A murit Victorin Oanele, părintele care „l-a botezat“ Daniel pe actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slujba de înmormântare este oficiată astăzi, 26 octombrie, de către Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan. Patriarhul Daniel, tuns în monahism de stareţul Oanele, este reţinut la Bucureşti de vizita Patriarhului Ierusalimului şi de sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou.

Părintele Arhimandrit Victorin Oanele a murit vineri, la 83 de ani, fiind cel mai longeviv stareţ al mănăstirii Sihăstria, din Neamţ. În cei 41 de ani de stăreţie, părintele Victorin a reuşit să depăşească vremurile vitrege pentru monahism şi să dezvolte lăcaşul lăsând în urmă una din cele mai numeroase obşti de călugări din ţară. 

De loc din satul Poiana, comuna Vrâncioaia (judeţul Vrancea), Victorin Oanele a intrat în monahism pe 3 mai 1952, la vârsta de 21 de ani, iar din noiembrie 1972 a deţinut funcţia de stareţ al mănăstirii Sihăstria. A condus obştea de călugări cu sprijinul marilor duhovnici Cleopa Ilie sau Paisie Olaru.  

Părintele Arhimandrit Victorin Oanele a suportat şi o perioadă de exil, fiind înlocuit în anul 1983 şi trimis „de canon“ la Mănăstirea Râşca. După ce a revenit la Sihăstria, a reuşit să consolideze şi să înfrumuseţeze biserica cea mare, a mărit clopotniţa şi a turnat un clopot de trei tone. După 1990 a contribuit la renovarea unor biserici representative din zonă (Sfânta Teodora de la Sihla, Sfântul Ioan de la cimitir, Sfânta Mina, Sfântul Daniil Sihastrul), case mănăstireşti şi chilii. 

Patriarhul Daniel şi Episcopul Marc, tunşi în monahism de Victorin Oanele 

În cele patru decenii cât a condus obştea de călugări de la Sihăstria, părintele Victorin a tuns în monahism peste 200 de novici. Unul dintre ei, PF Daniel, a  devenit al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, iar Marc Alric „Nemţeanul“ a ajuns episcop-vicar în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale.

Intrarea în viaţa monahală a actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc pe 6 august 1987, pe când acesta avea 36 de ani, în urma unui ritual oficiat de stareţul Victorin Oanele. Naşul de călugărie al lui Dan-Ilie Ciobotea a fost părintele Ilie Cleopa, iar de atunci actualul patriarh este cunoscut cu numele Daniel. 

La Mănăstirea Sihăstria, în mai puţin de o lună, Daniel a parcurs rapid trei etape ale vieţii monahale primind gradele de monah (6 august ‘87), ierodiacon (14 august ‘87), şi ieromonah (15 august ‘87), pentru ca, un an mai târziu să ajungă protosinghel (1988) şi să fie numit consilier patriarhal. 

Preafericitul nu va participa astăzi la înmormântarea stareţului de la Sihăstria, fiind reţinut în Capitală de vizita Patriarhului Teofil al III-lea, al Ierusalimului şi de slujba de Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. La slujba de la Sihăstria, oficiată de Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, vor ajunge însă reprezentanţi ai Patriarhiei Române. 

Citeşte şi:

Ilie Cleopa şi Iustin Pârvu, duhovnicii Moldovei care au înfruntat Securitatea şi nu s-au lepădat de credinţă

FOTO Mii de pelerini au luat drumul mănăstirii Petru Vodă ca să-l pomenească pe părintele Iustin

FOTO Imagini inedite cu părintele Iustin Pârvu după două luni de tortură la Securitatea din Roman

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite