În ce condiţii se rambursează costurile tratamentelor planificate în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Există două modalităţi teoretice de a acoperi costurile tratamentului planificat în altă ţară din UE: fie o face direct asiguratorul, fie plătiţi dumneavoastră tratamentul, iar ulterior solicitaţi rambursarea costurilor. În practică, sunt numeroase situaţii concrete de care v-aţi putea lovi.

În cazul în care suferiţi de o boală rară, iar tratamentul nu numai că nu este disponibil în ţara de origine, dar nici măcar nu figurează în sistemul naţional de securitate socială, cel mai probabil aţi vrea să ştiţi  dacă, în cazul în carre vă operaţi  în altă ţară din UE, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va suporta costurile.

Ei bine, costurile unui tratament în străinătate sunt suportate doar dacă sistemul naţional de securitate socială din ţara de origine acoperă tratamentul respectiv. În caz contrar, organismul de asigurări de sănătate din ţarapacientului nu este obligat să autorizeze un tratament în străinătate sau să ramburseze costurile aferente (desigur, dacă doreşte, poate să facă acest lucru).

Dacă doriţi să programaţi o procedură medicală la o clinică privată, în altă ţară din UE veţi putea să solicitaţi rambursarea costurilor la întoarcerea acasă atâta timp cât tratamentul pe care îl urmaţi este prevăzut de sistemul naţional de securitate socială. Atenţie! Costurile vă vor fi rambursate în funcţie de rata aplicabilă în ţara dumneavoastră pentru acest tip de tratament. Aceasta înseamnă că veţi primi suma care vi s-ar fi acordat dacă aţi fi urmat acelaşi tratament în ţara de origine.

"În unele cazuri, este posibil să fiţi nevoit să solicitaţi o autorizaţie prealabilă , de aceea trebuie să întrebaţi casa de asigurări de sănătate sau punctul naţional de contact. Ca şi în primul caz, autorizaţia trebuie acordată obligatoriu dacă timpul de aşteptare pentru a beneficia de tratament în ţara dumneavoastră ar fi prea lung", se arată pe site-ul oficial al UE, europa.eu.

Sunt doar două exemple concrete din lista lungă a situaţiilor care necesită lămuriri atunci când vine vorba de rambursările pentru tratamente planificate în străinătate

Există două modalităţi de a acoperi costurile tratamentului planificat în altă ţară din UE(cele 28 de state membre ale UE + Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia): 

1. Asiguratorul dumneavoastră poate acoperi toate costurile direct

Sistemul este valabil în cazul unităţilor medicale de stat, ceea ce înseamnă că nu acoperă tratamentele private. Înainte de a pleca în străinătate pentru a urma un tratament, trebuie să obţineţi o autorizare din partea asiguratorului. Dacă acesta v-o acordă, vă va emite formularul de autorizare relevant (formularul S2).

Costul tratamentului va fi acoperit de asigurator în conformitate cu ratele de rambursare valabile în ţara în care sunteţi tratat.

Dacă aveţi autorizare prealabilă, problema rambursărilor este de obicei soluţionată la nivelul instituţiilor implicate, deci nu va trebui să plătiţi dumneavoastră tratamentul.

"În cazul în care sunteţi tratat într-o ţară în care pacienţii plătesc pentru serviciile medicale primite şi beneficiază apoi de rambursare din partea asiguratorului, va trebui probabil să achitaţi unele costuri imediat. Ulterior, puteţi să înaintaţi o cerere de rambursare pe lângă autorităţile din ţara în care beneficiaţi de tratament. Acestea vă vor rambursa direct costurile suportate, la rata aplicabilă persoanelor asigurate în ţara respectivă", precizează europa.eu.

O altă posibilitate ar fi să-i solicitaţi asiguratorului dumneavoastră să vă ramburseze costurile la întoarcerea acasă. Dacă procentul de rambursare este mai mare în ţara în care sunteţi asigurat decât în ţara în care aţi primit tratamentul, aveţi dreptul să solicitaţi o rambursare suplimentară din partea casei dumneavoastră de asigurări de sănătate.

2. Puteţi plăti dumneavoastră tratamentul şi solicita ulterior rambursarea costurilor

Această a doua opţiune acoperă toţi furnizorii, din sectorul public şi privat. Veţi beneficia de rambursarea costurilor tratamentului la ratele aplicabile în ţara de origine, dar numai dacă tratamentul respectiv este unul la care aveţi dreptul acasă.

Totuşi, s-ar putea să fiţi obligat să solicitaţi autorizare prealabilă pentru tratament spitalicesc sau pentru tratament foarte specializat şi scump. Întrebaţi punctul naţional de contact.

Trebuie precizat că rambursarea fără autorizare prealabilă nu se aplică în Elveţia.

Indiferent de varianta pentru care optaţi, casa de asigurări de sănătate nu vă poate refuza cererea de autorizare prealabilă, dacă:

tratamentul de care aveţi nevoie nu este disponibil în ţara dumneavoastră, dar este acoperit de asigurarea obligatorie de sănătate

nu puteţi obţine la timp, în ţara de origine, tratamentul de care aveţi nevoie, date fiind starea actuală de sănătate şi evoluţia bolii.

Pentru informaţii suplimentare despre costuri şi rambursări, contactaţi direct furnizorul de asistenţă medicală sau punctul naţional de contact din ţara UE în care doriţi să urmaţi tratamentul.

Alte întrebări  frecvente

 

Dacă urmaţi tratamentul înainte de a obţine autorizaţia, mai puteţi beneficia de rambursare?

Răspunsul este  că în anumite situaţii, puteţi. De exemplu, dacă prima cerere de autorizare v-a fost respinsă, dar în cele din urmă aţi primit autorizaţia, organismul naţional de asigurări de sănătate din ţara dumneavoastră ar trebui să vă ramburseze suma care v-ar fi fost în mod normal rambursată dacă acoperirea dumneavoastră ar fi fost confirmată de la început.

Dacă aţi beneficiat de tratament în străinătate înainte de a aştepta rezultatul unei căi de atac judiciare împotriva refuzului de autorizare, ar trebui să fiţi rambursat, de asemenea, în cazul în care calea de atac are succes.

Vi se poate refuza acoperirea tratamentului dacă acesta este mai scump în altă ţară decât în ţara în care sunt asigurat?

 

Răspunsul este nu. Casa de asigurări de sănătate din ţara dumneavoastră nu poate refuza acoperirea tratamentului doar din motive legate de costuri. Cu toate acestea, vi se poate refuza tratamentul din alte motive.

Dacă nevoie de o operaţie, dar în ţara dumneavoastră există o listă de aşteptare pentru această procedură, este permis acest lucru? Puteţi face operaţia în altă ţară din UE, astfel încât să nu trebuiască să aşteptaţi?

Listele de aşteptare nu intră în contradicţie cu legislaţia UE.

"Atâta timp cât îndepliniţi condiţiile necesare pentru a beneficia de tratament în străinătate, casa dumneavoastră de asigurări de sănătate nu poate refuza autorizarea tratamentului, chiar dacă sunteţi deja pe o listă de aşteptare în ţara de origine", precizează europa.eu.

Ce puteţi face în cazul în care cererea dumeavoastră de autorizare este refuzată?

Teoretic, ar trebui să aveţi posibilitatea de a introduce o cale de atac în temeiul legislaţiei naţionale. "În cazul în care consideraţi că drepturile dumneavoastră la tratament medical planificat nu au fost respectate de o autoritate naţională, cereţi asistenţă din partea SOLVIT", recomandă euroa.eu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite