FOTO Gara din Piatra Neamţ, cosmetizată după un secol de existenţă
0
Clădirea Gării din Piatra Neamţ a fost reabilitată în ultimul an printr-un program cu fonduri europene în valoare de 25 de milioane de lei.
La începutul acestei luni octombrie, Gara Piatra Neamţ a împlinit fix 100 de ani de la înfiinţare, iar vârsta rotundă a găsit construcţia în haine noi. Clădirea gării, peroanele şi zona învecinată au fost lucrări de reabilitare, printr-un proiect în valoare totală de 5 milioane de euro accesat de Compania CFR S.A. de la Fondul European de Dezvoltare pentru modernizarea a 15 staţii de gară din ţară.
Lucrările de reabilitare şi modernizare au fost realizate de o asociere de firme formată din Confer Group SRL Oneşti, Wiebe Romania SRL şi SC Radaria SRL.
Chiar şi fără aceste lucrări, construcţia dată în folosinţă pe 2 octombrie 1913 era considerată între cele mai frumoase zece clădiri de gară din ţară alături de cele din Băile Herculane, Sinaia, Cluj Napoca, Râmnicu Sărat, Curtea de Argeş, Iaşi, Arad, Vatra Dornei şi Burdujeni-Suceava.
Graţie arhitecturii sale deosebite, clădirea este opera constructorului italian Carol Zane. Gara a fost declarată monument turistic şi istoric. Localnicii ştiu însă că înainte de actualul amplasament, în urbea de la poalele Pietricicăi funcţiona Gara Veche situată în cartierul cu acelaşi nume. Clădirea de călători, inaugurată la 15 februarie 1885, era de tipul terminus, iar linia fusese construită cu ecartament de 1.000 mm. În 1893 s-a terminat normalizarea liniei Bacău-Piatra Neamţ la ecartamentul normal de 1.456 mm. Lucrările au fost realizate de antrepriza ing. I. Bacalu din Piatra Neamţ, şi conduse de inginerul Romulus Băiulescu.
Coppola a revenit la film în Gara Piatra Neamţ
Gara din Piatra Neamţ a fost în urmă cu şapte ani scena unor secvenţe de film turnate de regizorul Francis Ford Copolla. După o pauză de opt ani de activitate, în ianuarie 2006, la Piatra Neamţ s-au tras câteva cadre pentru filmul „Tinereţe fără tinereţe”, realizat de celebrul regizor american după nuvela lui Mircea Eliade.
Primele cadre ale filmului s-au turnat în zona gării pe 17 ianuarie 2006, la -15 grade Celsius. Pentru secvenţele din această zonă s-a creat un decor specific, deoarece trebuia surprinsă atmosfera anului 1969. În preajma gării au fost aduse câteva maşini de epocă, s-au mascat cu afişe şi inscripţionări zonele şi construcţiile care puteau influenţa atmosfera de epocă. În plus, pentru a crea imaginea de iarnă autentică, în faţa gării s-a împrăştiat zăpadă curată adunată de pe dealurile din jurul oraşului.
Regizorul american a fost foarte impresionat de cadrul natural care înconjoară oraşul. Într-o pauză de filmări l-a întrebat pe un actor de la Teatrul Tineretului Piatra Neamt, figurant în film „Where is mountain Ceahlău?“ (Unde-i muntele Ceahlău?). Actorul i-a arătat unde se află masivul, apoi i-a indicat cu mâna şi culmile munţilor ce înconjoară urbea: Cernegura, Pietricica şi Cozla.
„It’s beautiful. So beautiful“, a exclamat Francis Ford Coppola
Gară frumoasă fără călători
Gara Piatra Neamţ este tranzitată zilnic de 12 trenuri Regio care parcurg ruta Bicaz - Piatra Neamţ - Bacău şi retur, şi doar două trenuri Inter-Regio care merg pe relaţia Bicaz - Bucureşti Nord şi retur. Vagoanele care pleacă din Neamţ sunt cuplate la Bacău la trenul Inter-Regio Suceava Nord - Bucureşti Nord.
Dacă la trenurile InterRegio pe ruta Piatra Neamţ – Bucureşti Nord condiţiile de transport sunt în regulă, trenurile Regio căutate de navetişti şi elevi sunt inconfortabile în dimineţile reci, abia de la 1 noiembrie urmând ca vagoanele să fie încălzite.
Firmele de transport cu microbuzul au concurat serios transportul CFR, aceasta fiind una din principalele cauze pentru care numărul călătorilor cu trenul este tot mai redus.
În paralel, şi numărul angajaţilor CFR a scăzut în ultimul an de la 37 la 23. La staţia din Piatra Neamţ lucrează acum 5 impegaţi de mişcare, 15 acari şi 4 lucrători încadrat ca personal TESA.












