Primarii din Neamţ, puşi de prefect să facă „poliţia lumânărilor“: „Am ajuns agenţi de colectare pentru preoţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii au fost trimişi să controleze comerţul cu lumânări sursa FOTO stiri.botosani.ro
Primarii au fost trimişi să controleze comerţul cu lumânări sursa FOTO stiri.botosani.ro

Primarii au fost trimişi de prefectul judeţului să găsească prin magazine şi pieţe lumânări de cult comercializate fără acordul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Unii şefi ai administraţiilor locale sunt derutaţi şi chiar răzvrătiţi de noua sarcină impusă în preajma Săptămânii Patimilor.

Primarii din judeţul Neamţ au primit zilele trecute din partea Instituţiei Prefectului o sarcină care le aduce reale bătăi de cap. Printr-o adresă emisă pe 19 martie a.c. de prefectul Vlad Angheluţă, aceştia sunt informaţi că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a reclamat că în judeţ sunt puse în vânzare lumânări de cult în mod ilegal prin pieţe, magazine şi centre comerciale, încălcând astfel dreptul exclusiv al cultelor religioase, aşa cum e stabilit prin Legea 103/1992.

„Potrivit art. 4 din actul normativ menţionat, constatarea încălcării acestor norme legale şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către organele de poliţie, primării sau organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor”, se arată în adresa nr.3644 emisă de Corpul de Control al Prefectului.

Prin acelaşi act, primarilor li se cere să dispună controale în localităţi pentru depistarea lumânărilor ilegale. „Constatările rezultate în urma acţiunilor de control, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate vor fi comunicate şi instituţiei prefectului”, se dispune în finalul adresei oficiale.

„Lumânările confiscate le trimit la biserică sau la Prefectură?”

Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa a ieşit marţi, 31 martie, în control la magazinele din sat pentru a vedea dacă găseşte la rafturi şi în depozite lumânări, şi ce fel de articole sunt puse în vânzare.

„Sunt cu viceprimarul şi cu un poliţist, dar toţi comercianţii mi-au prezentat pachete cu astfel de produse şi facturi pe care scrie lumânări decorative, sau festive. Comercianţii deţin facturi de la magazine de tipul Metro sau Selgros, şi vând lumânările cu bon fiscal. În ce calitate pot eu să le confisc marfa, şi dacă le-aş confisca ce să fac cu lumânările? Să le depozitez la primărie, le duc la biserică, le trimit la Prefectură, sau le ard eu de Paşte?”, era nedumerit primarul.

Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa 

Nicu Chirila

Acesta era decis ca la raportul de control pe care-l va trimite prefectului să ataşeze şi poze cu produsele găsite pe raftul magazinelor, şi cu facturile fiscale.

„Poate ne lămureşte domnul prefect cum să le confiscăm. Deranjant este că am ajuns să fim noi, primarii, agenţi de colectare pentru preoţi. O să cer şi eu la Patriarhie ca preoţii să-mi colecteze restanţele la taxele şi impozitele locale. Întreb şi eu dacă Mitropolia taie bon fiscal pentru lumânările pe care le vinde, sau pentru serviciile religioase prestate“, a mai spus primarul Chirilă. Conform legii (OUG91/2014), vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate sunt scutite de la obligaţia emiterii de bon fiscal. 

„În ce ţară am ajuns...noi, primarii ar trebui să ne mai transformăm în moaşe comunale şi să aducem pe lume şi copiii din sat, atât a mai rămas”, a concluzionat primarul nemţean.

„O să mă duc cu CTC-ul”

Un primar şi mai nedumerit de cererea prefectului era Ion Rotaru, de la Alexandru cel Bun, o comună cu câteva zeci de unităţi comerciale, de lângă Piatra Neamţ.

„Eu am înţeles că trebuie să le verific la calitate, adică CTC-ul. Cum să le verific, să le aprind acolo, în magazin?”, se întreba primarul Rotaru.

„Spune să dispun o echipă de control, dar dacă nu am oameni pentru aşa ceva, sunt funcţionari publici cu anumite atribuţii, nu au ei dreptul să controleze, să confişte lumânări... O să-i transmit prefectului că nu am aparatul de specialitate pentru aşa ceva. E o poveste, o prostie”, a concluzionat primarul de la Alexandru cel Bun.   

Lumânările de cult, monopolul Bisericii instituit prin lege  

În articolul 1 al Legii 103/1992 se precizează că „Biserica Ortodoxă Română şi celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi veşmintelor de cult (...)Se asimilează obiectelor de cult şi calendarele religioase, precum şi produsele necesare exercitării activităţii de cult, cum ar fi tămâia şi lumânările, cu excepţia celor decorative şi a celor pentru nunţi şi botezuri”.

La articolul 5 al aceluiaşi act normativ se precizează că „producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult prevăzute la art. 1 sunt scutite de la impozitare”. 

„Arhiepiscopia Iaşilor a solicitat sprijin prefecturilor din Neamţ, Botoşani şi Iaşi, având în vedere că în perioada premergătoare sărbătorilor de Paşte am sesizat că în marea majoritate a magazinelor, chiar şi în reţele de hypermarket-uri, se comercializează lumânări de cult ilegal, în cantităţi deosebit de mari. Se spune că sunt lumânări  decorative, dar ele arată la fel cu cele de cult, nu au vreun Pinocchio pe ele, ba chiar şi la ambalaj sunt la fel şi tot la biserică sau la cimitir sunt folosite. În legea 103/1992 este protejat monopolul asupra lumânărilor de cult şi nu este prima data când solicităm astfel de controale“, a declarat preotul Marian Timofte, vicar administrativ la Arhiepiscopia Iaşilor.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite