Apa enzimatică, cel mai la îndemână elixir. Cum o preparăm simplu acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supranumită „apa vie“ sau „elixirul“ sănătăţii, apa enzimatică nu este altceva decât celebra formulă H2O îmbogăţită cu enzime, minerale şi vitamine, prin adăugarea de fructe, legume sau verdeţuri, fără preparare termică, recomandată de nutriţionişti pentru stimularea digestiei şi refacerea florei intestinale.

Specialiştii în nutriţie o recomandă inclusiv pentru curăţarea organismului. “Dacă vrei să te bucuri de o băutură aromată şi sănătoasă, alta decât apa plată cu lămâie, alege apa enzimatică. Are un conţinut bogat de enzime, vitamine şi minerale şi este reţeta perfectă atunci când vine despre detoxifierea zilică. Efecrtul de detoxifiere, dar şi celelate beneficii pe care le aduce organismului se datorează, aşa cum o spune şi denumirea, enzimeler pe care acest preparat le conţine, enzime care funcţionează asemenea unui catalizator”, explică, pentru "Adevărul", Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, cofondator al programelor Green Therapy. 

Reface flora intestinală

Ne putem bucura în orice sezon, cald sau rece, de acest preparat uşor de obţinut, în funcţie de vegetalele pe care le avem la îndemână. Important este, în primul rând, ca aceastea să fie de bună calitate şi să avem certitudinea că nu conţin urme de pesticide, insecticide sau îngrăşăminte chimice, pentru că aceste substanţe vor trece în apă, odată cu nutrienţii legumelor fructelor sau zarzavaturilor pe care le folosim. Odată respectată această condiţie, putem adauga crudităţile în apa de băut.

“Nu trebuie decât să adaugi frunze, fructe şi legume într-un borcan cu apă, să amesteci şi laşi totul la macerat timp de 8 ore, pentru ca proprietăţile din vegetale şi enzimele lor să fie absorbite în apă. Această preparat simplu sprijină digestia şi refaceraa florei intestinale, purificând organismul”, explică Anca Tene.  

Potrivit nutriţioniştilor, fructele pot fi lăsate în apă chiar mai mult de cele 8 ore absolut necesare procesului de trasfer. Dacă amestecul este ţinut într-un loc răcoros, spre exemplu, recomandabil este ca vegetalele să fie lăsate în apă până la 24 - 48 de ore, chiar dacă lichidul devine uşor acidulat. Aspectul “sifonat” nu este decât un semn că am obţinut o concentraţie mai mare de enzime benefice pentru sănătate, deci o apă enzimatică mai bogată. Totuşi, în anumite cazuri, acest preparat trebuie consumat cu prudenţă. 

Atenţie!
 

Există opinii ale unor nutriţionişti potrivit cărora nu trebuie să amestecăm mai mult de o două citrice în apa de băut şi nici fructele cu legumele. În plus, pentru că vorbim de alimente acide (anumite fructe sau legume), este recomandat să cerem sfatul unui medic, mai ales dacă avem probleme cu aciditatea stomacală.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite