VIDEO Cum arată cel mai modern Palat de Justiţie din România. Este cea mai mare investiţie a Băncii Mondiale în sistemul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la inaugurare  FOTO Claudia Bonchiş
Imagine de la inaugurare  FOTO Claudia Bonchiş

Cel mai modern Palat de Justiţie din România a fost inaugurat la Oradea. Panglica inaugurală a fost tăiată de către un consilier al ministrului Justiţiei, Mircea Aron, preşedintele CSM şi judecătorul Claudiu Rus, preşedintele Curţii de Apel Oradea.

După ce trei ani a fost închis, ca urmare a lucrărilor de restaurare, Palatul de Justiţie îşi deschide porţile. Aici îşi vor adesfăşura activitatea cele  trei instanţe locale: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Cei peste şase sute de angajaţi îşi vor desfăşura activitatea în casă nouă începând cu data de 4 aprilie, după ce toate cele trei instanţe vor fi mutate în clădire. Până atunci, timp de două săptămâni, justiţiabii trebuie să ştie că Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel îşi vor suspenda activitatea.

Palatul a fost  reabilitat printr-o finanţare de 45,3 milioane de lei plus TVA, cea mai mare sumă obţinută de la Banca Mondială pentru obiective din justiţie. 

“Pentru noi este o sărbătoare faptul că ne mutăm într-un asemenea palat de justiţie, renovat absolut superb. Era păcat de clădirea aceasta minunată să nu fie readusă la viaţă şi să ofere condiţii decente unei justiţii moderne. Actul de justiţie nu depinde de condiţiile de lucru, dar contează foarte mult şi este o dovadă de respect faţă de justiţiabil. Pentru mine, ca judecător, este un nou început, este o reformă”, a declarat judecătorul Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, administratorul clădirii-monument istoric. 

inaugurare palat justitie oradea foto

În urma lucrărilor de reabilitare şi reamenajare, suprafaţa utilă a crescut cu 30%, de la 9.050 mp la 11.770 mp.Astfel, după recompartimentare, la parter, etajul I şi etajul II există 195 de spaţii de birouri şi nouă săli de judecată, câte trei la fiecare nivel. Prin mansardarea podului s-au creat alte 24 de birouri, aici urmând să îşi desfăşoare activitatea personalul administrativ. O etapă importantă a fost extinderea la subsol, unde au fost create zece săli de judecată, 20 de spaţii pentru arhive, nouă spaţii tehnice, şase birouri şi cinci celule pentru deţinuţii care aşteaptă să intre la procese.

Clădirea dispune de două lifturi, de la subsol la mansardă, pentru transportul dosarelor. Accesul persoanelor cu dizabilităţi în sălile de judecată de la subsol este asigurat cu ajutorul a două platforme speciale, iar la etajele superioare accesul se poate face cu liftul. Toate sălile de judecată sunt echipate cu sistem audio de înregistrare, sistem de înştiinţare a publicului şi cu un sistem modern de afişare a programului şedinţelor. Arhivele sunt echipate cu un sistem de stingere a incendiului nedistructiv, cu aerosoli.

De asemenea, clădirea a fost dotată cu un generator de curent, care asigură funcţionarea consumatorilor principali în cazul întreruperii curentului. În plus, tot Palatul de Justiţie a fost dotat cu detectoare de mişcare, camere video, atât la interior, cât şi la exterior. Nu mai puţin de 200 de ceasuri au fost montate în toată clădirea, toate conectate la o centrală GSM, care sincronizează automat ora locală.

Inaugurarea Palatului de Justiţie din Oradea

Vă mai recomandăm:

FOTO Cum va arăta cel mai elegant Palat de Justiţie din România. Au fost descoperite picturi de peste 100 de ani



 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite