A murit un cunoscut şef al CNADNR. Eliberat din închisoare în vara acestui an, săptămâna trecută a fost trimis, din nou, în judecată de către procurorii DNA
0Dorin Gavril Debucean, fostul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), a murit la vârsta de 50 de ani.
Dorin Debucean a murit duminică seara, 19 noiembrie, după ce a suferit un infarct, în locuinţa personală din Oradea. Cu toate eforturile depuse de medici, starea lui nu s-a ameliorat, astfel că a fost constatat decesul.
Dorin Debucean a fost director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România în perioada 2007-2008, fiind numit la propunerea PNL în guvernarea Tăriceanu. Eliberat în vara acestui an din închisoare, după ce a ispăşit o condamnare pentru fapte de corupţie comise în aceeaşi calitate de şef al CNADNR, la începutul săptămânii trecute, Debucean a fost trimis, din nou, în judecată, la Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, care a produs consecinţe deosebit de grave.
Potrivit unui comunicat transmis de către DNA, în noul rechizitoriu se arată că, uzând de calitatea sa de director general al CNADNR, Debucean, cu încălcarea prevederilor legale, a semnat două contracte de asistenţă juridică, având ca obiect prestarea de servicii de asistenţă juridică pentru cauze strict determinate şi un onorariu şi alte cheltuieli stabilite ca plată lunară, pe întreaga perioadă de desfăşurare a proceselor, ambele contracte neprevăzând nici măcar teoretic posibilitatea de reziliere unilaterală.
Cele două contracte au fost semnate de Debucean în 2008, fără să fi avut aprobarea Consiliului de Administraţie ori a vreunei structuri de specialitate din cadrul CNADNR, iar consecinţa încheierii lor abuzive este că această Companie a suferit o pagubă totală de 8.761.387 lei rezultată prin executarea silită a celor două contracte.
Dosarul a pornit de la un contract de asistenţă juridică încheiat de CNANDR şi semnat de directorul Dorin Debucean, în 2008, cu un avocat clujean – Ioan Băraş.
Acesta din urmă a lucrat pentru companie în perioada 2008 – 2010, iar apoi a fost concediat. Contractul de asistentă juridică prevedea că dacă CNADNR reziliază unilateral actul, ceea ce s-a întâmplat, va avea de plătit o penalitate de 7,8 miloane de lei (1,7 milioane de euro).
Un executor judecătoresc clujean a blocat conturile companiei şi a transferat banii lui Băraş. Atât avocatul cât şi executorul au fost anchetaţi de procurorii DNA, iar CNADNR a pornit un proces civil pentru recuperarea sumei. Tribunalul Cluj a decis în toamna anului trecut, că avocatul Băraş avea dreptul să primească suma amintită, în baza contractului încheiat, iar DNA a închis urmărirea penală. Singurul păgubit a rămas CNADNR – care va trebui să recupereze aproape 2 milioane de euro.
În vară, Debucean a fost eliberat din închisoare, după ce a ispăşit două treimi dintr-o condamnare de 3 ani şi 6 luni hotărâtă în ianuarie 2015 de Curtea de Apel Oradea şi menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în martie 2015, tot pentru încheierea unor contracte în mod nelegal şi păgubitor pentru CNADNR.