De-acum începe greul pentru alpiniştii români din expediţia pe Cho Oyu. Ultimii 2.000 de metri le vor testa limitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpiniştii din Neamţ în timpul antrenamentelor pentru ascensiunea pe Cho Oyu FOTO: facebook
Alpiniştii din Neamţ în timpul antrenamentelor pentru ascensiunea pe Cho Oyu FOTO: facebook

Trei temerari plecaţi din Neamţ în expediţia pe optmiarul himalayan se aclimatizează la 6200 de metri pentru atacul final al vârfului Cho Oyu.

Alpiniştii Ionuţ Ştefănescu, Adrian Laza şi Iulian Petre au plecat din Piatra Neamţ pe 3 septembrie într-o expediţie în care îşi propun să atingă vârful Cho Oyu (8201 metri), din Himalaya.

După circa două săptămâni, cei trei temerari au ajuns pe versantul nordic al masivului, trecând prin Tibet, în tabăra de bază avansată situată la altitudinea de 5700 de metri. 

"Dorinţa de a ajunge acolo sus ne face să învingem frigul şi durerile de cap provocate de altitudine. Echipa este bine şi pregătită pentru nivelul următor", a transmis Iulian Petre. 

La începutul acestei săptămâni, alpiniştii şi-au propus să urce la 6200 de metri, în tabăra I, pentru aclimatizare, dar vor reveni la scurt timp în tabăra avansată. 

„Preconizăm să atacăm vârful între 2 şi 5 octombrie“, a transmis Ionuţ Ştefănescu pe pagina expediţiei de pe o reţea de socializare.

Cei trei alpinişti au avut parte până acum de vreme ploioasă, dar condiţiile se vor schimba de acum muntele fiind acoperit de zăpadă până în vârf şi temperaturi de până la -40 de grade. 

Pentru Ştefănescu, Petre şi Laza atingerea vârfului Cho Oyu ar fi o performanţă individuală şi de echipă, în ultimii trei ani ei reuşind ascensiuni în Himalaya la altitudini de peste 6000 (Mera Peak, Island Peak) şi 7000 de metri (Baruntse).      

„Se spune că dacă faci două vârfuri de peste 6000 de metri într-o tură, eşti pregătit pentru un optmiar. Am avut de ales între Manaslu, de 8163 metri şi Cho Oyu, şi am ales Cho Oyu, sau «Zeiţa de peruzea», cum îi spun tibetanii vârfului aflat la 30 de km de Everest“, declara Ionuţ Ştefănescu înainte de plecarea în expediţie. 

El este singurul membru al echipe care a ales să urce până la capăt fără resurse suplimentare de oxigen, un impediment în respiraţie ţinând cont de aerul tot mai rarefiat după cota 5000 metri. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite