunci când este consumat ca atare, în salate  sau sub formă de suc. Pătrunjelul are efecte de ameliorare (când este folosit extern) în cazul înţepăturilor de insecte, plăgilor, conjunctivitei , contuziilor, pigmentaţiilor pielii, nevralgiilor dentare (gargară sau spălături locale). 

Sucul de pătrunjel, forma cea mai bună de asimilare 

Se folosesc pentru stoarcere rădăcinile de pătrunjel, cu tot cu coajă (partea cea mai bogată în substanţe nutritive), bine spălate şi curăţate de părţile stricate. Cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, se obţine un suc excelent care asigură o asimilare eficientă a vitaminelelor, enzimelor, mineraleelor şi celorlalte elemente.
 

“Sucul de pătrunjel, consumat frecvent ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge, prin reglarea secreţiei de insulină, dar şi a activităţii glandelor cortico-suprarenale şi la eliminarea calculilor renali de mici dimensiuni, prin efectul de dilatare a căilor urinare. Curele cu suc de pătrunjel sunt indicate şi în cazul alergiilor. Ideală este o combinaţie 50 ml. de suc de pătrunjel şi 400 de ml. de suc de morcov, timp de 3-5 săptămâni. Sucul de pătrunjel este un bun remediu şi în cazul tusei (până la100 ml pe zi), datorită efectelor sale antibacteriene şi în multe alte afecţiuni, de la menstre neregulate şi cistită, până la cancer pulmonar”, mai spune fitoterapeutul Elena Badea. 
 

Masca din pătrunjel, pentru un ten impecabil 

Sucul de pătrunjel, folosit ca mască, regenerează şi împrospătează tenul, elimină pistruii şi petele cauzate de înaintarea în vârstă, şi conferă luminozitate tenului. 

Decoctul de pătrunjel, recomandat în curele de slăbire 

Consumat sub formă de decoct (3-4 rădăcini de pătrunjel medii, nedecojite, spălate, fierte, în jumătate de litru de apă clocotită, timp de 20 de minute), cald, pe stomacul gol, în una-două reprize, reduce pofta de mâncare. Este ideal în curele de slăbire. 

Atenţie!

Sucul şi decoctul de pătrunjel nu sunt recomandate în timpul sarcinii, pentru că pot produce contracţii uterine. De asemenea, consumate în doze mari, preparatele din pătrunjel amintite pot cauza afecţiuni ale ficatului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite