Nicu Albu, primarul care a transformat târgul Piatra Neamţ în Perla Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu N. Albu, primarul care a marcat dezvoltarea oraşului Piatra Neamţ la început de secol XX
Nicu N. Albu, primarul care a marcat dezvoltarea oraşului Piatra Neamţ la început de secol XX

Cele mai importante realizări urbanistice ale urbei Piatra Neamţ poartă semnătura primarului Nicu N. Albu, al cărui mandat s-a derulat la început de secol XX. În perioada „Marii epoci constructive” în Piatra Neamţ au fost realizate marile bulevarde, a fost introdus iluminatul electric, a fost prelungită calea ferată şi s-a inaugurat parcul Cozla.

Nicu. N. Albu s-a născut la Piatra Neamţ pe 2 februarie 1853, în familia Mariei (Ostvald) şi Neculai Albu. Tatăl său era administrator de moşii şi proprietar al unor suprafeţe de pădure pe valea Bistriţei. Lotrului şi Oltului. 

A făcut studiile primare la Piatra Neamţ, cursurile secundare le-a urmat la Academia Mihăileană de la Iaşi, după care a absolvit Facultatea de medicină la Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica lui Enache Cantemir, din Buhuşi, un fruntaş liberal la acea vreme.

Prefect, primar, deputat şi senator

Nicu N. Albu a fost primar al oraşului Piatra Neamţ între anii 1901-1904 şi câteva luni în 1907. Înainte de a fi edilul şef al urbei, a fost de două ori prefect al judeţului Neamţ, între anii 1885-1888 şi 1895-1899. În perioada 1891-1894 a fost deputat, iar după încheierea mandatului de primar a fost ales senator între anii 1905-1907 şi 1907-1908. 

O importantă realizare a lui Nicu Albu în timpul mandatului său de primar a fost introducerea iluminatului electric în Piatra Neamţ, utilizând uzina societăţii Foresta, proprietatea lui Dimitrie Lalu. 

Piatra Neamţ era de altfel, prima urbe din Moldova unde se introdusese energia electrică (1894), în vreme ce la Iaşi, acest tip de iluminat era folosit începând cu anul 1897. Iniţial, iluminatul public se făcea cu „felinare cu lumânări”, ce au fost înlocuite după 1880 cu „lămpi cu petrol”. Sistemul s-a menţinut până la introducerea iluminatului cu „arcuri voltaice” în piaţa centrală şi în grădina publică, în anul 1894, în timpul mandatului de primar al lui Manolache Albu.

piatra neamt

„Piatra are o strălucire modernă, în armonie cu destinaţia sa de staţie de aer. Văzut noaptea, la lumina globurilor şi arcurilor electrice, oraşul este copleşitor, dar impresia de curăţenie şi civilizaţie se menţine şi ziua” a remarcat dezvoltarea oraşului istoricul Nicolae Iorga, într-o vizită făcută la Piatra Neamţ în anul 1903.

A sistematizat străzile, a adus gara în oraş

În anul 1900, oraşul era împărţit în trei circumscripţii administrative, cu 77 de străzi care erau clasificate în trei categorii. Conform documentelor de arhivă, în anul 1900 erau înregistrate 35 de străzi de categoria întâi, 31 de categoria a doua şi 11 de categoria a treia. Mai puţin de jumătate din totalul străzilor avea trotuare. 

„Trebuie subliniat faptul că străzile oraşului reşedinţă de judeţ purtau, spre cinstea locuitorilor şi edililor, nume de personalităţi politice şi culturale, de sfinţi, locuri împământenite în conştiinţa cetăţenilor din această parte de ţară”, spune profesorul Gheorghe Radu, fost director al Arhivelor Naţionale.

Mandatul primarului Nicu Albu (1901-1904) este sinonim cu „marea epocă constructivă”. În acea perioadă au fost construite Bulevardul Ferdinand, străzile C.V. Andrieş şi Zânelor, au fost reabilitate sediile primăriei şi pompierilor. 

Tot atunci a fost înfiinţată sera de flori, a fost realizat primul blocaj de piatră al râului Bistriţa şi a fost introdusă reţeaua de apă potabilă. Gara a fost adusă în oraş şi a fost prelungită calea ferată.

A amenajat parcul Cozla doar cu lopata şi târnăcopul  

De numele lui Nicu Albu se leagă amenajarea Parcului Cozla, la baza muntelui cu acelaşi nume din Piatra Neamţ, dar şi corectarea cursurilor râului Bistriţa şi a pâraielor Cuejdi şi Borzoghean. 

Parcul Cozla are o vârstă venerabilă, fiind inaugurat pe 15 august 1904, în zi de sărbătoare (Sf. Maria), dar şi o istorie interesantă. Cu şapte ani în urmă, în noaptea de 21/22 mai 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case şi anexe gospodăreşti.

„Cel care, trăind toate aceste dramatice evenimente, a avut fericita idee de a remodela şi fortifica muntele prin amenajarea unui parc de mare pitoresc şi atracţie turistică, a fost Nicu N. Albu, prefect şi apoi primar al urbei”, spune Constantin Bostan, într-o lucrare despre istoria muntelui Cozla.   

Primarul Nicu.N. Albu (în mijloc) la inaugurarea Parcului Cozla

parcul cozla

Lucrările la parc au pornit în anul 1901 „doar cu lopata şi târnăcopul”, şi au constat în nivelarea terenului, plantaţii de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei mici, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Din anul 1995, Nicu N. Albu este cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ prin hotâre de Consiliu Local. Numele său este purtat de o stradă din oraş şi de o şcoală din cartierul Precista (fosta şcoală nr.10). De asemenea, în incinta parcului zoo Cozla a fost inaugurat în 14 septembrie 1923 un bust al fostului primar, pe soclu fiind trecute cuvintele rostite de Nicu N. Albu după înfiinţarea parcului: „A fost greu, dar am învins natura!”.  

Bust Nicu Albu

Geograful Simion Mehedinţi, fost parlamentar, ministru al Instrucţiunei Publice şi profesor la Universitatea din Bucureşti, a vizitat Piatra Neamţ în anul 1924, rămânând impresionat de aspectul oraşului.

„Oraşul are îmbinat în el ceva din importanţa economică a Ploieştilor şi din frumuseţea naturală a Braşovului. Din întreg ţinutul Moldovei, e oraşul cu împrejurimile imediate cele mai pitoreşti. Prin valea lui, oraşul e ca o stea cu trei raze. Cer-Negura e umbra pădurii, Pietricia e straja, iar Cozla podoaba. Pe acesta din urmă, un primar mai energic, cu multă tragere de inimă, a tăiat drumuri în serpentin, a oprit în loc alunecarea straturilor hleioase prin plantaţiuni de mesteacăni şi brazi, creând un frumos parc şi un loc de îndemn la mişcare pentru paşnicii cetăţeni”, spunea Simion Mehedinţi, referindu-se în final la primarul Nicu Albu.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Piatra Neamţ de altădată. Prima urbe din Moldova în care s-a introdus energia electrică

FOTO Parcul Cozla, un veac de istorie a oraşului Piatra Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite