Noi surprize arheologice la Curtea Domnească din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de amenajare a beciurilor domneşti au termen de finalizare luna mai 2015
Lucrările de amenajare a beciurilor domneşti au termen de finalizare luna mai 2015

În timpul lucrărilor de amenajare a beciurilor domneşti, muncitorii au dat peste un zid care pare să fie mai vechi decât vestigiile ştefaniene.

Descoperirea zidului a avut loc duminică, 28 septembrie, de către muncitorii care lucrau la amenajarea în scop turistic a beciurilor domneşti din faţa sediului Primăriei Piatra Neamţ. 

„Am fost informaţi că la Beciul Domnesc unde au loc lucrări de restaurare, a fost descoperită o nouă bucată de zid care pare a fi construită cu mult înaintea Beciurilor Domneşti din Complexul Curea Domnească. Specialişti de la Complexul Muzeal Judeţean şi arheologi văd ce trebuie făcut în continuare pentru conservarea vestigiilor“, a precizat viceprimarul Dragoş Chitic.

Lucrările de amenajare din imediata apropiere a sediului primăriei se desfăşoară în baza proiectului cu finanţare europeană „Restaurare şi punere în valoare zona istorică şi culturală - Curtea Domnească din Piatra Neamţ“.

Proiectul de restaurare şi consolidare a vestigiilor descoperite în zona Curtea Domnească a fost adăugat în cadrul investiţiei finanţate de Uniunea Europeană, prin intermediul căreia s-a realizat un pasaj subteran şi o dală pietonală. Valoarea proiectului este de 165.000 de euro, lucrările au fost demarate în mai 2014, iar termenul de finalizare este luna mai a anului 2015. 

„Lucrările sunt în grafic, şi se derulează sub atenta supraveghere a specialiştilor de la Complexul Muzeal Judeţean. Cu această instituţie vom realiza un parteneriat prin care ruinele vor putea fi vizitate, iar atât pietrenii, cât şi turiştii care vor vizita vestigiile vor putea primi informaţiile necesare de la personal specializat“, a precizat viceprimarul Dragoş Chitic.

Cu ocazia săpăturilor efectuate pentru amenajarea acestei zone, în urmă cu trei ani s-au descoperit urmele unei necropole medievale. Osemnintele umane scoase la lumină aproape de zidurile Bisericii Sfântul Ioan Domnesc, şi lângă Muzeul de Artă au fost relocate ulterior într-un mormânt de lângă lăcaşul de cult ctitorit de Ştrefan cel Mare.

Pe aceeaşi temă:

Vestigii de pe vremea lui Ştefan cel Mare găsite din întâmplare

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite