Corupţie la vârful Judecătoriei Piatra Neamţ. Preşedinta instanţei, acuzată de favorizarea unor afaceri cu terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Iulia Paisa este acuzată de DNA de abuz în serviciu şi fals intelectual FOTO facebook
Judecătoarea Iulia Paisa este acuzată de DNA de abuz în serviciu şi fals intelectual FOTO facebook

Judecătoarea Iulia Paisa, preşedintele Judecătoriei Piatra Neamţ este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu şi fals intelectual pentru a-l împroprietări pe un om de afaceri cu peste 240.000 de mp de teren. Acesta a ajutat-o pe judecătoare să obţină un credit bancar.

Faptele pentru care magistratul Iulia Paisa, grefiera Mirela Rengheş şi omul de afaceri Aurel Lazăr au fost trimişi în judecată au avut loc în perioada 5 iunie 2006 - 3 iunie 2009. Acestea au fost anchetate de procurorii anticorupţie de la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, deoarece aici s-a înregistrat denunţul.

În actul de inculpare se prezintă cum magistratul cu ajutorul grefierului şef al Judecătoriei Piatra Neamţ, a încălcat numeroase norme de drept pentru a-l împroprietări pe nedrept pe afaceristul Aurel Lazăr, cu 248.890 de mp de teren.

În urmă cu 10 ani, Aurel Lazăr a început să cumpere terenuri în comuna Dumbrava Roşie, lângă Piatra Neamţ încheind antecontracte sub semnătură privată cu proprietarii terenurilor. Acesta a introdus apoi pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ acţiuni prin care solicita pronunţarea de hotărâri care să-i ţină loc de acte autentice de vânzare-cumpărare. Două acţiuni au fost înregistrate pe 5 iunie 2006, ambele fiind repartizate judecătorului Iulia Paisa. La unul din dosare, Lazăr a arătat că se va judeca cu 80 de pârâţi pentru 34 de terenuri ce însumau 217.900 de mp. 

Omul de afaceri nu a iniţiat însă acţiuni separate pentru a evita o altă repartizare a cauzelor, iar acestea nu ar mai fi fost judecate de Paisa. Nici magistratul nu a trimis cauzele spre o nouă repartizare, deşi ar fi trebuit să facă acest lucru. Astfel, două cereri de chemare în judecată a pârâţilor care deţineau terenurile au fost disjunse în mai multe cauze. Acestea nu au mai fost repartizate aleatoriu, tocmai pentru a fi soluţionate de Paisa. 

„Singura legătură între aceste dosare era persoana inculpatului Lazăr Aurel, însă dosarele aveau obiecte diferite, pârâţi diferiti, iar drepturile pretinse de reclamant îşi aveau izvorul în acte juridice distincte. În ceea ce priveşte fondul cauzelor analizate, se constată că în majoritatea covârşitoare a acestora, lipseşte titlul de proprietate al pârâţilor. Din acest motiv, acţiunile promovate de inculpatul Lazăr Aurel ar fi trebuit respinse ca neîntemeiate, pentru că vânzătorii nu aveau calitatea de proprietari ai bunurilor“, au arătat procurorii DNA. 

Soluţii favorabile şi scutiri de la taxa de timbru 

Hotărârile pronunţate de magistratul Paisa, pe care DNA le consideră nelegale, i-au permis omului de afaceri să dobândească terenurile respective, deşi pârâţii nu erau proprietarii terenurilor. 

După ce toate dosarele au intrat pe mâna judecătoarei Iulia Paisa, Lazăr a primit soluţii favorabile, în plus, beneficiind din partea magistratului şi de reducerea taxelor judiciare de timbru pe care ar fi trebuit să le achite. Procurorii au calculat că acesta ar mai fi trebuit să scoată din buzunar 12.627 de lei, sumă care constituie prejudiciu în dauna bugetului local al Primăriei Piatra Neamt. 

Pentru recuperarea banilor s-a instituit sechestru asigurator pe mai multe terenuri ale lui Lazăr, dar şi pe circa 3.500 de mp teren arabil pe care judecătorul Paisa îl deţine în Alexandru cel Bun. 

Împrumut girat de omul de afaceri 

Omul de afaceri a fost recunoscător, iar în 2008, când magistratul a luat un credit de 128.000 de franci elveţieni, atât el cât şi soţia au garantat restituirea banilor cu o ipotecă asupra unui imobil al lor. 

„Conform clauzelor contractuale, restituirea împrumutului luat de inculpată a fost garantată de către inculpatul Lazăr Aurel şi de soţia sa. Pentru a garanta îndeplinirea obligaţiei de plată de către inculpata Paisa Iulia, Lazăr Aurel şi soţia sa au încheiat un contract de garanţie reală mobiliară, instituind o ipotecă asupra unui imobil de-al lor, contractul de garanţie fiind autentificat la notar, tot la data de 29 februarie 2008. Reiese că inculpata Paisa Iulia a continuat judecata unor cauze în calitatea de reclamant o avea inculpatul Lazăr Aurel după ce între ei se născuseră raporturi contractuale în sensul arătat mai sus”, se mai arată în actul de inculpare.

Relaţiile dintre judecătoare şi omul de afaceri au continuat, în decembrie 2010, între aceasta şi familia Lazăr fiind încheiat un contract de vânzare/cumpărare prin care Iulia Paisa a cumpărat de la Aurel Lazăr şi de la soţia acestuia două terenuri, situate în comuna Alexandru cel Bun, în suprafaţă de 2.040 mp şi respectiv 3.483 mp, pentru un preţ de 22.000 euro.

41 de fapte de abuz în serviciu

Iulia Paisa a fost inculpată pentru 41 de fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite, alte 40 de fapte similare în formă continuată şi şase infractiuni de fals material. În acelasi dosar este inculpat si grefierul sef al instantei, Mirela Renghes, acuzată de patru fapte de complicitate la abuz în serviciu si fals intelectual. Cel de-al treilea inculpat, patronul Aurel Lazăr, este acuzat de 41 de fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Toţi trei sunt cercetaţi în stare de libertate.

CSM a suspendat-o din funcţie pe judecătoarea Paisa 

Imediat după trimiterea în judecată, Secţia pentru judecători a CSM a dispus suspendarea din funcţia de judecător şi preşedinte al Judecătoriei Piatra Neamţ a Iuliei Paisa. 

„În şedinţa din data de 13.05.2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea doamnei Paisa Iulia - începand cu data de 13.05.2014 - din funcţia de judecător la Judecătoria Piatra Neamţ şi din funcţia de preşedinte al acestei instanţe, ca urmare a trimiterii în judecată pentru savârşirea cu intenţie a unei infracţiuni. Hotărârea Secţiei pentru judecători a C.S.M. a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare”.

Pe aceeaşi temă:

Magistrat trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Iulia Paisa, suspendată de CSM din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Piatra Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite