Recomandările medicilor pentru zilele caniculare de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme,  Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

În aceste zile, numărul persoanelor care solicită ajutor medical ca urmare a temperaturilor ridicate este în creştere. Şi echipajele de prim ajutor au fost suplimentate, tocmai pentru a face faţă cerinţelor.  "Serviciul de Ambulanţă Bihor a început să înregistreze mai multe apeluri de la persoane care suferă lipotimii. Ne aşteptăm la o creştere şi în zilele ce urmează " ne-a spus dr. Daniela Petrişor, directorul Serviciului de Ambulanţă Bihor.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete. Se recomandă pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca  un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina, cafea, ceai, cola sau de zahăr, sucuri racoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

"În cazul expunerii la soare ţinuta trebuie să fie una adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.Totodată, recomandăm deplasările prin zone cât mai umbroase posibil, mai ales în cazul vârstnicilor şi copiilor, iar sticla cu apă plată să fie la îndemână", ne-a spus dr. Daniela Petrişor.

 Medicii atrag atenţia şi asupra activităţilor care necesită un consum mare de energie, mai ales afară. 

Mai pueti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/ploiesti/evadare-din-canicula-sinaia-cu-bunatati-1448206.html">Evadare din caniculă: Sinaia cu Bunătăţi</a>

<a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/caldura-mare-ghid-de-supravietuire-pe-timp-de-1447392.html">Căldură mare! Ghid de supravieţuire pe timp de caniculă</a>

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite